CATEGORIES

Melkein koronakaranteenissa

12.3.2020

Vuoden alussa alkoivat otsikot täyttyä uudesta viruksesta, joka nousevalla voimalla aiheutti tuhoa Kiinan väestössä Wuhanin alueella. Seurasin jo tuolloin aiheen uutisointia erityisellä tarkkuudella. Taudin räjähtävässä määrässä helmikuussa oli viimeistään sellainen olo, että tämä tulee vielä lähelle. Oli vaikea uskoa, että tämä ei leviäisi ympäri nykymaailmaa, missä ihmiset liikkuvat ja matkustavat hyvin vapaasti ja paljon. 

Kiinasta lähtöisin oleva Covid-19 -virus on uusi, joten siitä ei vielä tiedetä paljoa. Monia asioita on vielä kyseenalaisena: Miten se tarttuu? Elääkö pitkään pinnoilla? Voiko oireeton tartuttaa? Leviääkö myös ilmateitse? Syntyykö tautiin sairastuttuaan siihen immuniteetti? Paljon ristitiitaista tietoa on mahtunut näiden muutamien kuukausien sisään. Fakta on, että emme tiedä mitään tarpeeksi varmasti kuin sen, että se kurittaa voimalla vanhempaa ikäpolvea. Tilanne on huolettanut minua ja perhettäni. Itse en henkilökohtaisesti virusta pelkää, mutta huoli on isovanhemmista, vanhemmasta väestöstä sekä terveyspalveluiden mahdollisesta kuormittumisesta. Muuton jälkeisen väsymyksen, mutta myös koronauhan vuoksi, päätimme jäädä esimerkiksi hiihtolomalla kotiin, vaikka ulkomaanmatkaakin punnittiin. Vaikka olemme pysyneet perheenä visusti koti-Suomeessa, koronan ensimmäinen aalto jo hipaisi perheemme varpaita alkuviikosta…

Maanantai-ilta. Olimme perheen kanssa menossa juuri kylpyyn ja iltapesulle kun sain ystävättäreltäni viestin:

Sain 30min sitten tiedon että _miehensä nimi_ todettiin korona ja nyt _heidän lapsensa nimi_ on myös melko kipuinen.”

Viesti seisautti. Kyseessä oli meille läheinen ystäväperhe, mutta mikä todella pysäytti oli, että meillä on myös lapset samassa päiväkodissa. Isä oli todennäköisesti saanut tartunnan maasta, mitä ei vielä silloin merkitty epidemia-alueeksi –nyt tällä hetkellä on. 

“Päiväkodin johtaja tietää ja odottaa THL:n ohjeita jatkotoimista. “

Tiesin, että meidän nuoremmat pojat ja heidän lapsensa olivat kaikki olleet maanantaina yhdessä tarhassa. He ovat kaikki läheisiä ystäviä keskenään ja leikkivät paljon yhdessä. Jos ystäväperheemme lapsella nyt illalla oli taudin kuvaan sopivia oireita, olisi hyvin mahdollista, että se on päivän aikana tarttunut meidänkin poikiin ja kaikkiin muihin päiväkodissa olleisiin. Ensireaktio oli jynsätä pojat saippualla päästä varpaisiin, vaikka tiesin mahdollisen tuhon olleen jo tehty. Altistumiseksi lasketaan, jos on ollut 15min suljetussa tilassa taudin kantajan kanssa. Mitä seuraavaksi?

