CATEGORIES

Pukukoodit

12.5.2014

Viimeisimmässä Tyylipäivä-jaksossa kävimme Kristan kanssa läpi juhlapukeutumisen perusasioita. Postauksessa kyselin toiveitanne juhlapukeutumispostaukseen ja teiltä tuli niin paljon hyviä ideoita, että juhlapostauksia tulee vielä muutaman sarja. Kevät ja kesä ovat molemmat juhlien kulta-aikaa, joten nyt säiden lämmetessä (sormet ristissä!) ajattelin aloittaa pukeutumiskoodien kertauksella.

Kun saat kutsun juhlaan jossa on pukeutumiskoodi, tulee sitä noudattaa. Ei ole mukavaa astella sisään tilaisuuteen, missä sinulla tulee selvästi ali- tai ylipukeutunut tunne. Koodin mukaan pukeutuminen viestii myös siitä, että kunnioitat juhlien järjestäjän toivetta ja hänen/heidän näkemäänsä vaivaa juhlien eteen. Pukeutumisesi tulisi viestittää ajatuksen Ooooooh!, eikä Oho. Jos pukukoodi puuttuu etkä ole aivan varma mitä tilaisuuteen tulisi pistää päälle, pukisin mielummin asteen siistimmän asuun, jotta voit valinnallasi viestittää, että pidät juhlaa tärkeänä.

Suomalaisessa juhlakulttuurissa käytetään perinteisesti näitä seuraavia pukukoodeja:

  • Juhlapuku tai frakki
  • Iltapuku tai smokki
  • Tumma puku (ennen klo 18.00 alkavat ja kello 18.00 jälkeen alkavat erikseen)

Nykyään Suomessakin törmää usein myös englanninkielisiin termeihin kuten Black tie, Coctail, Smart casual ja Casual. Pyrin tässä postauksessa antamaan hieman selkoa, miten näihin tilaisuuksiin sinun odotetaan pukeutuvan.

JUHLAPUKU FRAKKI

Tätä koodia käytetään yleensä kello 18.00 jälkeen alkavissa juhlissa. Kun nimi jo sanelee miehille frakin (musta tai lähesmusta) juhlapuku-käsitteenä saattaa olla joillekin hieman häilyvä. Juhlapuvulla tarkoitetaan kuitenkin kokopitkää ja näyttävää mekkoa, jonka alta sirojen kengänkärkien tulisi vain vilkkua. Laukun tulisi olla olkaimeton clutch-tyylinen iltalaukku ja lämmikkeeksi voi ottaa mukana juhlashaalin tai stoolan. Hatut eivät kuulu näihin tilaisuuksiin. Hyvä esimerkki tästä pukukoodista on jokavuotiset Linnan juhlat, missä kutsutut astelevat presidentin kättelyyn koko kansan punnitessa heidän tietämystään pukuetiketistä (tosin viime vuonna oli tätä etikettiä hieman löyhennetty?). Hollywoodin näyttävät Oscar-juhlat kuuluvat myös tähän kategoriaan.

Tähän pukukoodiin voi parhaiten rinnastaa englanninkielisen termin: Black tie event.

ILTAPUKU smokki

Iltapuku / Smokki -pukukoodia käytetään usein kello 18.00 jälkeen alkavissa juhlissa. Tällä koodilla annetaan jo paljon enemmän valinnan varaa, kuin edellisessä. Naiselle tämä tarkoittaa täyspitkää mekkoa ja epävirallisimmissa tilaisuuksissa jopa juhlava polvipituinen mekko on mahdollinen. Kannattaa käyttää tässäkin maalaisjärkeä, sillä mitä juhlavempi ja virallisempi tilaisuus, sitä pidempi hameen helma kannattaa valita. On huomioitava myös, että vaikka iltapuku tarkoittaa juhlapuvun lailla täysipitkää helmaa, kyse ei ole samasta vaatteesta. Juhlapuku on aina selvästi näyttävempi kuin iltapuku.

tummapuku

Tummanpuvun koodia käytettään ennen ja jälkeen klo 18.00 alkavissa juhlissa. Ennen kuutta alkaviin juhliin naisille annetaan vaihtoehdoiksi kevyt jakkupuku, mekko ja leninki-jakku-yhdistelmä. Vanhollisen kaavan mukaan kehotetaan välttämään kiiltäviä ja läpikuultavia kankaita, varsinkin jos on päivätilaisuus. Housupukua ei myöskään pidetty soveliaana valintana, mutta nykypäivänä esimerkiksi juhlavasti asustettu siisti jumpsuit on trendikäs valinta. Tähän luokkaan kävisi esimerkiksi ylioppilasjuhlat, kun kierretään paikasta toiseen onnittelemaan tuoreita ylioppilaita. Huomioi, että tummapuku viittaa aina miehen pukuun. Tämä ei tarkoita sitä, että naisen tulisi valita päälleen mustaa tai tummansinistä.

