Järki- vai tunneihminen?
5.3.2018Netti on pullollaan erilaisia testejä, joilla voi määrittää oletko tunne- vai järki-ihminen. Tunneihmisten päätöksiä ohjaa tunne. Tunteella eläessä arki voi olla melkoistakin dramatiikkaa. Nopeasti muuttuvia tilanteita, asioihin voimakkaasti suhtautumista ja siksi se voi olla myös henkisesti raskasta. Järki-ihminen taas toimii järkipohjaisesti. Jos järki määrää liikoja, menee arki suorittamiseksi. Mikään ei tunnu miltään kun tunteet työnnetään syrjään ja vain tekeminen merkitsee. Arki voi alkaa maistua kuivalta, kun päivät toistavat itseään ja pitää vain olla tehokas.
Ihan ilman testiäkin osaan sanoa, että minä olen luontaisesti enemmän järki-ihminen. En ole erityisen herkkä ja pyrin enemmänkin maksimoimaan oma tehokkuuden ja ajankäytön. Olen oikeastaan aika klassinen suorittaja. Mutta sitä ei saisi antaa itsensä vajota lokeroon. Ei saisi hyväksyä omaa käytöstään ajatuksella “Minä nyt olen vain tämmöinen”. Aina voi opetella parantamaan tapojaan. Sitä ei ole oman käytöksen ja heikkouksiensa vanki.
pants ANDIATA / saatu
knit / H&M
shoes / LOUBOUTIN
Olen tietoisesti vuosien saatossa pyrkinyt pois omasta lokerostani. Sen sijaan että teen täydellä höyryllä, olen pyrkinyt hidastamaan toimitojani. En hyppää kaikkeen enää suin päin, vaan pureskelen asioita tovin ennenkuin toimin. Olen pyrkinyt esittämään enemmän kysymyksiä, jotta ymmärtäisin kokonaisuuksia paremmin. Haluan ymmärtää tapahtumia, muita ihmisiä ja asioita laaja-alaisemmin. En tee esimerkiksi mitään suuria päätöksiä päivässä. Nukun vähintään yön yli ja keskustelen lähimmäisteni kanssa yrittäen saada aiheeseen mahdollisimman monia näkökulmia. Liian äkkipikainen toiminta saattaa olla vahingollista. En nopeatempoisen luonteeni vuoksi hirveästi pidä sanasta “viivyttely”, mutta olen huomannut sen olevan totta kun sanotaan, että viivyttely on viisaan mielen taito.
Koet olevasi sitten järki- vai tunneihminen, niin on minusta tärkeää oppia viivyttelemään omia impulsseja. Ennen toimintaa on hyvä miettiä “Miksi tunnen näin?” tai “Miksi haluan toimia tilanteessa näin?”. Eikä puolustella myöhemmin omaa vahvaa tunnereaktiota sillä että on tunneihminen, tai jopa kylmähköä suhtautumista asioihin sillä, että tämä nyt on vain järkevää. Kun hetken puntaroit vaihtoehtojasi on sinulla todennäköisesti paljon toimivammat työkalut käytössä ja selkeämpi päämäärä. Ikäänkuin hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. On hyvä tiedostaa itselleen omia luontaisia toimintatapoja, jotta itseään pystyy kehittämään. Elämään kuuluu molemmat ja tasapainoisessa mielessä järki ja tunne tukevat toisiaan. On haitallista miettiä, että olisimme vain jompaa kumpaa, vaikka toinen hallitsevampi olisikin. Meissä kaikissa on molempia, jos vain maltamme pysähtyä ja tutkia itseämme.
Knowing yourself is the beginning of all wisdom
-Aristoteles
Kuvat Metti Forssell