Lähetin tilanteesta viestin niille päiväkotimme ystäväperheille, keiden puhelinnumero minulla oli. Koska ainut asia mistä olin varma, että hidastaakseen / estääkseen taudin leviäminen on tiedon kuljettava mahdollisimman nopeasti ja avoimesti ja ryhdyttävä ripeisiin toimiin. Kyseessä ei kuitenkaan ole mikään häpeätauti. Tämän taudin voi saada ihan kuka vain – ja kohta jos ei toimita, niin ihan mistä vain. Päiväkoti tiedotti samana iltana tilanteesta. Yllätyksekseni he totesivat, että päiväkodin toiminta jatkuisi THL:n ohjeistuksen mukaan normaalisti seuraavana päivänä, mutta altistunut lapsi ei tulisi olemaan osa toimintaa seuraavaan kahteen viikkoon. Siinä vaiheessa viimeistään turhautumiseni THL:n ohjeistuksia kohtaan nosti huolen. Tiesin, että karanteeniin asetetaan vain jos lähipiirissä on testeillä todettu koronavirustapaus. Tiesin, että lasta ei oltu vielä edes testattu, mutta hänellä oli taudinkuvaan sopivia oireita ja hän oli vahvasti altistunut virukselle. Täten koin olevan suuri mahdollisuus, että hänellä virus jo olisi. Mutta koska sitä ei oltu vielä todettu, ei ketään hänen lähikontaktejaan vielä aseteta karanteeniinPerhe oli pyytänyt lapselle jo testejä, mutta terveysviranomaiset eivät pitäneet asian kanssa kiirettä. Soitin päiväkodin johtajalle ja pyysin harkitsemaan päätöstä aukiolosta näiden kaikkien tietojen valossa. He totesivat, että noudattavat THL:n määräyksiä eivätkä mene viranomaisia vastaan. Ymmärrän heitäkin, sillä kyseessä on suuresti myös taloudelliset vaikutukset, tartuntatautipäivärahoja yms ei esim makseta ennen todettua lähitartuntaa. Tauti kurittaa vanhusten lisäksi erityisen kovalla kädellä myös maailmantaloutta. Olen itse kuitenkin vahvasti sitä mieltä, että tämänhetkinen THL ohjeistus on liian löyhä ja toimet liian hitaita. Kyseenalaistin vahvasti sen, eikö olisi parempi olla mielummin nyt ylivarovainen kuin uhkarohkea? Mitä jos lapsen testi tulisi huomenna takaisin positiivisena? Kuinka mahdollinen olisi tartunta silloin muilla päiväkodissa olleilla? Viruksesta ei vielä tiedetä tarpeeksi ja joidenkin tutkimuksien mukaan se elää useita päiviä pinnoillakin. Saataisiinko päiväkoti desinfioitua tarpeeksi nopeasti hoidossa oleville lapsille ja hoitajille, vaikka mahdollisesti sairastunut ei olisikaan osa päivähoidon toimintaa?

Päiväkoti avasi ovensa tiistaina, mutta itse teimme mieheni kanssa päätöksen, että meidän poikamme jäisivät kotiin. Mieheni työpaikalla on myös niin tarkat rajoitukset kyseisen viruksen suhteen tällä hetkellä, että hänenkin määrättiin jäävän kotiin siksi aikaa, kunnes altistuneen päiväkotilapsen testitulokset saataisiin. THL:n ohjeita noudattaen ketään meistä tai päiväkotia ei asetettu minkäänlaiseen karanteeniin, mutta itse halusimme asettua siinä kohtaa siihen vapaaehtoisesti, koska koin mahdollisuuden tartunnasta olevan niin suuri. Halusin odottaa lapsen testituloksia, ennen kuin liikkuisimme ihmisten ilmoilla. Jos testi olisi negatiivinen jatkuisi arki taas normaalina, mutta sen ollessa positiivinen, olisi kaikki päiväkotimme lapset ja hoitajat virallisesti karanteenissa seuraavat 14 päivää. Hullunkurista tässä on minusta taas se, että nykyohjeistuksen mukaan karanteeni ei silloinkaan yltäisi koskemaan minua, miestäni tai vanhinta poikaamme. 

Jäimme tästä syystä koko perhe kotiin. Esikoinen jäi myös kotiin koulusta. Ei käyty harrastuksissa, kaupungilla tai muuallakaan. Vain leikkimässä omalla takapihalla ja odoteltiin lisäinfoa. Eilen illalla saapui tulokset, joissa meni odotettua pidempään labrojen ruuhkautumisen vuoksi (!). Lapsen ja hänen lopun perheen testi oli negatiivinen. Ensimmäisestä koronakosketuksesta selvittiin säikähdyksellä. Mutta hikeä en pyyhi vielä otsalta – päinvastoin. Tämän kokeneena minun on vaikea uskoa, että tätä pystytään enää pysäyttämään. THL:n ohjeistukset ovat olleet niin löyhät sekä koronatestaus niin hidasta ja rajallista, että koen sen olevan vain ajan kysymys kun tartuntaketjuja ei pystytä enää jäljittämään. Tänään WHO julisti koronaviruksen pandemiaksi. Miksi Suomi toimii näin hitaasti, vaikka lähiympäristöstämme löytyy niin monia varoittavia esimerkkejä? Italian terveydenhuolto on jo lähellä romahtaa. Hyssyttelyn sijaan tarvitsemme realismia ja vaikuttavaa toimintaa, mikä tuntuu olevan nyt viranomaisiltamme kateissa.

