CATEGORIES

Kuinka kasvattaa lapsi somen maailmaan?

30.4.2018

Olin yläasteella kun sain ensimmäisen kännykkäni. Se oli malliltaan Nokian 5110 ja minulla oli siinä punainen vaihdettava Nalle Puh-kuori. Koko nuoruus puhelinta käytettiin vain soittamiseen, tekstiviestien lähettämiseen ja matopelin ajoittaiseen näppäilyyn. Ei silloin vielä murehdittu paljon ruutuaikaa on liikaa. Ei puhelinta tuijoteltu päivät pitkät. Ruutuaika kun nykyään ei ole vaan televisio ja tietokone, vaan siihen sisältyy myös tabletit ja erityisesti puhelin. Tämän päivän puhelimen käyttö kun on niin paljon muuta kuin tuohon aikaan. Se on kamera, kello, viestin ja lukuisten elämää helpottavien appien ihmelaite, joka varastaa huomion usein silloinkin, kun se ei saisi.

Appien valtameri mahdollistaa sosiaalisen median tulvan, jossa meidän pitäisi opettaa lapsiamme uimaan. Sosiaalinen media ei ole mikään yksinkertaisin asia ja aikuisenakin siellä väistämättä joskus räpiköi. Poikani ovat vielä niin pieniä, että heillä ei ole omia puhelimia. Minun ja mieheni puhelimia lapset osaavat käyttää yllättävänkin hyvin ja kouluun mennessä koittaa varmasti aika kun pohditaan, että saako esikoinen oman kännykän. Minua helpottaa ajatus siitä, että saan poikani kiinni tarvittaessa, hän voi soittaa meille halutessaan ja pystyn “etsi puhelin” -sovelluksen kautta seuraamaan hänen liikkeitään (eikö näin suuri osa vanhemmista tee? :D) kun hän on tarpeeksi iso kulkemaan yksin kodin, koulun, kavereiden ja harrastusten väliä. Mutta puhelimen ja sen monien sovellusten kautta avautuu maailma myös niin monelle pelottavallekin asialle, miltä ei vanhempana aina pysty suojelemaan. Siksi juurikin kasvatus ja opastus somemaailmaan on ensisijaisen tärkeää. Miten kasvattaa lapsestaan järkevä diginatiivi?

coat ZARA
cashemre knit LIDL
pants SAMSOE SAMSOE
hat JUICY COUTURE
shoes LIDL
bag PRADA

Lasten opastus somen maailmaan ei ole helppo asia ja pohdin aihetta paljonkin. Milloin on oikea aika tutustuttaa lapsi sen moniin koukeroihin? Olen tällä hetkellä sitä mieltä, että silloin kun lapsi pystyy itse lukea ja kirjoittaa, on myös sopiva aika ryhtyä harjoittelemaan median käyttöä. Digitaalisuus ja sen luomat mahdollisuudet sekä uhkat ovat paljon suuremmassa roolissa lastemme elämässä. He tulevat olemaan sukupolvi, joiden digitaalinen jalanjälki on merkittävä osa arkea. Miten opettaa heidät sen verran sujuviksi käyttäjiksi, että he osaavat olla varauksellisia olematta pelokkaita? Olla rohkeasti oma itsensä jakamatta kuitenkaan liikaa? Mitä on nettietiketti ja miten sielläkin kirjoittamastaan pitäisi ottaa vastuu? Kuinka olla ottamatta netin mahdollisesti ilkeää kirjoittelua itseensä?

Esikoiseni on vasta täyttämässä kuusi, mutta hänkin on pyytänyt jo omaa youtube-tiliä. Nuoresta iästään huolimatta hän on erittäin intohimoinen futaaja. Kun hän ei itse ole potkimassa palloa, pyytää hän saada katsoa erilaisia futispätkiä youtubesta. Muita pieniä jalkapalloilijoita katsoessaan hän keksi haluavansa oman youtube-tilin, mihin kerätä omia kikka- ja pelivideoita. Saimme ratkaistua asian niin, että teimme hänelle tilin, joka on muilta piilotettu. Voi olla että joskus koittaa aika, että hän pyytää saada tehdä youtube-tilistään julkisen. Se toki äitinä pelottaa, koska tiedän miten julmaa somessa kirjoittelu voi olla. Nettikiusaamiseen joutuu todennäköisesti valtaosa kosketuksiin ennemmin tai myöhemmin jossain kohtaa. Erilaisia sosiaalisen median sovelluksia ja alustoja on niin paljon, että siltä kaikelta emme yksinkertaisesti pysty lapsiamme lopun ikää suojelemaan. Instagram, youtube, ask ja monia monia muita. Parasta mitä voimme tehdä on pyrkiä opettamaan lapsemme järkeviksi sosiaalisen median käyttäjiksi, jotka osaavat soveltaa samoja käytöstapoja niin tosielämässä kuin ruudunkin takaa. Meidän vanhempien tärkein työ ei ole kieltää ja pimittää somea niin pitkälle kun pystymme, vaan pikemminkin valmentaa ja auttaa lapsia käyttämään sitä niin hyvin kun pystymme. Kun kotona ruudun takana on kaikkien kesken avoin, kunnioittava, keskusteleva ja ymmärtäväinen ilmapiiri, voi se toivottavasti toimia esimerkkinä myös lapsen käyttäytymiselle – niin tosielämässä, kuin somessa.

