Rakastan polttaa kynttilöitä tähän pimeään vuodenaikaan. Minulla on suoranainen heikkous ihania tuoksukynttilöitä kohtaan. Viime viikolla katselin IG-tarinoita ja kaverin profiilissa törmäsin tuoksukynttilämerkkiin, mistä en ollut ennen kuullut. Ymmärsin kyseessä olevan suomalainen yritys, joten kiinnostukseni nousi entisestään. Selvittelin taustoja vielä hieman lisää ja sain selville perustajan olevan kahden pienen lapsen äiti, joka jakoi kanssani palon tuoksukynttilöitä kohtaan. Malian sivuilla oleva kuvaus iski juuri siihen mitä itse tuoksukynttilöiltä haen:
“Filling your home with gorgeous, natural scents should not be an investment, and so I set out to create affordable luxury items with soft scents, natural ingredients and welcoming tones. Made by the best luxury candle makers using the best ingredients – future classics that are both beautiful and relatable.”
Malian kynttilät tehdään kaikki soijasta, mikä tekee heidän kynttilöistään ekologisempia. Ne palavat puhtaammin ja pidempään kuin parafiinikynttilät. Asiasta enemmän lukiessani järkytyin. Miten ihmeessä minulla on mennyt ohi tieto siitä miten myrkyllisiä tuoksukynttilät saattavat olla? Luin, että runsasta kynttilän polttamista pienessä asunnossa voi verrata jopa passiiviseen tupakointiin (juttu täällä). Netti oli pullollaan ristiriitaista tietoa tuoksukynttilöiden ja kynttilöiden polttamisen vaaroista. Valtaosassa artikkeleita kuitenkin suositellaan käyttämään mielummin luonnonmukaisia vaihtoehtoja, eli esim. soijavaha- tai mehiläisvahapohjaisia kynttilöitä. Tässä muutama syy miksi esim. soijavahakynttilä on hyvä valinta tuoksukynttilää etsiessä.
Toisin kuin raakaöljypohjaisissa parafiinikynttilöissä, soijakynttilät ovat luonnonmukaisia eivätkä savua, sisällä myrkyllisiä aineita tai allergeenejä, mikä tekee siitä epätodennäköisemmän laukaisemaan allergioita.
Koska soijavaha palaa hitaammin ja tasaisemmin, se välittää tuoksua pehmeämmin ja miellyttävämmin.
Parafeenikynttilä erittää nokea palaessaan, joka saattaa tehdä esimerkiksi kynttilän reunoihin mustat nokijäljet. Soijavaha taas on kasvipohjainen vaha, joka ei eritä nokea eikä täten likaa ympäristöä. Soijavaha on myös vesiliukoista, eli lähtee esimerkiksi vaatteista pesemällä pois.
Soijavaha palaa hitaammin, mikä tarkoittaa sitä että voit nauttia soijavahakyunttilästä huomattavasti pidempään silla se palaa hitaammin. Esimerkiksi Malia-kynttilöiden paloaika on n.45 tuntia, joka on on n.30% pidempään kuin samankokoisella parafiinikynttilällä.
Koska soijavaha on tehty luonnollisista ainesosista, on se myös biohajoavaa. Soijavahakynttilän mahdolliset jäämät voi siten laittaa biojätteeseen.
Luettuani lisää soijavahan eduista ja kun paketti tuli vielä suomalaisen naisyrittäjän luomana (kynttilät valmistetaan Ranskassa käsityönä), astelin jo seuraavana päivänä Kämp Galleriasta löytyvään XMas Garagen pop-up shopiin, missä mm. Malian kynttilöitä on saatavilla. Pienen tuoksuttelun jälkeen päädyin ostamaan parin Serenity ja Soft Cotton -tuoksuisia tuoksukynttilöitä. Yksi kynttilä maksoi 38 euroa.
Kokemusta Malian soijavahakynttilöistä minulta löytyy vain yhden viikonlopun verran, mutta olen huomannut jo monen kohdan paikkansa pitävyyden. Kynttilän liekki on tasaisempi, pienempi eikä lepata. Liekki ei myöskään ole mustannut kauniin valkoisen kynttilän lasireunoja. Olen tarkoituksella antanut iltaisin kynttilän palaa monta tuntia ja huomannut soijavahan todella palavan hitaammin, mikä tarkoittaa sitä että minulla on niistä vielä iloa pidempään. Olen tykästynyt suuresti Serenity ja Soft Cotton tuoksuihin. Juurikin lämpimän kutsuvia tuoksuja, jotka eivät ärsytä. Malian valikoimissa on monia eri tuoksuja, joten jos kiinnostuit, kurkkaa XMas Garagen valikoima.
(En toimi yhteistyössä kyseisen merkin kanssa. Kiinnostuin tuotteesta, ihastuin merkein tarinaan ja ostin kynttilät itse. Nostan mielelläni suomalaisia pienyrittäjiä, joiden tuotteisiin ihastun syystä tai toisesta)