CATEGORIES

Imetyksestä

26.9.2018

my outfit
knit H&M
skirt DANTE / Dots Stores
shoes MODA IN PELLE
bag YSL

Metti’s outfit
dress ZARA
bag GUCCI

Imetys on monelle äidille arka aihe. Moni saattaa jopa kokea paineita siitä imettääkö lastaan vai ei. Suomessa on selvästi havaittavissa, että äitejä kannustetaan täysimettämään vähintään sen neljä kuukautta, mutta mielellään jopa puolivuotta. Imetyksen terveysvaikutuksista puhutaan paljon, mutta mitä sitten jos imetys ei onnistukaan? Imetyksestä puhutaan usein ikään kuin se olisi tahtotila. Tiedän faktana monia ystäväperheitäni seuranneena, että kaikista parhaista yrityksistä huolimatta imetys ei vain onnistu. Moni ystäväni on kuukausien päivät yrittänyt saada imetystä käyntiin kaikin mahdollisin keinoin, mutta itku on kurkussa ja rinnat ruvella. Imetys vain tuntuu sujuvan toisilta helpommin kuin toisilta. Taustalla on todennäköisesti tahtotilan sijaan geneettiset tekijät. Olen kuullut, että siihen voi saada apua holistisilla menetelmillä, esimerkiksi vyöhyketerapian kautta. Mikäli sinulla on näistä kokemuksia kuulisin niistä mielelläni. Uusimmassa Metti ja Hanna -jaksossa puhumme imetyksestä laajempana kokonaisuutena. Miten meiltä onnistui imettäminen? Onko toinen äiti vertaistuki vai tuomitsija? Mistä apua jos imetys ei onnistukaan? Mitä mieltä olemme julkisella paikalla imettämisestä? Alla voit kuunnella jakson imetyksestä, josta riittäisi keskustelunaiheitta loputtomiin ja todennäköisesti tulemme sivuamaan tätä herkkää aihetta vielä useasti.

Kuvat Niki Strbian

12 comments

Comment

Your email address will not be published.

*

  • Emilia

    Tuttivinkki tuli mulle ihan uutena teidän synnytysjaksossa ja olin ihan mindblown ajatuksesta, että neuvolan ohjeista voisi luistaa :D Kysyin asiasta jo synnyttäneeltä kaverilta ja hän myös suositteli tuttia heti alkuun, joten meillä pullo ja tutti otettiin käyttöön heti kun päästiin synnäriltä kotiin. Ja onneksi otettiin. Nyt 4 kk vauva syö tyytyväisenä tuttia ja äidinmaitoa pullosta kun olen asioilla, molemmat ihan elintärkeitä juttuja siinä, että itse jaksan iloisena ja hyväntuulisena vauva-arkea. Ja niin kuin sanot, kyllä sen tuntee lähteekö imetys sujumaan, itse tunsin jo synnärillä homman olevan hallussa. Se, ettei vauva syö pulloa tai tuttia voi aidosti tehdä vauva-arjesta todella raskasta äidille, mikä väistämättä heijastuu myös äidin hyvinvoinnin kautta vauvan ja äidin suhteeseen. Äitien hyvinvoinnista ei Suomessa juurikaan puhuta, ja varsinkin esikoisen kohdalla unohtaa helposti sen, että myös omaan järkeen voi luottaa näissä asioissa. Eli kiitos teille erinomaisista vinkeistä!

    • Hei ihana kuulla, että koit tarkoituksemme juuri sellaisena kuin tarkoitimmekin! :) Eli juuri että muistaa mitkä ovat suosituksia, mutta samalla uskaltaisi luottaa siihen omaan äidinvaistoon, koska useimmiten se on oikeassa <3 Ihanaa kuulla, että teillä on arki noin loistavasti lähtenyt käyntiin! Juuri tuollaiset mainitsemasi asiat ovat suuria asioita ja niiden avulla pystyy nauttimaankin siitä ohitse kiitävästä vauva-ajasta <3

  • Syn

    Mua alkaa jo vaivaannuttaa se miten usein vaihtoehtotieteet suhteellisesti esiintyy sun teksteissä. Toivoisin, että ajattelisit omaa vastuuta jonkintasoisena ”mediahenkilönä,” ja ainakin vaikka Wikipediasta kävisit katsomassa onko positiivisessa kontekstissa mainitsemat holistiset hoidot saaneet minkäänlaista positiivista lääke- tai muuntieteellistä hyväksyntää.

    ”No tää toimi mun kaverille ainaki” ei todellakaan ole tieteellinen todiste, ja toivon ettet ole niin naiivi että väittäisit että pseudolääketieteet eivät vahingoita ketään.