En halua lietsoa pelkoa. En itsekään pelkää itse virusta, mutta kuten alussa sanoin, huoli on ikääntyneestä väestöstä sekä terveydenhuoltomme kuormittumisesta. Tämänhetkiset toimet ovat liian löyhät ja toivon niihin nopeasti tiukennusta. Tiedän, että asia ei ole todellakaan mustavalkoinen ja taloudelliset seuraukset järeillä toimilla ovat myös valtavat. Siihen saakka haluaisin kannustaa teitä kaikkia ottamaan kyseisen viruksen vakavuudella.

Peskää erityisen hyvin käsiä
Aivastakaa / yskikää oikein
Välttäkää nyt tarpeetonta matkustelua
Välttäkää suuria massatapahtumia
Olkaa erityisen tarkkoina oireista, jos joku lähipiiristä on palanut hiljattain matkoilta
Jos koette THLn ohjeistuksen olevan liian löyhä, ottakaa te tarvittavia ja teille mahdollisia varotoimia
Tehkää mahdollisuuksien mukaan etätöitä
Jos tunnet itsesi kipeäksi, pysy kotona

Ikävä kyllä nyt oman kokemuksen mukaan on todettava, että alamme olla siinä tilanteessa, että vain epidempia-alueilla matkanneita varominen ei riitä.  Korona kun saattaa tulla jo omasta päiväkodistakin. Nyt pitää tehdä kaikkemme, jotta taudin kulku hidastuisi. Eilen oli jo kova piikki uusissa tartunnoissa. Jatkan tilanteen uutisoinnin tarkkaa seuraamista ja omien varotoimien ottamista. Toivottavasti teette niin myös, mitä oman arkenne puitteissa suinkin pystytte. Älkää vain olko välinpitämättömiä. Vaikka ette omasta puolestanne pelkäisikään, suojelkaa rakkaitanne sekä kanssaihmisiänne. 

(EDIT 12.3. klo 17:12 Tänään iltapäivällä hallitus kiristi monia toimenpiteitä. Monet niistä juuri siihen suuntaan mitä toivoinkin. Suunta on hyvä. Nyt toivotaan että ehdimme tehdä tarpeeksi.)

36 comments

Comment

Your email address will not be published.

*

  • Annika

    Hyvin kirjoitettu! Samaa mieltä itsekin, ennemmin ennaltaehkäistään ja ollaan varuiksi kotona jos siihen on mahdollisuus. Ilman sen enempää pelon lietsontaa mutta tervettä järkeä hyvä käyttää.

    • Hanna Vayrynen

      Juuri näin. Äsken tuli tietooni Ilta-Sanomien otsikko aiheesta. Huh. Melkoinen klikkiotsikko. Kyse tässä on minusta juurikin ennaltaehkäisystä ja rauhallisena pysymisestä muuten. Pitänee olla yhteydessä IS suuntaan ja pyytää vastaavien nostojen lopettamista.

  • M

    Mekin ihan vapaaehtoisesti karanteerasimme itsemme työpaikoilta ja päiväkodista, koska mies sai viestin että hän on ollut samassa tilassa todennetun koronatartunnan saaneen kanssa. Minä koen tämän meidän velvollisuudeksi pyrkiä osaltamme rajoittamaan mahdollista leviämistä. Emme halua viedä edes pientä tartuntamahdollisuutta työtovereillemme ja päiväkodin lapsille. Esimiehemme lähettivät vain tsempit tilanteeseen ja toivottivat tervetulleeksi sitten kun sen koemme oikeaksi, siihen asti teemme etätöitä.

    • Hanna Vayrynen

      Koen samoin. En pelkää virusta itse, mutta koen että minulla on velvollisuus sen leviämisen hidastamiseen omalta osalta.

  • Terveydenhuoltoalalla

    Tosi hyviä pointteja! Yksi iso syy miksi kouluja ja päiväkoteja ei vielä ole suljettu on että niissä samoissa kouluissa ja päiväkodeissa on kaikkien tuhansien lääkärien, sairaanhoitajien, hoitoapulaisten, sairaaloiden siivojien yms yms lapset. Mitäs sitten kun meidän kaikkien täytyy olla kotona lasten kanssa joille ei ole paikkaa minne mennä päivisin? Sekin kyllä varmaan järjestyis et ois joku spessu päiväkoti niille aloille joita tarvitaan. Sekin on sitten kysymys että keitä tarvitaan! Ruokakauppojen henkilökunta? Entä ne jotka tekee tilaukset ruokakauppoihin? Entä tehtaissa ruokien tuotannosta huolehtivat? Roskienkuljetus? Ja niin edessäpäin.

