CATEGORIES

A1 -kielen valinta

29.4.2019

Esikoisen aloittaessa koulun yksi suurimpia kysymyksiä iltapäiväkerhon ja tulevien käytännön asioiden ohella on ollut mitä valita A1-kieleksi? Syksyllä 2018 Helsingin kaupunki loi uuden opetustrategian, jonka mukaan vieraan kielen opinnot alkavat jo ensimmäisellä luokalla. Aikaisemmin A1-kielen opiskelu on helsinkiläisissä suomenkielisissä peruskouluissa käynnistynyt vasta kolmannella vuosiluokalla. Tämä uudistus mahdollistaa kielen opiskelun peruskoulussa yhdeksän vuoden ajan, aiemman seitsemän sijaan.

Kieltenopiskelu tuntuu olevan monelle perheelle hyvin tärkeä asia. Monet painottavat kielten osaamisen tärkeyttä tämän päivän maailmassa. Talvella osallistuin esikoiseni ikäluokan koulun aloituksen infotilaisuuteen ja kun agendalla päästiin kieliin räjähti kysymysten määrä.  Asia kiinnosti niin, että kaikkiin kysymyksiin ei edes ehditty vastata. Mutta mitä me valitsimme yhdessä esikoisemme kanssa hänelle A1-kieleksi?

Kielitaidon kehittyminen alkaa hyvin varhain. Lapset ovat suorastaan kuin sieniä ja omaksuvat uusia kieliä kuin leikkien. Vieraan kielen oppimisen alkuvaiheessa ilo, leikkisyys ja luovuus ovatkin merkittävässä roolissa. Siksi Helsingin kaupungin opetussuunnitelman mukaan oppiminen lähtee leikinomaisesti kieleen ja kulttuuriin tutustumisesta ja painottuu alussa lasten suullisen kielitaidon kehittämiseen. 1-2 luokalla ei kuulema anneta lainkaan esim läksyjä, vaan kaikki oppiminen tapahtuu luokassa leikin ja luovien tehtävien kautta.

Kouluun johon esikoisemme menee on mahdollista valita englanti tai ranska A1-kieleksi. Koska esikoisemme englanti on suhteellisen vahva ja hänellä on erittäin hyvä kielipää, totesimme ettemme halua valita englantia A1-kieleksi. Koimme, että tällöin ensimmäiset vuodet saattaisivat mennä ns. hukkaan, sillä hän ei välttämättä oppisi paljoa uutta. Tästä syystä valitsimme hänelle ranskan. Toki meillä myös painaa suuresti vaakakupissa se, että osa suvustani on ranskalaisia ja vietämme siellä paljon aikaa. Vaikka esikoisemme on ranskaa paljon sukumme takia kuullutkin, niin silti itse kieli on vieras muutamia perusilmaisuja lukuunottamatta. Vielä yksi painava syy ranskan valintaan on esikoisemme kielipää. Hän oppi englannin häkellyttävän nopeasti Kaliforniaan muuttomme jälkeen. Ruotsiakin hän jo osaa, sillä poikiemme päiväkoti on kaksikielinen (suomi-ruotsi). Hän ymmärää ruotsia todella hyvin ja nyt hiljattain on alkanut sitä käyttämäänkin, sillä valtaosa hänen jalkapallojoukkueen ystävistä puhuu ruotsia äidinkielenään.

Ystäväpiirissäni on muutama kieltenopettaja. He neuvoivat, että tämän uudistuksen myötä voi olla jopa suositeltavaa valita se vieraampi kieli englannin sijaan. Englantia lapset kun kuulevat nykypäivänä niin paljon muutenkin, että on todennäköisesti hyödyllisempää valita toinen vieraampi kieli, jota lähteä harjoittelemaan leikin ja luovuuden kautta. Lapset ovat tuossa iässä vielä niin herkkiä uusille kielille, joten he suosittelivat valitsemaan sen “ei niin tutun ja turvallisen” vaihtoehdon.

En ole vielä tietoinen toteutuuko esikoisemme koulussa A1-kielenä ranska, eli valitsiko sen tarpeeksi moni englannin sijaan. Ainakin hyvin monet ystäväperheistämme ovat sen valinneet, joten todennäköisyydet siihen ovat hyvät. Seuraavan kerran ollaan kielivalintojen edessä neljännellä luokalla, kun saa valita vapaaehtoisen kielen. Kuudennella tulee vasta toinen pakollinen. Me varmasti valitsemme neljännellä yhden kielen lisää ja todennäköisesti se olisi silloin englanti. Ruotsi tulisi sitten kuudennella.

Jänniä kohtia! Kahden viikon päästä meillä on esikoisen kanssa ensimmäinen kouluun tutustuminen. Silloin viimeistään selviää alkaako hänellä syksyllä ranska vai englanti A1 kielenä. Kuinka moni teistä oli saman valinnan edessä tänä vuonna?