    • Katri

      Aika erikoista, etten ainakaan minä ole huomannut vaihtoehtoishoitojen esiintyvän täällä blogissa vaivaannuttavan usein, muutaman hassun kerran! Toisekseen kannattaisi hieman antaa armoa vaihtoehtoishoidoille ennen kuin lyttää ne täysin. Jos joku oikeasti kokee hoitojen helpottaneen oloa/parantaneen elämänlaatua, se ei todellakaan ole sinulta tai keneltäkään muulta pois. Toisekseen vain pieni osa näistä hoidoista oikeasti vahingoittaa tai on vaaraksi ihmisille, kunhan muistaa maalaisjärjen käytön. Muistathan, että myös tutkituilla, lääketieteen virallisen kannan mukaisilla hoitomenetelmillä ja lääkkeillä voi olla valtavasti vaarallisiakin haitta- ja sivuvaikutuksia ihmisen terveyteen. Tieteelliset tutkimukset eivät usein edes ole aukottomia, kaikkitietäviä ja yksiselitteisiä, sekä niiden heikkoutena on tietysti myös prosessin hitaus. Lääketiedekin on itseasiassa monelta osin hyvin kehittymätön tieteenala ja hämärän peitossa on vielä ihan valtavasti asioita! Onkin todella ylimielistä ajatella, ettei tutkimustiedon ulkopuolella voi olla toimivia ratkaisuja ja hoitomenetelmiä. Mieli kannattaa pitää avoimena ja yrittää olla väheksymättä eri tavalla ajattelevia ihmisiä.

      • Anonymous

        No ei lääketiede nyt sentään mikään kehittymätön tieteenala ole, ja kaikki lääkkeiksi ja hoitotekniikoiksi päätyvät käyvät, kuten sanoit, tarkan ja pitkän prosessin läpi. Sen sijaan nämä holistiset perustuvat pelkkään mutuun. Täytyy henkilössä olla jotain vinossa jos edes henkäyksin vertaa näitä kahta? Voi toki puvua omista kokemuksista, mutta on vastuutonta niistä tehdä jotain yleispäteviä parannuskeinoja, sanoohan sen maalaisjärkikin. Miksi niin valitettavan usein se vaikuttaa näiltä ihmisiltä puuttuvan. Samat ihmiset myös viime kädessä juoksevat kiireen vilkkaa perinteisen lääketieteen autettavaksi tosipaikan tullen, vaikka ensin kovin sanoin sitä arvostelevat. Silloin kelpaa kirurgin tms. ammattitaito. Selkärangatonta, voisi joku jopa todeta.

        • Minun mielestäni pitäisi muistaa kultainen keskitie kaikessa. Ja eikä vähätellä muiden kokemuksia, uskomuksia tai toimintatapoja. Jokaiselle tosiaan toimii eri asiat ja minusta kaikella on paikkansa. Minusta toinen ei sulje toista pois. Vaihtoehtoja on aina hyvä olla. Kunnioitusta varsinkin.

      • Kiitos Katri tästä <3

    • Moikka! Muistan että harmittelit sitä, että muut lukijani olivat viimeksi maininneet allergiaoireiden helpotuksessa holistiset menetelmät. Itse en ole kokeillut, mutta edelleen olen vahvasti sitä mieltä, että eri ihmisille toimii eri asiat. Imetys on asia, joka on todella herkkä monelle naiselle ja he kipeästi kaipaavat vaihtoehtoisia apuja. Jokainen voi tehdä oman päätöksensä. Minusta mediahenkilönä se ei ole minun vastuuni minkä ihminen päättää tehdä, varsinkin kun oma lukijakuntani on varttunutta ja viisaita aikuisia naisia. Minä yritän tarjota erilaisia mahdollisuuksia, mistä kukin voi mahdollisesti löytää itselle uusia mahdollisia apuja tutkimalla. Joten vaikka itse et usko holitisiin tapoihin saada apua, toivon, että sallisit sen mahdollisuuden muille.

      • Jonna

        Ihana kun jaksat positiivisella otteella vastailla, ja tuoda vaihtoehtoja esiin!

        • <3 Uskon vahvasti että eri asiat toimivat eri ihmisille ja on harmillista aina jos joku kokee että vain se oma tapa on ainut oikea.

  • Tuli tutista mieleen, että meillä on molemmat tytöt alkaneet syömään tuttia ihan sujuvasti sairaalassa olon jälkeen. Meillä ei tutit tulleet edes sairaalaan mukaan, vaan odottivat vauvoja kotona. Ja esikoisen kanssa oltiin sairaalassa viikko.
    Oon ymmärtänyt, että yleensä se on vähän sattuman kauppaa, alkaako lapsi syödä tuttia vai ei. Mun mielestä ei siis tarvitse stressata, onko tutti sairaalassa mukana vai ei.
    Kuopuksella oli myös kuukauden tuttikielto, kun yritettiin saada häntä imemään rinnasta vähän enemmän maitoa ja nykyään tutti on hyvin rakas edelleen.
    Mutta kukin tyylillään. Jos se imuote tuntuu ja näyttää hyvältä, niin antaa palaa heti kun mahdollista. Hannan ystävälle terveisiä ettei se vauva olisi välttämättä huolinut sitä tuttia sairaalassakaan. ❤
    Oli kiva podi.

    • Siis olen samaa mieltä että missään nimessä ei mistään kannata stressata. Vaan haluan painottaa sitä, että jokainen äiti saa tehdä esim. tutin kanssa juuri kiinkuin tuntuu luontevimmalta ja pitäisi tosiaan painottaa vielä tuota imuotteen ja maidon nousun tärkeyttä siinä prosessissa! :) Kiitos <3 Ihanaa, että teillä sujuu! <3