Digivanhemmuus
19.12.2018
*Kaupallinen yhteistyö Telian kanssa*
Kerroin teille jokin aika sitten, että meidän perheessä ei tänä vuonna vaihdeta lahjoja aikuisten kesken, vaan ainoastaan lapsille ostetaan joululahjat. Koska jouluna käy liian helposti lahjaähky, päätimme mieheni kanssa, että ostamme vain yhdet tarkkaan harkitut lahjat lapsillemme. Joulupukkiin uskovat lapsemme kun tulevat saamaan lahjat vielä isovanhemmilta, tädeiltä, isotädeiltä ja kummivanhemmilta. Esikoisemme on 6-vuotias ja aloittaa koulun ensi vuonna. Sen myötä olemme jo jonkin aikaa pohtineet sopivaa hetkeä hankkia hänelle oma puhelin. Tulimme siihen tulokseen, että annamme hänelle puhelimen nyt joululahjaksi, sillä arjessamme on alkanut esiintyä tilanteita, missä hänellä olisi ollut hyvä olla oma puhelin mukana. Esikoisemme on hyvin tunnollinen ja harkitseva poika, joten uskomme tämän olevan hyvä hetki hänelle.
Tämän askeleen myötä olemme pohtineet taas kasvaneessa määrin omaa digivanhemmuutta. Onko puhelimen / teknologian käytöllä mitä rajoja? Mitä sovelluksia lapsen puhelimessa voi olla? Mikä liittymä olisi tähän tarpeeseen sopivin? Näissä pohdinnoissa meitä on auttanut Telian uusi DOT-sovellus. Se on uuden aikakauden liittymä, joka pyrkii parantamaan ihmisten digihyvinvointia helpottamalla rajojen asettamista ja haastamalla itseään miettimään suhdettaan digiin. Kun yhdessä sovitaan kaikille sopivista tavoista, digiarkikin sujuu helpommin.
Telia Dot on uuden aikakauden liittymä, missä maksat vain siitä mitä käytät. Kaikki liittymääsi koskevat asiat hoidat helposti Dot-sovelluksen kautta, oli kyse sitten tilaamisesta, laskuista tai asiakaspalvelusta. Lisäksi näet reaaliajassa, paljonko käytät liittymääsi ja mistä laskusi muodostuu. Sovelluksesta löydät myös kolme erilaista haastetta, joiden kautta jokainen voi pohtia omaa sekä koko perheensä digihyvinvointia. Esimerkiksi siskoni Kira suoritti hiljattain “Digiarki haltuun”-haasteen, jossa tarkastellaan yksilön suhdetta digilaitteisiin erilaisten tehtävien kautta. Miten vaikuttaa puolituntinen ilman puhelinta? Pystytkö päivään ilman puhelimen ilmoituksia? Osaatko hoitaa työasiat työajalla? Mikä on digipaasto? Erittäin hyvä haaste, mikä olisi jokaisen hyvä suorittaa, erityisesti näin joulupyhien alla ja nauttia läsnäolon voimasta.
Digiarki haltuun haasteen lisäksi sovelluksesta löytyy myös kaksi perheille tarkoitettua haastetta. Erityisesti kouluikäisten lasten perheille suunnattu kokonaisuus “Meidän perhe” sekä “Digivanhemmuuden ABC”, joka ohjaa pohtimaan omaa digivanhemmuutta, antaa vinkkejä arkeen sekä lisää tietoa lasten oikeuksista. Vaikka meillä ei lapset olekaan vielä kouluikäisiä, oli digivanhemmuus-haaste hyvä työkalu tämän meille uuden askeleen äärellä, kun vanhin on saamassa ensimmäistä omaa puhelintaan. Kyseisessä haasteessa on kuusi tehtävää, jotka nyt käyn läpi myös teidän kanssanne.
Millainen olen digivanhempana?
Tässä tehtävässä pohditaan millainen vanhempi olet digiasioissa: osallistuva vai poissaoleva, salliva vai rajoittava? Siinä mietitään kuinka paljon olet läsnä lapsen digiarjessa. Piirrät ensiksi itsesi janalle, jonka jälkeen voit pyytää kumppaniasi arvioimaan sinua samalla tavalla. Eroavatko näkemyksenne?