25 comments

Comment

Your email address will not be published.

*

  • Satuven

    Meillä kohta 7v pääsi kielikylpyluokalle (suomi-englanti), joten A1-kieltä ei erikseen tässä kohtaa valita.

    Harmittaa, että tuossa koulussa on A2-kielenä vaan saksa, koska itse Ranskassa asuneena olisin toivonut, että omat lapsetkin olisivat voineet oppia ranskaa.

    Isoin on samassa koulussa ylemmällä luokalla ja pari vuotta jo reissuilla ovat itse tilanneet ruokansa, löytäneet kavereita jne. :)

  • Sandra Casals

    Me valitsimme englannin (toinen vaihtoehto oli ranska). Englanti on jo tuttua päiväkodista/eskarista, joten tuntuu luontevalta jatkaa tällä linjalla. Uskon, että oman lapsemme kohdalla on tärkeää se, että kielen opiskeluun syntyy myönteinen asenne eikä se tunnu liian haastavalta (täysin vieraalta). Harmittaa, ettei espanjaa ollut tarjolla, se olisi mennyt englannin ohi kun on ko. kieltä puhuvia sukulaisia.
    Toivottavasti poikanne koulussa toteutuu ranska ??

    • kristina

      Meillä kielivalinta edessä vasta vuoden kuluttua, mutta itsekin harmittelen että tällä alueella molemmissa kouluissa vaihtoehtoina on englannin lisäksi vain se ikuinen ranska. Haluaisin myös espanjan, meilläkin on suvussa ja ystäväpiirissä espanjaa, sen sijaan ranskaa ei kukaan puhu enkä siksi valitsisi sitä lapselle jos en voisi itse lasta kielessä tukea. Teillä ranska on täysin luontainen vaihtoehto, mutta ihmettelen siis koulujen kielivaihtoehtoja yleisesti, sillä luulisi että keskustassa olisi kouluissa toisistaan eroavia kielivaihtoehtoja juuri koska perheissä on tänä päivänä hyvin montaa eri kieliryhmää ja toivetta edustettuna. Ehkä pitää kysellä koululta onko mahdollista saada espanjan kielen opettaja jos tulisi riittävästi halukkaita opiskelijoita..?

    • Hanna Vayrynen

      Se on juuri näin – jokainen tietää parhaiten itse mikä omalle lapselle paras / luonnollisin valinta :) Ah, miten ihanaa että näitä madollisuuksia on! Toivottavasti teillekin espanja tulee sitten mahdollisimman aikaisin valittavaksi! <3

  • elli

    Minulla oli venäjä a1-kielenä koulussa ekasta luokasta lähtien, kolmannella tuli englanti, ruotsi ylä-asteella ja muita kieliä lisäksi myöhemmin. Järjestely oli omasta mielestäni loistava, vaikka pidempää päivää olenkin koulussa tehnyt kuin moni “normikoululainen”. Tsemppiä pojallesi koulutaipaleelle! Kielitaito ja vieraiden kulttuurien tuntemus ovat mahtavia rikkauksia ;)

    • Hanna Vayrynen

      Ihana kuulla! <3 Ja kiitos tästä kokemuksen jaosta, ihan samaa mieltä. Kielitaito on iso osa ja tuo huomattavasti lähemmäksi vierasta kulttuuria <3

  • Elina.P

    Jyväskylässä sai valita kielen ja me päädyttiin englantiin (muita vaihtoehtoja oli ranska , saksa ja venäjä ja nämä sit toetutuu jos tarpeeksi moni valitsee ko.kielen). Me päädyttiin englantiin, koska eskarissa on sitä jo treenailtu ja mielestäni on tärkeää että englannin oppii ensin ja sitten jokin muu kieli rinnalle.

    • Hanna Vayrynen

      Toivon että toiveenne toteutuu! :) Kyllä, jokainen tietää omakohtaisesti mikä paras valinta tuohon hetkeen! :)