    Eli ajatuksena hyvä mutta sillä on toimenpiteenä kyllä aika dramaattisia seurauksia pelkästään yhteiskunnan toimivuudelle. Talousasiat on siinä toissijainen asia varmaan hallituksenkin mielestä. :) sen sijaan ei huono ajatus kuten olette tehneetkin että kaikki jotka pystyy tekemään etätöitä ottaisivat myös lapset etenkin päiväkodeista (Joissa ei esim voi jäädä luokalle tms) kotiin.

  • Kaisa

    Kiitos hyvästä kirjoituksesta! Olen kanssassi aivan samaa mieltä siitä, että toimenpiteitä koronan leviämisen estämiseksi/hidastamiseksi tulee tehostaa.

    Lääkärinä painottaisin vielä sitä, että koronavirustestejä ei millään riitä kaikkien flunssaoireisten testaamiseen. Jos tunnet olosi kipeäksi, mutta “kotivointiseksi”, jää kotiin sairastamaan ja toipumaan. Suurin osa sairastaa (onneksi/toivottavasti) koronan ns. normaalina flunssana, joten testit (ja testien tulkintaan vaadittava laboratoriokapasiteetti) on ehdottoman tärkeä keskittää sairaalahoitoa tarvitseville ja terveydenhuoltohenkilöstölle. Näin varmistetaan, että sairaimmat saavat mahdollisimman nopeasti oikean hoidon ja terveet, testatut hoitajat/lääkäri/muut ammattilaiset.

    Henkilökohtainen mielipiteeni on, että koulut, päiväkodit jne tulisi sulkea. Puolisoni hoitaa ns. kiireettömiä potilaita ammatinharjoittajana, ja olen pyytänyt häntä katsomaan päivä kerrallaan, onko töihin meno välttämätöntä, vaikka se tarkoittaa meille rahantulon loppumista ks. ajaksi, ja voi vaikuttaa epäsuotuisasti tulevaisuuteenkin jos potilaat vaihtavat toiselle ammattilaiselle. Haluan kuitenkin suojata vauvaamme sekä nuorta, mutta vaikean perussairauden omaavaa sisartani, jolle koronatartunta olisi todennäköisesti kohtalokas (ja ammattini puolesta tiedän, että jos esim. hengityskoneista tulisi pulaa kuten Italiassa, hän ei kuuluisi varmasti tehohoidettavien prioriteettilistan kärkeen :( ).

    • Hanna Vayrynen

      Kyllä! Erittäin hyvä muistutus! Jos on vähänkään kipeä, jää kotiin, ettei tartuta muita.
      Ei ole mitään tarvetta pyytää koronatestiä jos voit jäädä kotiin sairastaamaan eikä oireet kaipaa hoitoa.
      EI turhaan kuormiteta nyt terveydenhuoltoamme, jolla voi olla kovat ajat edessä.

      Kiitos erittäin hyvästä muistutuksesta ja pohdinnasta. Olen kanssasi samaa mieltä.

  • Mm

    Hyvä kirjoitus! Olen täysin samaa mieltä, että Suomen hallituksen ja Thl:n suhtautuminen koronavirukseen on ollut liian lepsua. Mitä tänään tehtiin, olisi pitänyt tehdä jo muutama viikko sitten.
    Ihmettelen myös, miten Ryanairin lennot Pohjois-Italiasta ovat saaneet jatkua Lappeenrantaan tähän saakka. Ihmettelen myös, miksi Husin sydänkirurgi palattuaan sunnuntaina Tirolin alueelta meni maanantaina töihin. Luulisi, että tuossa asemassa oleva lääkäri olisi älynnyt jäädä kotiin karanteeniin tai hänet olisi pitänyt määrätä katanteeniin Husin taholta. Näitä esimerkkejä valitettavasti riittää liian monta ja siksi ollaan nyt tässä tilanteessa. Toivotaan kuitenkin, että virus ei koettelisi Suomea kovin rajusti, vaan että mahdollisimman moni selviäisi taudista sen lievemmässä muodossa.

  • ?