Lapsemme ovat vielä niin pieniä, että puhelimella vietetään melko vähän aikaa. Siksi meillä ei ole vielä noussut ongelmaksi laitteiden rajoitus, sillä liikumme sen verran paljon arjessa, että erilaiset teknologiset laitteet ovat enemmänkin väline, millä saamme poikamme edes hetken pysymään paikallaan. Näitä asioita on tasaisin väliajoin hyvä palata punnitsemaan. Kuinka paljon on sopiva määrä digiä vuorokaudessa? Tiedänkö mitä lapsi puhelimesta katsoo? Meillä lapset katsovat youtubesta lasten lauluja sekä erilaisia futisvideoita yleensä sillä aikaa kun teen ruokaa. Täten en ole täysin läsnä siinä digissä mitä he kuluttavat, mutta samalla tiedän ja kuulen mitä he katsovat. He ovat vielä niin pieniä, että kuluttavat digiä meidän lähellämme, eivätkä esim oman huoneensa eristyksissä.
Valokuvat netissä
Kuvien jakaminen lapsesta ei ole yksiselitteisesti hyvä tai huono asia, vaan sitä on hyvä pohtia eri näkökulmista. Erityisesti kannattaa miettiä ketkä näkevät kuvan ja millainen kuva on luonteeltaan. Onko lapsi tunnistettavissa? Onko kuvan sävy humoristinen, ihaileva vai jotain muuta?
Tämä on aihe, mitä itse pyörittelen päässäni usein ja palaan siihen aina vähän väliä, koska aihe ei ole helppo tai yksiselitteinen. Me olemme päätyneet toistaiseksi siihen ratkaisuun, että julkaisemme julkisesti vain sellaisia kuvia, missä lapsemme eivät ole ihan selkästi kasvoista tunnistettavissa. Kaikki blogissa jakamani kuvat ovat joko kauempaa kuvattuja, hieman epätarkkoja, profiilista, takaa tai aurinkolasit tai pipo syvällä päässä kuvattuja. Toki lapsemme tietävät heidät tunnistavat, mutta oma tarkoitusperä on, ettei heidän kasvonsa kävisi suurelle yleisömäärälle “liian tutuksi ja tunnistettavaksi”. He ovat vielä niin pieniä, etteivät ymmärrä sanoa onko se heille ok. Täten olemme kokeneet tämän ratkaisun meille nyt sopivaksi. Ymmärrän myös erinomaisesti heitä, ketkä jakavat lapsistaan paljon enemmän tai vähemmän. Koska vanhempana omat lapset ovat se suurin ilo ja ylpeyden aihe, mutta halu suojella on kaikilla myös vahva. Tämä on aihe, mitä on todella tärkeä pohtia kaikessa digikäyttäytymisessä, koska lapsemme edustavat ihan uutta digisukupolvea.
Kun tunteet ottavat vallan
Monille lapsiperheille taistelu mobiililaitteen tai pelikonsolin pos laittamisesta on tuttu ilmiö. Tilanne herättä turhautumista kaikissa osapuolissa ja saa aikaan konflikteja. Tässä haastetaan vanhempia miettimään etukäteen näitä tilanteita, missä tunteet ottavat vallan. Mistä tunnistat, että alat itse ärtyä? Millä sitä voi ehkäistä?
Dot-sovellus tarjoaa tähän muutamiakin erilaisia työkaluja, millä kiukkuaan voi oppia suitsia ja konfliktien määrää näissä tilanteissa vähentää. Meillä ovat auttaneet selkeät säännöt ja rajat. Ilmoitamme pojillemme, että enää tämä peli loppuun tai vielä viisi minuuttia aikaa, ja sitten pelikonsoli suljetaan. Yhdistelmä jämäkkyyttä ja joustoa on ollut yllättävän toimiva tapa meidän pojillamme, vaikka marinaa sekin aika ajoin aiheuttaa. Oma haasteeni on se, ettei laitteiden rajoittamista kannattaisi käyttää rangaistuksena. Me nimittäin hyvin helposti kiellämme esimerkiksi pleikan kokonaan tietyksi määräajaksi, jos käytös on huonoa.
Lapsen oikeudet
Lapsella on oikeus yksityisyyteen, mutta myöa oikeus saada osakseen vanhemmat suojelua. Joskus nämä kaksi saattavat olla ristiriidassa. Silloin on arvioitava kumpi niistä paremmin edistää lapsen etua. Esimerkiksi huoli siitä, mitä lapsesi tekee netissä. Oikea toimintatapa riippuu lapsen iästä ja huolen vakavuudesta. Vakavissa tilanteissa tärkeintä on lapsen oikeus suojeluun, milloin esimerkiksi puhelimen läpikäynti voi olla oikea ratkaisu. Monesti on tärkeämpää kunnioittaa lapsen yksityisyyttä ja luottaa hänen sanaansa. Vanhemman uteliaisuus ei ole riittävä syy tutkia lapsen puhelinta.