 

11 comments

Comment

Your email address will not be published.

*

  • Tämä on todella tärkeä aihe jota on tullut itsekin paljon pohdittua. Me ostimme pojallemme kännykän kun hän meni ekalle luokalle. Jotenkin sitä on luottavaisempi mieli kun saa toisen kiinni tarvittaessa. Jatkuva sometulva kuitenkin tietyllä tavalla ahdistaa ja pohdituttaa, kuinka se vaikuttaa lasten tulevaisuuteen kun he kasvavat kännykät kädessä tai ohjelmia ja videoita katsellen. Niissä on paljon hyviäkin ja kehittäviä juttuja, mutta sitten on ikävä kyllä varjopuolensa.

  • EmmiMaria

    Tämä aihe on kyllä erittäin mielenkiintoinen ja uskon, että tämä herättää paljon keskustelua. Ja hyvä niin. Tärkeä asiahan
    tämä on.
    Silloin kuin minä olin pieni, niin ei ollut kun lankapuhelin, puhelinvastaaja ja paksuakin paksumpi puhelinluettelo. Sain ensimmäisen puhelimeni vuonna 1998 ja sen muistan, että se oli joku Nokialainen ja oli oikeasti tiiliskiven kokoinen! Puhelin oli isäni vanha ja taisi olla ostettu joskus 90-luvun alussa.
    Silloin ei tosiaan ollut huolta mistään some maailmasta. Ei ollut blogeja, instaa,facea, snäppiä tms. Jos nettiin halusi, niin muistan, että yhteyden muodostaminen kesti k a u a n! Ja tietenkin modeemin yhdistämisen ääni on syöpynyt korviin varmaan loppuiäksi :D

    Nykynuorilla ei taida olla tietoakaan, että ennen vanhaan netissä käyminen oli harvinaista herkkua. Nykyään nettiin ja eri sivustoille pääsee vain nappia painamalla. Niin helpoksi se on tullut.
    Netti on pullollaan tietoa, nettikauppoja yms muuta oikeasti hyödyllistä, mutta netistä löytyy myös se varjopuoli. On chatteja jne minkä vaarat jokaisen vanhemmat sekä lasten tulisi tiedostaa. Toki vaaroja on myös IRL, mutta terveellä maalaisjärjellä pääsee pitkälle! :)

    Miten lapsen sitten voi kasvattaa ehkä jopa välillä erittäin raadolliseen somemaailmaan? Pitäisikö lasten vaan nähdä ja kokea se pahuus mitä somessa on? Vai mikä olisi oikea tapa? Tottakai lapsia haluaa suojella kaikelta pahalta, mutta pumpulissakaan lapsia ei voi kasvattaa. Mutta halutakko lapselle sitten tarkoituksella pahaa näyttääkseen miten paha se some voikaan olla. Nämä ovat vain minun ajatuksiani, en tosiaan tiedä miten nykylapset kasvatetaan someen. Vai kasvattaako kenties some joissakin tapauksessa lapsia?
    Tähän on niin vaikea vastata, kun somemaailma on tätä päivää, ei ainakaan minun nuoruudessa somea ollut ja en ole ainakaan itse saanut mitään opastusta someen.

    Välillä olen katsellut ravintoloissa kun ihan pienille lapsille annetaan se puhelin käteen jotta rauhoittuisivat. Toki ymmärrän, että se puhelin on vaan niin helppo laittaa lapsen eteen ja laittaa vaikka youtubesta joitan lastenohjelmaa päälle, mutta onko tämä nuorena puhelimen antaminen rauhoitus tarkoituksena hyvä asia? Edesauttaako se jotenkin lapsia kiinnostumaan siitä some maailmasta ja mitä siellä netissä on.

