Pura osiin
10.4.2019Edellinen postaus missä pohdin meille tärkeimpiä kasvatusohjeita oli kovin tykätty. Täten ajattelin, että tulen jakamaan kanssanne enemmänkin niitä ajatuksia ja ohjeita, jotka koemme omassa kasvatustyylissämme tärkeäksi. Haluan painottaa, etten olen minkään tason expertti. Nämä ovat vain puhtaasti asioita jotka koemme meille tärkeiksi asioiksi ja mitkä ovat meitä auttaneet arjen sujuvuudessa. Viimeksi kirjoitin sen tärkeydestä meille, ettei koskaan uhkaile lasta turhalla. Jos uhkailuun on sorruttava, niin uhkan ei tarvitse olla mitenkään valtavan suuri menetys. Tärkeintä on, että sanottu asia todella tapahtuu, vanhemman uskottavuus ei kärsi ja lapsi ymmärtää että teoilla on todella seurauksia. Seuraavaksi jaan hyvin pienen ja arkisen, mutta yllättävän tärkeän ohjeen, mikä tekee meidän arjestamme hieman sujuvampaa.
Yritän olla mahdollisimman tarkka asioissa mitä lapsiltani pyydän. Pyrin esimerkiksi välttämään hyvin laajoja käsitteitä kuten “käyttäytykää nyt hyvin”. Toki tällaisen laajan määreen monimuotoisuuden vanhempi lapsi ymmärtää, mutta niinkin pienelle kuin 2-vuotiaalle on hyvä tarkentaa tätä toivetta. Mitä on hyvä käytös? Ennen kauppaan astumista voi esimerkiksi muistuttaa, että kaupassa ei saa juosta tai huutaa sen sijaan että toteaisi vain “käyttäytykää sitten hyvin”. Jotta viestin saa vieläkin positiivisempaan ja ymmärrättävempään muotoon voi sanoittaa tulevaa kertomalla, että kaupassa kävellään rauhallisesti, jotta ei törmätä muihin ihmisiin tai hyllyihin ja tulisi haaveria itselle tai muille. Me yritämme selittää asiat lapsillemme mahdollisimman selkeästi. Asioilla on syy sekä mahdolliset seuraukset. Meillä kotona puhutaan todella paljon.
On muistettava, että lapset ovat hyvin erilaisia. Huomaan, että meidänkin poikamme tarvitsevat hyvin eri asoissa tukea ja eri tavoin toteutettuna. Yksi pojistamme on varsinainen haaveilija. Hän unohtaa hyvin nopeasti sen mitä häneltä pyydän. Hänen huomionsa voi toinen asia viedä kesken kaiken hyvinkin nopeasti. Siksi en esimerkiksi hänen kohdallaan totea ennen lähtöä että “puehan päälle”, vaan hänen kanssaan käydään asioita usein hyvin yksityiskohtaisestikin läpi. On päiviä kun joudun yksitellen muistuttamaan. “Laitahan kengät päälle” ja sen jälkeen “Mahtavaa, ja sitten vielä laita takki päälle“. Joskus liian suuret määreet kuten “pue päälle” sisältää lapselle niin paljon, ettei hän jaksa aloittaa. Mutta kun asian purkaa osiksi tuntuu pyydetty asia olevan helpompi toteuttaa, vaikka sitä saisikin itse olla enemmän vahtimassa.
Boys’ oufits:
pants GUGGUU
army jacket GINA TRICOT /saatu
shirts H&M
shoes ADIDAS
sunglasses / Instrumentarium saatu
Kuten todettu, lapset ovat hyvin erilaisia. Voin ymmärtää, että vanhempia turhauttaa asioiden paloittelu tällä tavalla. Turhauttaa se usein minuakin. Mutta itse olen kokenut, että pienten lasten kanssa se on usein tarpeellista. Pikkuhiljaa he alkavat saamaan jujusta kiinni ja kasvaessa riittää pelkkä “Puehan päälle.”