    Itseä järkyttää tällaisessa tilanteessa poliittisten irtopisteiden keräily, tai hallitukseen kohdistuva räksytys koska ovat naisia/vihervasemmistoa?! Mitä ihmettä?? He ovat toimineet asiantuntijoita kuunnellen, parhaansa mukaan.
    Aika uskomatonta keskittyä myöskään Thl:n moittimiseen, täälläkin kirjoitelleiden on niin äärettömän helppo huudella puskista. S e n suomalaiset (naiset) näyttää osaavan yhä… myötähävettää.

    • Hanna Vayrynen

      Anteeksi mutta tässä ei ole MITÄÄN tekemistä sillä onko hallitus nainen, mies, vihreä, valkoinen vai punainen.
      En tykkää ottaa julkisesti kantaa politiikkaan mutta nyt elämme hyvin poikkeuksellisia aikoja kuten uutiset kaikille kertovat.
      Oma kokemukseni kansalaisena oli vahvasti alkuviikolla se, että tilanteeseen ei tartuttu sen vaatimalla vakavuudella. Kirjoitin tilanteen mistä huomasimme, että sen hetkiset ohjeistukset olivat aivan liian löyhät. Nyt eilen kuitenkin hallitus otti askeleita parempaan suuntaan! Joten tässä ei kerätä mitään poliittisia irtopisteitä vaan kehotetaan kaikkia muita huolestuneita kansalaisia “nojaamaan etukenoon” ja tekemään oman arkensa puitteissa tilanteen eteen, mitä ei ole vielä pystytty tekemään hallitus tasolla.

  • Ilmi

    Hysteria ei kannata, oikeasti sellainen rauhallinen hissuttelu kotosalla, mahdollisuuksien mukaan väkijoukkojen välttäminen mutta syyllisyyttä ei kannata tuntea jos esim työ on pakko hoitaa.
    Tuomas Aivelo onneksi selitti että koronabakteeri hajoaa käsistä hyvällä käsienpesulla ym neuvotuilla toimenpiteillä , joten ne neuvot eivät ole turhia! Hänen mukaansa korona ei ole myöskään onneksi läheskään samanlainen ja vaikeasti hävitettävä kuin noro.
    Eli epidemia pystytään selättämään, vaikka se nyt ikävästi arkea kaikkialla häiritseekin.❤

    Itsekään perusterveenä en yhtään pelkää tartuntaa, huolissani olen terveyden ja talouden häiriöiden kokonaisvaikutuksista.
    Jatkossa toivon että maailma ei hankkisi/tuottaisi Kiinasta tarpeetonta krääsää ja ylipäätään laittaisivat koko hirmuvaltion “karanteeniin” käsittämättömän brutaalien, sadististen tapojen vuoksi jolla eläimiä kohdellaan ja koka on koko tämä pandemian syy, kuten täällä ansiokkaasti aiemmin jo mainittiin.

    • Hanna Vayrynen

      Hysteria ei kannata koskaan. Rauhallisena pitää pysyä. Ja yhteiskunnassamme on paljon sellaisia töitä, mitkä pitää hoitaa ja ovat elinehto tästä tilanteesta selviämiselle. Joten kuten sanoin, kukin tekee sen mitä oman arkensa puitteissa pystyy tilannetta auttamaan :) Voimia sinnekin tähän tilanteeseen ja kyllä tästäkin selvitään! Yritetään nyt vain kaikki yhdessä hidastaa taudin leviämistä ja pidetään toisistamme huolta <3

  • Ellu

    Hei, erittäin hyvä kirjoitus. Itse toimin keskijohdossa isossa oppilaitoksessa. Opiskelijoita on n. 1000. Olen kolme viikkoa sitten pyytänyt ohjeistusta, miten toimitaan. Sanottiin, että katsotaan nyt. Tänään annoin ehdotuksen, että pidetään ensi viikko etäviikkona. Ja taas sanotaan, että ei nyt lähdetä tuohon, katsellaan, mitä ohjeita tulee. Arghh, että turhauttaa moinen. No, nyt odottelen mahdollista valmiuslain voimaantuloa. Pestään käsiä ja pidetään toisistamme huolta!