  • I

    Juu ehdottomasti ranska, englantia kun lapset kuitenkin oppivat. Muistan kun me aikoinaan aloitimme englannin (kolmannella ehkä?) niin kaikki ruotsinkielisellä luokalamme jo osasivat sitä todella hyvin.
    Muutenkin lapset oppivat kieliä niin uskomattoman hyvin. Meillä kotona puhutaan ruotsia ja suomea ja 3,5 -vuotias vaihtelee todella hyvin näiden välillä. Asumme myös tällä hetkellä ulkomailla, jossa poika käy englanninkielistä päiväkotia. Siellä heillä myös ”opiskellan” sekä paikallista kieltä että espanjaa pari kertaa viikossa juuri leikin ja laulun kautta. Olin ihan ihmeissäni kun poika yhtenä päivänä vain yhtäkkiä rupesi laulamaan espanjalaisia lauluja ihan täydellisesti :D Itse puhun myös kieltä lähde sujuvasti, joten on hauskaa kysellä pojalta basic kysymyksiä espanjaksi joihin hän sitten välillä vastaa joko espanjaksi tai ruotsiksi. Vähän meidänkin mielestä oli tylsä laittaa poika englanninkieliseen päiväkotiin täällä kun kielenkin oppii muutenkin, mutta meillä on toivottavasti vielä muutto johonkin toisen maahan edessä, joten helpompi sitten sopeutua ja löytää kansainvälinen päiväkoti taas. Palaamme todennäköisesti Suomeen kun koulu alkaa ja toivon todellakin että silloin myös voidaan valita muuta kuin englannin ensimmäiseksi kieleksi. Toivottavasti tarpeeksi moni on myös tehnyt saman valinnan kuin te ja että poika pääsee opiskelemaan ranskaa!

    • Hanna Vayrynen

      Hei kiitos kovin kokemuksesi jaosta! Mielenkiintoista kuulla! Ja tuo on niin mahtavaa huomata miten nopeasti lapset omaksuvat uusia kieliä tuosta noin vain! Ehdottomasti hyöty siitä irti <3 Toivotaan ja ihania hetkiä teille ulkomaille <3

  • Laura

    Porvoossa ei saa valita kieltä, ainakaan meidän esikoisen koulussa. Tarjolla siis kaikille 1lk. ainostaan englanti. Mutta todella hyvä uudistus!

    • Hanna Vayrynen

      Tosiaan, kielivalinnat koulukohtaisia, mutta niin samaa mieltä! ihana uudistus tämä, että kielten opiskelu alkaa heti ensimmäiseltä luokalta! :) Tosin ruotsinkielisissä kouluissa englannin tai muun vieraan kielen voi aloittaa vasta 3. luokalta. 1-2. luokilla kaikilla “vieraana”kielenä on suomi, joka on melkoisen monelle omalle ystäväperheelle vähän harmi, sillä herkkyysaika menee vähän hukkaan, sillä suomi on valtaosalla kuitenkin sen verran vahva toisena äidinkielenä, että mielellään ottaisivat ekalta luokalta jo sen kolmannen kielen.

  • Reeta

    Meillä on jo lapset valmiiksi kaksikielisiä ja ovat asuneet kolmannessa maassa niin nyt nuorimman kieleksi valittiin englanti. Tämä on tytön neljäs kieli ja haluttiin hieman helpottaa kielisekamelskaa ??

    • Hanna Vayrynen

      Erittäin ymmärrettävää ja varmaasti teidän kohdalla viisas valinta! :)

  • Katri

    Nykyajan lapset on kyllä niin onnekkaassa asemassa kun saavat enemmän ja yhä nuorempana kielikylpyä ja -opetusta. Ihan kateeksi käy. Omalla ala-asteella ei 2000-luvun alussa järjestetty englannin lisäksi muuta kieliopetusta. Mikäli olisi halunnut opiskella jotakin vapaaehtoista kieltä, oman koulupäivän päätteeksi olisi pitänyt siirtyä (usean kilometrin päässä sijaitsevalle) isommalle koululle, jossa oppitunteja järjestettiin. Noh, yllättävää kyllä, kukaan ei siihen rumbaan halunnut ryhtyä :D

    Yläasteella olin onneksi fiksu ja valitsin valinnaisen kielen, jota jaksoin opiskella myös lukion ajan. Kieltämättä saksan kieliopin pänttääminen pulpetin ääressä tuntui melkoisen tylsältä niinä hetkinä kun kaverit oli käsityön, kuvataiteen tai liikunnan valinnaistunneilla pitämässä hauskaa. Ei onneksi harmita enää :)

    Jos olisi enemmän aikaa ja energiaa opintojen ja töiden ohella, haluaisin ehdottomasti opiskella myös venäjää ja ranskaa. Se jääköön tulevaisuuden haaveeksi siis!

    • Hanna Vayrynen

      Ihana! Sama täällä – itsekin pidän kielistä paljon ja ajoittain haaveilen, että itsenäisesti opiskelisi vielä vaikkapa espanjaa tai arabiaa… Mutta niin iloinen olen, että omilla lapsilla on myös hyvin monipuolisesti opiskella kieliä jo näin aikaisin. Ikuisesti kiitollinen olen omille vanhemmille, jotka vahvistivat omaa englantia sillä että meillä oli au pairit kotona niin monen vuoden ajan. Se toi suurta varmuutta kieleen, jota itse käytin läpi lukion jälkeisten opiskeluiden <3