    • Kyllä.
      Aihe, johon ei ole yhtä selkeää ratkaisua. Jokainen varmasti toimii omien lapsiensa kohdalla tavalla, mikä toimii omakohtaisesti parhaiten. Itse kun somessa tekee töitä, niin näen sen monet hyvätkin puolet niiden monien negatiivisien rinnalla. Toivon voivani auttaa lapsiani sellaisiksi somenkäyttäjiksi, jotka kunnioittavat somessa muita ja samalla itseään, eivätkä ottaisi itseensä mahdollisia ilkeitä kommentteja. Todennäköisesti kouluun mennessä hankitaan esikoiselle kännykkä, milloin moin tällainen keskustelu on ajankohtainen. Mitä appeja saa ladata jne. Tästä mielellään kuulisin tosiaan vinkkejä vanhempien lapsien vanhemmilta. Miten rajoittaa sitä kaikkea mitä lapsi puhelimellaan tekee? mikä on toiminut ja mikä ei?
      Ja itsekin kyllä teen sitä, että saatan antaa lapsille ruokaa odottaessa puhelimen jossa pyörii piirretyt. Yleensä pyrimme siihen, että koko perhe keskustelee jostain ja saamme sillä lapsen huomion, mutta joskus odotusajat ovat niin pitkiä, ettei 2-4 vuotiaalta voikaan odottaa niin pitkää odotuspinnaa “keskustelun voimalla” ja vaan paikallaan istuen (koska ravintolassa en anna heidän pyöriä – sillä siellä tarjoilijat tekevät työtään, kantavat kuumia tajoiltavia, missä päälle kaatumisen vaara jos jaloissa pyörii.) Tabletit auttavat tällaisissa tilanteissa suuresti, mutta niitä ei ehdottomasti pidä ainoana ratkaisuna ja aina käyttää.

  • meow

    Viimeiseen kappaleeseen liittyen tuli mieleen, että tuttuni tyttärellä (9-v) on oma julkinen youtubetili, kun hän tykkää tehdä jotain askarteluvideoita :D mutta kaikissa videoissa on pidetty huoli siitä, ettei pää/kasvot näy ollenkaan. En tiedä, olisiko tämä yksi ratkaisu siihen jos esikoisesi haluaisi jossain vaiheessa tehdä tilistään julkisen…:)

    • Hei kiitos! Tämäkin on mahdollisuus! Tosin tiedän jo blogia pitäneenä että pelkkä kuvien ottaminen ilman että kasvot näkyy on aika vaikeaa liikkuvien poikien kanssa, saati videon missä urheillaan – mutta toki voi kokeilla! :)

  • L

    Hei! Mikä Leviksen farkkumalli sulla on edellisen postauksen kuvissa? Tosi kivat!

  • Kirjoitit (taas kerran) aiheesta, jota olen itsekin pyöritellyt mielessäni, paljon. Meiltä löytyy 10- ja 7-vuotiaat lapset ja asia on luonnollisesti kaiken aikaa pinnalla.
    Meillä kasvaa tyttö, jonka unelma-ammatti on tubettaja… Kuinka eri maailmassa kasvaakaan hän verrattuna siihen, missä äitinsä aikanaan! Siltä 10-vuotiaalta tulevalta tubettajalta ei löydy vielä edes sitä omaa tube-tiliä, ei edes yksityisenä. Vanhempana sitä on vaan niin supervarovainen, kun tiedostaa kaikki maailman vaarat. Haasteena onkin äitinä ehkä avartaa katsettaan myös niiden mahdollisuuksien puolelle?

    • Hei ihana kuulla!
      Olisi ihana kuulla miten olette ratkaisseet toistaiseksi näitä ongelmia?
      Mitä appeja heillä saa olla?
      Mikä on ollut vaikeaa?
      Mikä on toiminut?
      Ja siis juurikin tämä – ihan uusia ammatteja, mitä ei todellakaan ollut meidän aikanamme :D Itse somessa töitä tekevänä näen kyllä mahdollisuudetkin, mutta yhtälailla ne negatiivisetkin :/

  • Niina

    Nuo hiuksesi…HUoh! Näytät UPEALTA! Uskomaton muutos.
    Luen blogiasi päivittäin ja harvemmin tulee kommentoitua. Nyt halusin sen tehdä, nimittäin näytät todella tyrmäävältä uudessa lookissasi <3

    • Voi kiitos Niina ihan hurjasti! <3 Kiitos kun halusin ilahduttaa minua kauniilla kommentillasi <3 IHanaa viikkoa! <3