Ajatuksia lasten harrastamisesta
20.2.2019Meidän pojillamme on toistaiseksi vain yksi harrastus: jalkapallo. Esikoinen aloitti joukkueessa treenaamisen vajaa 3-vuotiaana. Olimme juuri muuttaneet Kaliforniaan ja leikkipuistossa leikkiessämme hän huomasi viereisellä nurmikentällä pienten futiskoulun. Hän vaati päästä lähemmäs seuraamaan. Silmä tarkkana hän seurasi treenien kulkua ja totesi sen jälkeen päättäväisesti: Äiti, minäkin haluan mennä futistreeneihin. Edes ohjaus vieraalla kielellä ei häntä askarruttanut. Tuosta päivästä saakka hän on lajia harrastanut. Suomeen tullessa hän aloitti vuotta vanhempien ryhmässä, sillä niin pienille ei ollut vielä omaa ryhmää. Hän kuuluu samaiseen ryhmään edelleen ja pelikavereista on kehittynyt ihan valtavan tärkeitä ystäviä. Tasaisin väliajoin olemme yrittäneet udella hänen kiinnostustaan aloittaa jokin toinenkin laji, mutta hän on ollut vahvasti sitä mieltä, ettei mikään muu kiinnosta. Meillä lapset saavat päättää täysin omat harratuksensa – mitään ei tuputeta. On uskomatonta nähdä, miten noin pienellä voi olla niin synnynnäinen palo johonkin. Esikoisemme on vasta kuusi, mutta hänellä on jo kolmet treenit viikossa ja siihen päälle viikonlopun pelit ja turnaukset. Jos hän on vain terve, menee hän aina innoissaan treeneihin. Viikonlopun futisturnaukset ystävien kanssa ovat viikon tähtihetkiä. Keskimmäinen veli aloitti myös jalkapallon vuosi sitten isoveljen innoittamana. Syksyllä 2 vuotta täyttänyt kuopuksemme ei vielä mitään harrasta ryhmässä, mutta innokkaasti hänkin potkii palloa kentän laidalla isoveljien treenatessa.
coat ANDIATA
cashmere knit ZARA
pants KAPPAHL
shoes RAG & BONE
bag LOUIS VUITTON
Kun pieni lapsi harrastaa vaatii se myös vahvaa sitoutumista vanhemmilta. Niin pienet eivät kulje harrastuksiinsa itse, vaan ovat riippuvaisia vanhempiensa aktiivisuudesta. Vanhemmat eivät vain vie ja hae, vaan seisovat kentän reunalla (tai jopa osallistuvat peluutukseen) läpi treenien. Meidänkin pojilla on yhteensä peräti viidet futistreenit viikossa, joten vietämme futiskentillä hurjasti aikaa. Vaikka se vaatii panostusta meiltä vanhemmilta, antaa se myös paljon. Minulle se on aikaa kun saa työntää ajatukset töistä pois ja keskittyä täysillä poikieni kanssa harrastamiseen. Sen lisäksi olemme saaneet tutustua alueemme muihin aktiivisiin futisperheisiin ja se on tuonut valtavasti aivan ihania ihmisiä elämäämme. Arki on paljon antoisampaa kun sitä saa jakaa mahtavien ihmisten kanssa. Poikien harrastuksen ansiosta asuinalueemme tuntuu jopa pienenltä kylältä, missä kaikki tuntevat kaikki ja katsovat toistensa perään. Lapsillekin tuo turvaa huomata, että arki on ympäröity tutuilla ja turvallisilla aikuisilla ja kavereilla. Tässä elämäntilanteessa ei juuri ehdi ylläpitämään omaa sosiaalista elämää niin aktiivisena kuin haluaisi. Siksi on erityisen ihanaa, että lastenkin harrastusten kautta on muodostunut ihan uusia ystävyyssuhteita. Se tekee arjesta ihanaa ja mielekästä.
Mutta onko aktiivinen treenitahti hyvä? Pitäisikö lasten harrastaa mahdollisimman monipuolisesti vai keskittyä täysillä yhteen? Mitä me harrastimme pienenä? Toivommeko, että silloin olisi tuettu panostamaan yhteen lajiin vai harrastamaan monipuolisemmin? Mikä on sopiva ikä lapsille aloittaa? Näitä asioita me pohdimme Metin kanssa tämän viikon podcastissa. Uusimman jakson kuulet alta.
Kuvat Alexa Dagmar