Kuinka kasvattaa lapsi somen maailmaan?
30.4.2018Olin yläasteella kun sain ensimmäisen kännykkäni. Se oli malliltaan Nokian 5110 ja minulla oli siinä punainen vaihdettava Nalle Puh-kuori. Koko nuoruus puhelinta käytettiin vain soittamiseen, tekstiviestien lähettämiseen ja matopelin ajoittaiseen näppäilyyn. Ei silloin vielä murehdittu paljon ruutuaikaa on liikaa. Ei puhelinta tuijoteltu päivät pitkät. Ruutuaika kun nykyään ei ole vaan televisio ja tietokone, vaan siihen sisältyy myös tabletit ja erityisesti puhelin. Tämän päivän puhelimen käyttö kun on niin paljon muuta kuin tuohon aikaan. Se on kamera, kello, viestin ja lukuisten elämää helpottavien appien ihmelaite, joka varastaa huomion usein silloinkin, kun se ei saisi.
Appien valtameri mahdollistaa sosiaalisen median tulvan, jossa meidän pitäisi opettaa lapsiamme uimaan. Sosiaalinen media ei ole mikään yksinkertaisin asia ja aikuisenakin siellä väistämättä joskus räpiköi. Poikani ovat vielä niin pieniä, että heillä ei ole omia puhelimia. Minun ja mieheni puhelimia lapset osaavat käyttää yllättävänkin hyvin ja kouluun mennessä koittaa varmasti aika kun pohditaan, että saako esikoinen oman kännykän. Minua helpottaa ajatus siitä, että saan poikani kiinni tarvittaessa, hän voi soittaa meille halutessaan ja pystyn “etsi puhelin” -sovelluksen kautta seuraamaan hänen liikkeitään (eikö näin suuri osa vanhemmista tee? :D) kun hän on tarpeeksi iso kulkemaan yksin kodin, koulun, kavereiden ja harrastusten väliä. Mutta puhelimen ja sen monien sovellusten kautta avautuu maailma myös niin monelle pelottavallekin asialle, miltä ei vanhempana aina pysty suojelemaan. Siksi juurikin kasvatus ja opastus somemaailmaan on ensisijaisen tärkeää. Miten kasvattaa lapsestaan järkevä diginatiivi?
coat ZARA
cashemre knit LIDL
pants SAMSOE SAMSOE
hat JUICY COUTURE
shoes LIDL
bag PRADA
Lasten opastus somen maailmaan ei ole helppo asia ja pohdin aihetta paljonkin. Milloin on oikea aika tutustuttaa lapsi sen moniin koukeroihin? Olen tällä hetkellä sitä mieltä, että silloin kun lapsi pystyy itse lukea ja kirjoittaa, on myös sopiva aika ryhtyä harjoittelemaan median käyttöä. Digitaalisuus ja sen luomat mahdollisuudet sekä uhkat ovat paljon suuremmassa roolissa lastemme elämässä. He tulevat olemaan sukupolvi, joiden digitaalinen jalanjälki on merkittävä osa arkea. Miten opettaa heidät sen verran sujuviksi käyttäjiksi, että he osaavat olla varauksellisia olematta pelokkaita? Olla rohkeasti oma itsensä jakamatta kuitenkaan liikaa? Mitä on nettietiketti ja miten sielläkin kirjoittamastaan pitäisi ottaa vastuu? Kuinka olla ottamatta netin mahdollisesti ilkeää kirjoittelua itseensä?
Esikoiseni on vasta täyttämässä kuusi, mutta hänkin on pyytänyt jo omaa youtube-tiliä. Nuoresta iästään huolimatta hän on erittäin intohimoinen futaaja. Kun hän ei itse ole potkimassa palloa, pyytää hän saada katsoa erilaisia futispätkiä youtubesta. Muita pieniä jalkapalloilijoita katsoessaan hän keksi haluavansa oman youtube-tilin, mihin kerätä omia kikka- ja pelivideoita. Saimme ratkaistua asian niin, että teimme hänelle tilin, joka on muilta piilotettu. Voi olla että joskus koittaa aika, että hän pyytää saada tehdä youtube-tilistään julkisen. Se toki äitinä pelottaa, koska tiedän miten julmaa somessa kirjoittelu voi olla. Nettikiusaamiseen joutuu todennäköisesti valtaosa kosketuksiin ennemmin tai myöhemmin jossain kohtaa. Erilaisia sosiaalisen median sovelluksia ja alustoja on niin paljon, että siltä kaikelta emme yksinkertaisesti pysty lapsiamme lopun ikää suojelemaan. Instagram, youtube, ask ja monia monia muita. Parasta mitä voimme tehdä on pyrkiä opettamaan lapsemme järkeviksi sosiaalisen median käyttäjiksi, jotka osaavat soveltaa samoja käytöstapoja niin tosielämässä kuin ruudunkin takaa. Meidän vanhempien tärkein työ ei ole kieltää ja pimittää somea niin pitkälle kun pystymme, vaan pikemminkin valmentaa ja auttaa lapsia käyttämään sitä niin hyvin kun pystymme. Kun kotona ruudun takana on kaikkien kesken avoin, kunnioittava, keskusteleva ja ymmärtäväinen ilmapiiri, voi se toivottavasti toimia esimerkkinä myös lapsen käyttäytymiselle – niin tosielämässä, kuin somessa.