  • Annika_k

    Aivan samaa mieltä kanssasi, kiitos että kirjoitit tästä! Teitte mielestäni oikein, kun menitte vapaaehtoisesti karanteeniin muutamaksi päiväksi. Jos kaikki vain toimisivat samoin (joilla vain mahdollisuus tähän on, tietenkään kaikilla ei ole), olisi siitä varmasti hyötyä epidemian hillitsemisen kannalta. Itsekin olen ihmetellyt ihan todella, miksi THL/hallitus ei puutu tähän suuremmin! Ja apua, jos testaukset ja koko ketju tämän asian tiimoilta todella on noin hidas ja byrokraattinen kuin tästä postauksesta ja kommenteista käy ilmi, niin pulassa ollaan.

    Viranomaisten toiminta on tähän asti ollut todella lyhytkatseista, kun ollaan höpisty vain että juujuu katsellaan tilannetta, muistakaa peskää käsiä. Sittenhän niitä taloudellisi tappioita vasta tuleekin, kun “shit hits the fan” ja terveydenhuolto kuormittuu liiaksi, romahtaa ja noh, sen jälkiseuraukset.. Nyt toivotaan, että tänään tulee vielä isoja linjauksia tämän asian suhteen, sillä niitä todella tarvitaan nyt. Katsotaan, onko meidän hallituksesta siihen. :)

    • Hanna Vayrynen

      No juuri näin. Tämän kokemuksen “rikkaampana” huomasi, missä meidän valmius ja kapasiteetti on. Tilannetasoa on yritettävä nostaa kiireellisesti ja ryhdyttävä nopeasti toimiin joka HIDASTAA taudin kulkua. Estää ei enää juuri voi. Mutta hidastushan riittää, koska se jo auttaa suuresti auttamaan että voimme hoitaa vaikeasti sairaat eikä tulla Italian tämänhetkiseen tilanteeseen, joka on veret seisauttava.

  • Laura

    Täyttä asiaa! Samaa mieltä olen ja samaa asiaa olen ihmetellyt.. ? jos joku sanoo asiasta jotakin niin heti hysteriaksi sanotaan mutta mitä tämä sitten on välinpitämättömyyttäkö? Miksi ei voi asiaa tehdä eri tavalla kun mainio esimerkki löytyy asiasta ?‍♀️ Kai se on sit parempi olla välinpitämätön kuin ”hysteerikko” (varovainen). Huh huh

    Toivotaan nyt että asiat muuttuu ja uskalletaan toimia ?

  • Anita

    Asun Saksassa lähellä Itävaltaa ja Italiaa. Työskentelen vanhusten parissa ja tänään meillä töissä sanottiin ettemme saa matkustaa rajojen ulkopuolelle 10 viikkoon. Odotamme samaa kohtalao kuin Italiassa.

  • I

    Itse olen myös ollut aivan järkyttynyt Suomen viranomaisten toiminnasta koronavirukseem liittyen ( Ohisalon sekoilut koskien Kreikkaa on ollut karmeeta myös). Miksi asioiden pitää antaa mennä oikein huonoksi ennen kuin toimitaan,pitääkö jonkun kuolla ennen kuin asia otetaan vakavasti? Ja mikä logiikka siinä on ollut, että karanteenissa olevan perheenjäsenet ovat saaneet liikkua vapaasti?! Järkyttävää.
    Muutenkin ihmisten itsekkyys on ollut todellla kamalaa. Miten ihmiset, jotka ovat palanneet epidemia-alueilta ovat rauhassa menneet töihin, kouluun, salille etc. En ymmärtää, ettei Italiasta tulleilta vaadittu karanteenia jo viikkoja sitten.
    Mutta juurisyyhän on miten järkyttävästi ihmiset kohtelevat eläimiä Kiinass ja että eläviä eläimiä saa vapaasti myydä toreilla. Isäni oli joskus eksynyt tällaiselle torille Kiinassa ja sanoi näyn olevan ihan järkyttävä, kuulemma vieläkin häntä ahdistaa sen mikä näki siellä (vaikka isä ei edes ole mikään super eläinrakas ihminen). Toivottavasti Kiinaa todellakin painostetaan jatkossa asian suhteen elleivät itse tajua, ettei sama meno Voi jatkua. En kylläkään elettele kovin korkeita toiveita asian suhteen. Mutta money talks ja jos useat ulkomaalaiset yhtiöt alkavat pitämään suuren osan tuotannon pitämistä Kiinassa liian riskaabelina tällaisten virusten takia, niin ehkä tajuavat jotain. Nämä virukset ovat kuitenkin eläinkunnan tehokkaita näpäytyksiä ihmisten tyhmyyttä ja itsekyyttä kohtaan.
    Kiitos tästä postauksesta!