  • Reetta

    Aivan varmasti ranska olisi nappivalinta! Englantia varmasti poikanne oppii hyvin, vaikka alottaakin hieman myöhemmin. Ja ranskasta on sitten hyötyä taas englannissa ja jonkun verran jopa ruotsissa. Noilla eväillä poikanne saa kyllä erinomaisen startin kielten opiskeluun. Ihanaa kevättä <3

    • Hanna Vayrynen

      Voi kiitos, näin mekin uskomme! <3 Ja samaa teille! :)

  • Aino

    Meillä tämä valinta on vasta edessä, mutta olen kyllä miettinyt asiaa jo paljon esikoisen osalta. Hänellä ei sinänsä ole ollut vielä mahdollisuutta altistua vieraille kielille, joten on mahdotonta sanoa millainen vieraiden kielten kielipää hänellä on. Pelkän äidinkielen perusteella on taas selvästi kielellisesti hyvin lahjakas (nämä eivät aina kulje käsi kädessä). Toisaalta, koska on on ikäluokkansa nuorimpia, olemme taas jo nyt miettineet, onko silloin helpoin ja järkevin valinta ottaa ”helppo” englanti A1-kieleksi, varsinkin kun siinä häntä on meidän vanhempien helpoin tarvittaessa tukea, koska iän puolesta voi joutua tsemppaamaan niin monessa asiassa. Ehkä, sitäkään ei voi tietää etukäteen näkyykö se vai ei.

    Kakkoskielenä tulevassa koulussa onneksi voi ottaa ranskan. Olen jo nyt innoissani siitä, että se pakottaa äidinkin virkistämään ruostuneita ranskan kielen taitojaan.

    Mutta siis ehdottomasti, jos on tiedossa lapsen taipumus vieraisiin kieliin, kannattaa mielestäni ottaa joku muu vieras kieli kuin englanti ekaksi kieleksi, koska englannin tosiaan kyllä oppii. Toivottavasti saatte ranskanluokan kokoon

    • Hanna Vayrynen

      Hei ihanaa pohdintaa! Kiitos! Nämä ovat tosiaan niin lapsi ja perhekohtaisia myös – jokainen vanhempi varmasti tuntee parhaiten lapsensa ja sitä kautta osaa tehdä sen valinnan parhaan valinnan vieraan kielenkin kohdalla. Toivottavasti tästä sait myös tukea ja varmuutta omiin pohdintoihin ja saatte valittua varmuudella kielen kun sen aika koittaa! :)

  • Nekkutyttoe

    Tosi tervetullut uudistus, meidänkin perheessä on jo pohdittu kieliasioita vaikka esikoinen aloittaa koulun vasta muutaman vuoden päästä. Myös meille varmaan valitaan pitkäksi kieleksi ranska. Ranskan kielioppi on niin erilainen kuin suomessa, ruotsissa ja englannissa, että sen opiskelu kehittää varmasti ajattelun ketteryyttä :) Ja onhan se valtavan kaunis kieli! Itse luin ranskaa yläasteella, ehkä innostun kertaamaan kieliopintoja sitten lasten kanssa.

    • Hanna Vayrynen

      Olen ihan samaa mieltä! Mahtava uudistus! <3 Ja ah, itse pääsin aloittamaan ranskan silloisen oppisuunnitelman takia vasta 7. luokalla. Ihanaa, että tämä on nyt mahdollista! :)

  • Haidi

    Vitsi miten nämäkin on muuttuneet, mutta teille varmasti ranska oikea valinta. Toivotaan, että ryhmä toteutuisi :) itselläni kielipää on todella huono, Englanti sujuu erittäin hyvin, mutta siihen se jääkin. Ruotsi takkusi seiskalla heti sen alettua ja lukiossa koko kunnon mahalaskun :D tämän vuoksi ei sitten koskaan tullut aloitettua kolmatta kieltä. Mutta teillä esikoinen selvästi saanut sinun kielipään!

    • Hanna Vayrynen

      No kyllä, mutta aivan ihana uudistus, sillä mitä enemmän kieliä opettelee niin sitä helpommin ne oppii. Minullakin ruotsi oli kouluaikaan heikompi, mutta se vahvistui vasta kun asuin hollannissa. Hollanti kielenä oli hyvin samankaltainen ja sain puhua ruotsia paljon siellä asuvien ruotsalaisten ja norjalaisten ystävieni kanssa. Minun mieheni on vielä paljon lahjakkaampi kielissä kuin minä! Hän on opetellut ITSENÄISESTI jopa italiaa ja espanjaakin! Hollantia hän puhuu köhes täydellisesti :O Joten kielipää tulee tod näk häneltä! :D

      • Haidi

        Okei wau! Miehelläs on kyllä motivaatio kohdillaan kielten kanssa ja selvästi hyvä kielipää! Ehkäpä lapset saanet teiltä kummaltakin kielipäätä :D