Meidän lapsemme ovat vielä sen verran pieniä, että nämä aiheet eivät vielä ole nousseet huoleksi. Koemme tärkeäksi sen, että yhdessä rajoitamme nyt esimerkiksi pian puhelimen saavan esikoisen kanssa, mitä sovelluksia puhelimessa saa ja ei saa olla. Tärkeää on monipuolisen luottamuksen rakennus ja avoin keskusteluyhteys. Valvonnan pelisäännöt on hyvä sopia etukäteen.
Liikaa digiä?
Useimmat vanhemmat kokevat, että perheessä käytetään liikaa aikaa ruutujen äärellä. Runsas digin käyttö on osa arkea ja tätä päivää, mutta välillä on hyvä pysähtyä pohtimaan perheen suhdetta sen käyttöön. Eihän digilaiteet vie aikaa pois hyvinvoinnin kannalta tärkeistä asioista? Kuten unista? Ystävyyssuhteista? Liikunnasta?
Meidän arki on sen verran aktiivista, että vielä en ole huolissani liiasta ruutuajasta. Tämä varmasti muotoutuu haasteellisemmaksi lasten varttuessa. Tein Telian Dot-sovelluksesta löytyvän nettiriippuvuustestinkin, ja sain tulokseksi alhaisen lukeman ja toteaman, että olemme netin / digin kohtuukäyttäjiä, vaikka ammattini onkin vahvasti digissä. Olen itsekin tyytyväinen perheemme tämänhetkiseen digisuhteeseen. Tässä kohtaa kannattaa myös tutkia Telia Dotin “Digiarki haltuun”-haastetta. Minun digihyvinvointiani on selvästi auttanut se, että vedän tarkan rajan työ- ja vapaa-ajan välille. Koen, että arkemme toimivuus perustuu runsaaseen liikuntaan sekä ulkona yhdessä tekemiseen. Tällöin sopiva määrä digiäkin sulautuu arkeen sujuvasti ja toimivasti, kun kokonaisuus on tasapainossa.
Sukellus syvemmälle
Jos olet kiinnostunut tietämään enemmän digivanhemmuudesta, tarjoaa Telia Dotin sovellus Pelastakaa Lasten asiantuntijoiden suosittelemia materiaaleja, mitä kautta aiheeseen voi sukeltaa vieläkin syvemmälle. Tämän haasteen tehtyä hieman vanhempien lapsien (kouluikäiset) vanhemmat voivat siirtyä esimerksi “Meidän perhe”-haastekokonaisuuteen.
Tämä oli hyvä haastekokonaisuus toteuttaa, sillä omakohtaisesti se toi varmuutta ja selkeyttä meidän digiarjen muutoksen kynnykselle. Se auttoi pohtimaan monia sääntöjä etukäteen ja toivottavasti näin ehkäisemään mahdollisia konflikteja. Meillä digiarjen toimivuuden mahdollistaja on runsas tekeminen ja liikkuminen yhdessä. Harrastamme ja temme paljon erilaisia asioita yhdessä perheenä. Tasapaino on avainasemssa.
Päädyin valitsemaan poikamme liittymäksi Dotin, jonka kautta pystyy helposti seuraamaan ruutuaikaa ja liittymän käyttöä. Dotissa ei ole monimutkaisia liittymäpaketteja, vaan maksat vain siitä mitä käytät. Käyttösi voi olla joinain päivinä 30 senttiä ja toisina 70 senttiä, mutta hintaturvan ansiosta lasku ei koskaan ole yli euroa päivässä. Liittymässä ei ole avausmaksua, eikä sido määräaikaisuuteen. Tällä paketilla astutaan meidän perheen uuteen digivaiheeseen.
Saapuvien juhlapyhien kynnyksellä haastan teidät kaikki miettimään omaa sekä perheenne digihyvinvointia. Mikäli kaipaat konkreettisia tehtäviä lataa Dot-liittymä, jonka saat 30 päivän ajaksi ilmaiseksi. Näin pääset tutustumaan uuden aikakauden liittymään ajan kanssa. Voit myös tutustua Digiarki haltuun -haasteen tehtäviin siskoni blogissa. Läsnäolon täyteistä ja taspainoista joulunaikaa kaikille!