  • Helena

    Moi Hanna. Todella hyvä ja ajankohtainen kirjoitus! Olemme mieheni kanssa pähkäilleet ihan samoja juttuja ja itse asiassa olemme ruvenneet välttelemään ruuhkaisia paikkoja, harrastuksia jne. Työt voi onneksi hoitaa kotoa käsin. Nyt on aika toimia, ei odotella. Kohta on kunnon epidemia käsissä ja vaikka en itsekään pelkää itseni tai lastenkaan puolesta, niin vanhuksiin ja sairaisiin tämä tauti tuntuu kolahtavan niin rajusti, että pian eivät Suomessakaan sairaala (varsinkaan teho-osasto) paikat riitä potilaille.
    Koulut kiinni ja kunnon seula vanhustenkotien vierailijoille. Ja tietysti karanteeni kaikille, jotka lentävät tänne vielä alueilta, joissa tautia on todettu.

  • Haidi

    Hyvä kirjoitus aiheesta! Aluksi en itse jotenkin suhtautunut tähän mitenkään suuremmin, mutta nyt tuntuu, että muutamassa viikossa homma on levinnyt ihan käsistä. Tai paremmin ehkä osunut lähemmäs ja alkanut miettiä asiaa tarkemmin, että mites se nyt oikeasti vaikuttaa. Tämä teidän tapaus, työpaikalla useampia matkustamisen takia karanteenissa (ei tosin meidän yksikössä). Ystävien työpaikoilla. Nyt kaipaisi tiukempaa linjausta ja kunnon testauksia, ettei tauti vain etenisi omaa tahtiaan vaan sitä saataisiin hidastettua.

  • Sari

    Kiitos hyvästä kirjoituksesta! Toivottavasti tämä laittaa ajattelemaan ne ihmiset, jotka tällä hetkellä huoletta viis veisaavat viruksesta. Tuntuu että niitä on paljon ja asialle jopa naureskellaan. Huoli terveydenhuollon kuormittumisesta sekä vanhemmista/sairaista ihmisistä on iso, koska siinä vaiheessa kun paikat alkavat täyttyä, on raja vedettävä johonkin, eikä hoitoon pääsy kaikilla olekaan taattu.
    Varovaisuus tässä asiassa ei ole yhtään liioiteltua ja reissuja ehtii tekemään myöhemminkin. Toivottavasti tämä tekstisi havahdutti monia.

  • Tzinzi

    Asumme Englannissa ja olen ollut jo monta viikkoa täysin pöyristynyt Suomen viranomaisten toiminnasta ja asenteesta virusta kohtaan. Me saimme jo yli kuukausi sitten lasten koulusta tarkat ohjeet olla tuomatta lasta kouluun ja eristäytyä koko perhe mikäli olemme olleet riskialueilla tai mikäli luonamme on talvilomalla vieraillut ihmisiä, jotka ovat olleet riskialueilla. Koulut ja päiväkodit ovat toistaiseksi vielä auki mutta mikäli lapsella tai opettajalla ilmenee päivän aikana vähänkin nuhaa, yskää, kuumetta tai muita flunssan oireita, ko henkilö lähetetään välittämästi kotiin. Teitte täysin oikean päätöksen jäämällä kotiin ja kiitos, kun nostat tietoisuutta tilanteen vakavuudesta.

    • Vaapukkainen

      Itse myös Briteissä, mutta en yhtään samaa mieltä viranomaisten toiminnasta tänään. Työskentelen opettajana erittäin pienten lasten kanssa, ja tänään toivottiin että viesti tulisi että koulu sulkeutuu mutta ei. Ymmärrän että tämä aiheuttaa lastenhoito-ongelmia perheille, mutta opettajana tietenkin olen päivittäin tekemisissä lasten kanssa, koulussa jossa on 800 lasta erittäin pienissä tiloissa. Ei ole kiva tuntea että on ok riskeerata meidän terveys, varsinkin kun meidän 4 vuotiaat yskii ja aivastelee päin naamaa. Itse olen käynyt töissä pienessä nuhassa koska minulle sanottiin ettei pidä jäädä kotiin koska ei ole kuumetta. Kun on töissä julkisella sektorilla ja koulussa niin meillä pitää seurata governmentin päätöksiä, ja jos ei ole pomoon paras suhde niin aika hankala on alkaa perustella kotiinjäämistä kun ohje on tulla töihin jos ei ole kuumetta…. Toivon että pian suljeuttaisiin koulut ja meillekin annettaisiin lupa tehdä töistä kotoa.