Cocktail

Tähän tilaisuuteen naisen oletetaan pukeutuvaan lyhyempään mekkoon, joita kutsutaankin jo melko yleisesti cocktail-mekoiksi. Näihin tilaisuuksiin pikkumustat sopivat loistavasti, mitä voit maustaa upeilla statement-sormuksilla tai -kaulakoruilla.

Casual ja Smart Casual

Casual ja smart casual eivät ole virallisia pukeutumiskoodeja. Tilaisuuden luonne ja juhlapaikka määrittävät asuvalintaa, tästä syystä kutsutun kannattaa ottaa selvää niistä etukäteen. Casual-pukeutuminen on yleensä hyvinkin rentoa ja huoletonta. Tärkeää on, että vaatteet ovat puhtaat.

Smart casual on astetta siistimpi versio, eli siistiä arkipukeutumista toisin sanoen. Jos laki- tai pankkialan ihmiset kokoontuvat ja koodina on smart casual, useissa tapauksissa miehet pukeutuvat ”työpukuunsa” eli tummahkoon pukuun, pukupaitaan, mutta jättävät solmion pois. Vastaavasti naiset pukeutuvat esimerkiksi jakkupukuun tai siistiin housuasuun.

Juhla-asun väristä

Tietyissä juhlissa pitää hameen helman pituuden lisäksi myös varoa mitä väriä pukee päälleen. Esimerkiksi häissä ei vieras saisi vanhan kansan mukaan käyttää punaista, sillä se tarkoittaa sinun maanneen sulhasen kanssa. Tuskin kukaan niin enää tänäpäivänä miettii, mutta kyllä minä silti naimisiin menevältä ystävältäni tarkistin, ettei mekkoni punainen väri häntä häiritse. Oikeastaan ainut väri, jota häävieras ei saa laittaa päälleen on kokovalkoinen tai vaalea beige, jonka sävy voi olla liian lähellä morsiamen valkoista häämekkoa. Toki on morsiamia, joita tämä ei haittaa lainkaan. Nykypäivänä morsian ei välttämättä edes halua pukeutua valkoiseen, milloin kannattaa kysyä juhlaparilta, saako vieras esim. valkoista päälleen laittaa. Mutta jos morsian itse viettää tärkeän päivänsä valkoisessa, on hyvin todennäköistä, että kokovalkoiseen pukeutunut häävieras saa paheksuntaa puoleensa.

Nykypäivänä koodit ovat melko häilyviä (jopa vanhanaikaisia) ja maalaisjärkeä kannattaa käyttää. Jos epäilet asuvalintasi soveliaisuutta, kannattaa rohkeasti kysäistä juhlien järjestäjältä mikäli vain mahdollista.

Seuraavissa juhla-asupostauksissa käyn läpi asustamista sekä luvassa myös asiaa sukkahousujen käytöstä…

21 comments

Comment

Your email address will not be published.

*

  • Koo

    Pukukoodina smokki – kohdassa naisen asun ohje ei taida olla oikein, kommenteista löytyi onneksi oikea neuvo puvusta.

  • Anna

    Moikka! Edessä on vuosijuhlat joissa pukukoodina frakki. Osaisitko kertoa voiko mekossa olla tällöin halkiota? :)

  • Minna

    Hieno postausidea! Oscarithan on GAALA, ja gaala-asu on aina smokki(tähän kategoriaan menee mm.golden globe,emmat ja venlat ymym.). Näin ollen oscareissa näkyvät asut ovat iltapukuja. Asujen kirjohan on aika laaja Oscareissa, monet puvut ovat superprameita, mutta on myös housu-jakku-yhdistelmiä, kotelomekkoja..

  • E-S

    Iso peukku tälle postaukselle. Tähän palaan aina tarpeen tullen ja löytyy kätevästi suosikkiblogista:)

  • Katja

    Hyvä blogi! Tänään täytään vuotta! :)

  • aiai

    Selkeä selostua vaikka itsekin jäin toisen lukian tavoin mieetimään, onko black tie ja white tie ehkä sekoittuneet.

