Tunne lukkosi
21.5.2019Tiedätkö järjellä, että jokin toimintatapasi on sinulle haitallinen, mutta et pysty muuttamaan itseäsi?
Vaaditko itseltäsi kohtuuttomia? Uhraatko omat tarpeesi? Joudutko toistuvasti hankaliin tilanteisiin ihmissuhteissasi?
Kuinka moni teistä on lukenut Kimmo Takasen Tunne lukkosi -kirjan? Olen aloittanut kuunteleman kirjaa BookBeatin kautta, mutta itse en ole vielä saanut kirjaa päätökseen. Kyseinen teos auttaa sinua tiedostamaan tunne-elämän lukkosi ja niiden vaikutuksen elämässäsi havainnollisten kuvausten ja esimerkkien avulla. Se opastaa sinua uudella tavalla ymmärtämään menneisyytesi vaikutuksen nykyhetkessä ja auttaa sinua näkemään vaihtoehtoisia ratkaisumalleja elämäsi haasteissa.
Äärimmäisen mielenkiintoista, eikö? Kirjassa on kattavat kuvaukset kaikkien 18 tunnelukon piirteistä sekä testejä, joilla voit kartoittaa tunnelukkosi ja niiden alkuperän. Itse tein testin jo jokin aika sitten ja tunnelukko nousi ylivoimaisesti yli muiden. Osaatko arvata mikä seuraavista olisi sinun tunnelukkosi?
alistuminen
emotionaalinen
estyneisyys
epäonnistuminen
hylkääminen
hyväksynnän haku
kaltoin kohtelu
kietoutuneisuus
oikeutus
pessimistisyys
rankaisevuus
riippuvuus
riittämätön itsekontrolli
suojattomuus
tunnevaje
uhrautuminen
ulkopuolisuus
vaativuus
vajavuus
Tehtyäni testin minulla nousi yksi tunnelukko reilusti yli muiden. Vaativuus on minun tunnelukkoni erittäin vahvana. Sitä kuvataan kirjassa näin:
Olet vaativa itseäsi kohtaan, vaikka luultavasti itse pidät vaativuuttasi ihan kohtuullisena. Sinusta tuntuu, että koko ajan on tehtävä jotain, saatava aikaan tai pidettävä asiat ja tavarat järjestyksessä. Et voi olla tyytyväinen itseesi jos et täytä vaatimuksiasi – siksi tuntuu ettei mikään koskaan riitä, aina on jotain tavoittelemisen arvoista. Riittämättömyyden, epäonnistumisen, huonommuuden ja häpeän tunteet vaanivat ja iskevät ellet yllä koviin vaatimuksiisi. Ponnistelet välttääksesi näitä ikäviä tunteita ja se aiheuttaa sinulle ahdistusta ja stressiä. Stressi saattaa ilmetä erilaisina fyysisinä oireina – unettomuutena, väsymyksenä, korkeana verenpaineena, vatsahaavana tai paniikkikohtauksina. Sinun on vaikea rentoutua ja vain nauttia elämästä. Saatat olla enimmäkseen turhautunut ja ärtynyt itseesi ja toisiin. Elämä on suorittamista, ja uskot että se joskus tuo sinulle palkinnon – vapauden tai täydellisyyden. Loppujen lopuksi saavutukset kuitenkin tuntuvat tyhjiltä ja hamuat seuraavia tehtäviä ja haasteita. Jos päätät menestyä jossain, luultavasti menestyt siinä – osaamatta kuitenkaan pysähtyä nauttimaan menestyksestä. Ehkä lyöt laimin ystäviäsi tai läheisiäsi – koska et ehdi rentoutua ja antaa toisille aikaasi.
Kyllä. Tiedän sen. Vaadin itseltäni hurjasti. Vaadin päivissä maksimaalista tehokkuutta ja erinomaista organisointia. Minulla on jatkuvasti sellainen olo, että minun on tehtävä enemmän. Vielä on tehtävää, enkä salli itseni kovinkaan helposti levätä. Kaiken tulisi olla järjestyksessä kotona ja töissä. Samanaikaisesti minulla on tälläkin hetkellä monia kymmeniä päällekkäisiä projekteja. Mistä tämä kaikki vaatiminen tulee, en tiedä. Ehdottomasti asia, johon mielelläni vielä tulevaisuudessa sukellan ja yritän oppia ymmärtään ja tuntemaan itseäni. Miksi vaadin itseltäni näin paljon?
Onnekseni minulla on tämän piirteen lisäksi hyvä itsemyötätunto. Muuten olisin varmaan burn outin partalla. Vaadin itseltäni paljon, mutta se ero minulla tähän kuvaukseen on, etten soimaa itseäni jos epäonnistun. Minulla ei kyseisen testinkään mukaan ollut epäonnistumisen tunnelukkoa. Olen hyväksyvä sille, että aina ei voi onnistua ja virheitä tekevät kaikki. Minua ei haittaa yhtään epäonnistua jos tiedän, että olen tehnyt kaikkeni. Uskon, että kaikesta oppii ja sitten ensi kerralla teen paremmin. En myöskään usko mihinkään ultimaattiseen palkintoon. Tiedän, että oma palkintoni on aika perheeni kanssa ja se on nyt – jokapäivä. Se on minulle parasta aikaa ja hetki, milloin rentoudun ja pystyn keskittymään vain yhteen asiaan kerrallaan. Mutta paljon on vielä tehtävää itseni kanssa. Mikä onkaan avain vaativuuden tunnelukon avaamiseen?