Pukukoodit
12.5.2014Viimeisimmässä Tyylipäivä-jaksossa kävimme Kristan kanssa läpi juhlapukeutumisen perusasioita. Postauksessa kyselin toiveitanne juhlapukeutumispostaukseen ja teiltä tuli niin paljon hyviä ideoita, että juhlapostauksia tulee vielä muutaman sarja. Kevät ja kesä ovat molemmat juhlien kulta-aikaa, joten nyt säiden lämmetessä (sormet ristissä!) ajattelin aloittaa pukeutumiskoodien kertauksella.
Kun saat kutsun juhlaan jossa on pukeutumiskoodi, tulee sitä noudattaa. Ei ole mukavaa astella sisään tilaisuuteen, missä sinulla tulee selvästi ali- tai ylipukeutunut tunne. Koodin mukaan pukeutuminen viestii myös siitä, että kunnioitat juhlien järjestäjän toivetta ja hänen/heidän näkemäänsä vaivaa juhlien eteen. Pukeutumisesi tulisi viestittää ajatuksen Ooooooh!, eikä Oho. Jos pukukoodi puuttuu etkä ole aivan varma mitä tilaisuuteen tulisi pistää päälle, pukisin mielummin asteen siistimmän asuun, jotta voit valinnallasi viestittää, että pidät juhlaa tärkeänä.
Suomalaisessa juhlakulttuurissa käytetään perinteisesti näitä seuraavia pukukoodeja:
- Juhlapuku tai frakki
- Iltapuku tai smokki
- Tumma puku (ennen klo 18.00 alkavat ja kello 18.00 jälkeen alkavat erikseen)
Nykyään Suomessakin törmää usein myös englanninkielisiin termeihin kuten Black tie, Coctail, Smart casual ja Casual. Pyrin tässä postauksessa antamaan hieman selkoa, miten näihin tilaisuuksiin sinun odotetaan pukeutuvan.
Tätä koodia käytetään yleensä kello 18.00 jälkeen alkavissa juhlissa. Kun nimi jo sanelee miehille frakin (musta tai lähesmusta) juhlapuku-käsitteenä saattaa olla joillekin hieman häilyvä. Juhlapuvulla tarkoitetaan kuitenkin kokopitkää ja näyttävää mekkoa, jonka alta sirojen kengänkärkien tulisi vain vilkkua. Laukun tulisi olla olkaimeton clutch-tyylinen iltalaukku ja lämmikkeeksi voi ottaa mukana juhlashaalin tai stoolan. Hatut eivät kuulu näihin tilaisuuksiin. Hyvä esimerkki tästä pukukoodista on jokavuotiset Linnan juhlat, missä kutsutut astelevat presidentin kättelyyn koko kansan punnitessa heidän tietämystään pukuetiketistä (tosin viime vuonna oli tätä etikettiä hieman löyhennetty?). Hollywoodin näyttävät Oscar-juhlat kuuluvat myös tähän kategoriaan.
Tähän pukukoodiin voi parhaiten rinnastaa englanninkielisen termin: Black tie event.
Iltapuku / Smokki -pukukoodia käytetään usein kello 18.00 jälkeen alkavissa juhlissa. Tällä koodilla annetaan jo paljon enemmän valinnan varaa, kuin edellisessä. Naiselle tämä tarkoittaa täyspitkää mekkoa ja epävirallisimmissa tilaisuuksissa jopa juhlava polvipituinen mekko on mahdollinen. Kannattaa käyttää tässäkin maalaisjärkeä, sillä mitä juhlavempi ja virallisempi tilaisuus, sitä pidempi hameen helma kannattaa valita. On huomioitava myös, että vaikka iltapuku tarkoittaa juhlapuvun lailla täysipitkää helmaa, kyse ei ole samasta vaatteesta. Juhlapuku on aina selvästi näyttävempi kuin iltapuku.
Tummanpuvun koodia käytettään ennen ja jälkeen klo 18.00 alkavissa juhlissa. Ennen kuutta alkaviin juhliin naisille annetaan vaihtoehdoiksi kevyt jakkupuku, mekko ja leninki-jakku-yhdistelmä. Vanhollisen kaavan mukaan kehotetaan välttämään kiiltäviä ja läpikuultavia kankaita, varsinkin jos on päivätilaisuus. Housupukua ei myöskään pidetty soveliaana valintana, mutta nykypäivänä esimerkiksi juhlavasti asustettu siisti jumpsuit on trendikäs valinta. Tähän luokkaan kävisi esimerkiksi ylioppilasjuhlat, kun kierretään paikasta toiseen onnittelemaan tuoreita ylioppilaita. Huomioi, että tummapuku viittaa aina miehen pukuun. Tämä ei tarkoita sitä, että naisen tulisi valita päälleen mustaa tai tummansinistä.
Cocktail
Tähän tilaisuuteen naisen oletetaan pukeutuvaan lyhyempään mekkoon, joita kutsutaankin jo melko yleisesti cocktail-mekoiksi. Näihin tilaisuuksiin pikkumustat sopivat loistavasti, mitä voit maustaa upeilla statement-sormuksilla tai -kaulakoruilla.
Casual ja Smart Casual
Casual ja smart casual eivät ole virallisia pukeutumiskoodeja. Tilaisuuden luonne ja juhlapaikka määrittävät asuvalintaa, tästä syystä kutsutun kannattaa ottaa selvää niistä etukäteen. Casual-pukeutuminen on yleensä hyvinkin rentoa ja huoletonta. Tärkeää on, että vaatteet ovat puhtaat.
Smart casual on astetta siistimpi versio, eli siistiä arkipukeutumista toisin sanoen. Jos laki- tai pankkialan ihmiset kokoontuvat ja koodina on smart casual, useissa tapauksissa miehet pukeutuvat ”työpukuunsa” eli tummahkoon pukuun, pukupaitaan, mutta jättävät solmion pois. Vastaavasti naiset pukeutuvat esimerkiksi jakkupukuun tai siistiin housuasuun.
Juhla-asun väristä
Tietyissä juhlissa pitää hameen helman pituuden lisäksi myös varoa mitä väriä pukee päälleen. Esimerkiksi häissä ei vieras saisi vanhan kansan mukaan käyttää punaista, sillä se tarkoittaa sinun maanneen sulhasen kanssa. Tuskin kukaan niin enää tänäpäivänä miettii, mutta kyllä minä silti naimisiin menevältä ystävältäni tarkistin, ettei mekkoni punainen väri häntä häiritse. Oikeastaan ainut väri, jota häävieras ei saa laittaa päälleen on kokovalkoinen tai vaalea beige, jonka sävy voi olla liian lähellä morsiamen valkoista häämekkoa. Toki on morsiamia, joita tämä ei haittaa lainkaan. Nykypäivänä morsian ei välttämättä edes halua pukeutua valkoiseen, milloin kannattaa kysyä juhlaparilta, saako vieras esim. valkoista päälleen laittaa. Mutta jos morsian itse viettää tärkeän päivänsä valkoisessa, on hyvin todennäköistä, että kokovalkoiseen pukeutunut häävieras saa paheksuntaa puoleensa.
Nykypäivänä koodit ovat melko häilyviä (jopa vanhanaikaisia) ja maalaisjärkeä kannattaa käyttää. Jos epäilet asuvalintasi soveliaisuutta, kannattaa rohkeasti kysäistä juhlien järjestäjältä mikäli vain mahdollista.
Seuraavissa juhla-asupostauksissa käyn läpi asustamista sekä luvassa myös asiaa sukkahousujen käytöstä…