  • Mariiia

    Hej jeee, sukkahousut aiheuttaa aina ongelmaa. Oisin halunnut kuulla mielipiteen siitä onko töissä kesällä pidettävä sukkahousuja hameen (alle polven tai juuri polveen ulottuva, siisti kynähame) kanssa jos töissä on selkeä pukukoodi. Eli miehillä puvut. :) Vaikkakin tästäkin on varmasti monia mielipiteitä. :)

  • meow

    Hei! Kiitos tästä postauksesta :) Mulla on kesällä edessä häät (siis vieraana :D), niin pohdiskelen sinne erästä polvimittaista punaista mekkoa. Se ei ole mitenkään räikeä ja mielestäni se olisi sellainen sopivan tyylikäs. Mutta pitääpä varmistaa vielä hääparilta, onko punainen väri ok :) Jos se ei käy niin olen ihan totaalisen pulassa! :s

  • Henna

    Ihan loistava ja tosi hyödyllinen postaus!

  • eee

    Hyvä postaus! Kiva, että kirjoitit aiheesta. :) Minusta etiketti ei ole vanhanaikaista, vaan varmistaa usein tilaisuuden juhlavuutta ja helpottaa pukeutujia. En vain pysty ymmärtämään, miksi joillekin tuottaa vaikeuksia pukeutua tilaisuuden ja etiketin mukaisesti.

  • Maima

    Black tie=smokki
    White tie=frakki

    Naisen pukeutuminen black tie- ja white tie -tilaisuuksissa ei todellakaan ole sama asia eikä niitä voi rinnastaa kuten tuolla ylhäällä kirjoitat. Kun mies pukeutuu smokkiin (black tie), naisella voi olla polvipituinen tai kokopitkä puku, hame-jakkuyhdistelmä tai juhlava iltapuku. Kun mies pukeutuu frakkiin (white tie), on naisella kuvailemasi juhlapuku.

  • Belle

    Valitettavaa on, että Suomessa ei ole iltapukukulttuuri samalla tasolla kuin esim jenkeissä. Suomalaiset eivät uskalla olla näyttäviä jos kyse on ns tavallisen tallaajan 50v. juhlista tai ylppäreistä…Voi kun olisikin edes kerran elämässä joku oikeasti hieno iltapukujuhla. Olisin niin fiiliksissä, että sais kerrankin pukeutua “over the top” hienosti. Varsinkin miehillä on usein ne samat perusvermeet, vaikka kutsussa lukisi mitä, koska eivät he jaksa shoppailla tilaisuutta varten uusia vaatteita. Haha…Tämä on niin tylsää ja valitettavaa…mutta totta!

  • Liipaa

    Sen verran olisin vielä tarkentaisin, että pukukoodi määritetään lähes aina miehen puvun mukaan (mainitsit sen tuolla tekstissä vain ohimennen). Lisäksi, jos on epäselvyyttä juhlan pukukoodista, on kohtelias tapa kysyä juhlan järjestäjältä.

  • Joskuuu

    Tosi hyvä postaus! Sai paljon uutta informaatiota tästä!:)
    Lisää tälläisiä postauksia!

  • K

    Moikka! Haluaisin kysyä tykäätkö asua suomessa? Ja mikä on parasta ja ei?

  • L

    Osa tosiaan tuntuu hieman “vanhanaikaiselta” ja pakko kertoa, että olin jokin aika sitten kahden morsiamen häissä, joissa toisella oli punaista, toisella sinistä yllään. Ja mulla juhlavieraana sitä valkoista ;) (olin kysynyt luvan morsiamilta) Mutta juuh, uusi aika, uudet tavat :)

  • minni

    Linnanjuhlissa oli viime vuonna pukukoodina tumma puku, ei juhlapukua niin kuin presidentinlinnassa pidetyissä juhlissa. Varmasti juhlapaikka ja -luonne vaikuttivat tuohon höllennykseen.. Black tie:han tarkoittaa smokkia, koska smokissa käytetään perinteisesti mustaa solmuketta. Tällöin black tie event ei varmaankaan tarkoita frakkiin pukeutumista(eng.kiel. white tie). Smokin kanssa nainen voi myös pukeutua juhlavaan housupukuun :)

  • Hei tämä oli kyllä hyvä postaus! :)

  • Tosi kivasti selitetty ja kuvilla :) mahtavaa!

    http://bettinaw.blogspot.com

  • Haidi

    Tosi hyvin kirjoitettu postaus ja ihanan selkeästi olit purkanut kaikki pukukoodit :) vanha postauksesi samasta aiheesta on ollut suosikkini joten oli kiva saada päivitetty versio! (:

  • EmmiMaria

    Hei tää oli tosi hyvä postaus ja tuli mulle paljon uutta asiaa! Saanko kopsaa ja tallentaa tekstin itselleni niin on tallessa kun tulee näitä kaikenlaisia juhlia taas kesäsin?:)
    Miten muuten kun hääpari menee naimisiin ja jos morsian ei pukeudukkaan valkoiseen hääpukuun, vaan vaikkapa johonkin muuhun väriin niin onko siihen sääntöä, että saako silloin vieras pukea päälleen valkoista?