    • Hanna Vayrynen

      Hei luin tästä englannin karanteeniohjeist< ja kuinka se ylettyy pidemämälle kuin vain suoraan kontaktissa olleeseen ja totesin päiväkodillekin, että minusta me tarvitsemme tätä SUomessakin! Nyt ohjeistus liian löyhä!

  • www

    Hyvä kirjoitus ja olen samaa mieltä, että THL:n ohjeistukset ja toimenpiteet tulevat jälkijunassa ja ovat kaiken kaikkiaan liian löyhiä. Tuttavani esimerkiksi ei pääse testiin, vaikka hän matkustanut Espanjaan viimeisen viikon aikana ja hän sai kohteessa ollessaan oireita, jotka sopivat täysin koronaan. Lisäksi lentokoneessa hänen vieressään on istunut pohjois-Italialainen, vahvasti yskivä mies. Koronalinjalla, josta ohjaus testiin voitaisiin tehdä, neuvotaan vain hoitamaan oireenmukaisesti tavallista kausiflunssaa ja kieltäydytään lähettämään henkilöä testeihin, vaikka heillä on em. faktat tiedossa. Perusteluna on, että heidän mielestään altistusta ei ole tapahtunut ja näin ollen tällä henkilöllä ei voi olla tartuntaa, koska hän ei ole ollut THL:n mukaisella epidemia-alueella. Kehotus on, että muu perhe voi elää normaalisti eikä omaehtoiseen kotikaranteeniin tarvitse ryhtyä. Näin ollen lapset saattavat tartuttaa muita koulussa ja puoliso työpaikalla. Hirvittää, mitä tällaisista linjauksista vielä seuraa koko yhteiskunnalle, sairaanhoitosysteemille ja yksilötasolla. Lisäksi on järkyttävää, että jopa pääministerimme Marin lausuu ylimielisiä kommentteja tällaisessa tilanteessa kuten ” Me emme lähde tekemään spektaakkeleita vaan jätetään ne muille”. Ehkä tässä tilanteessa nimenomaan ne spektaakkelit kannattaisi eikä perinteinen suomalainen viilipyttymäinen suhtautuminen ja seurataan tilannetta-asenne, jotta suuremmalta katastrofilta vältyttäisiin. Täytyy joka tapauksessa vain toivoa parasta ja jokaisen yrittää itse ennakoida ja toimia kuten tekin mahdollisissa tartuntaepäilytilanteissa, koska yhteiskunta ei näytä pystyvän suojaamaan enää kansalaisia tässä tilanteessa millään tavalla, yhtään liioittelematta.

    • Hanna Vayrynen

      Kuulostaa todella samalta kuin ystäviemme tapaus. Koska ei “ollut epidempia-alueella” ei oteta testeihin. Noh – nyt on tämä paikka epidemia-alue, ja tästä syystä myös husin sydänkirurgi meni töihin, koska vähäteltiin tartunnan mahdollisuutta kun “ei oltu epidempia-alueella”.
      En ole kuullut tuota Marinin kommenttia :O En voisi olla enempää toista mieltä :o

      • www

        Aivan, tähän tämä suomalainen sokea ohjeistuksien by the book- tulkinta johtaa jolloin sairaanhoitohenkilöstöäkin tippuu rivistä yksi toisensa jälkeen. Missä on maalaisjärki, ihmettelen vain. Saa nähdä pääseekö tuttavani testiin nyt, kun juuri tulleen tiedon mukaan Thl ei enää määrittele erikseen epidemia-alueita, jolloin ajatellaan että tartunnan voi saada mistä vain. Toivottavasti tämän muutoksen vuoksi kaikki tautia epäilevät ja “epäsuorasti” altistuneet testattaisiin, jolloin ehkä(!!) joltain osin voitaisiin hillitä taudin leviämistä…

  • Kaisa

    Todella hyvä kirjoitus! Olen kanssasi ihan samaa mieltä. Voi kun viranomaiset ja ihmiset reagoisivat tilanteeseen enemmän, otettaisiin mallia Puolasta ja Tanskasta, jossa jo koulut ja yliopistot jne on suljettu taudin räjähdysmäisen leviämisen estämiseksi. Tautihan leviää joka tapauksessa, mutta mitä hitaammin ja hallitummin, sen parempi.
    Kirjoituksessasi korvaani särähti lause “tämä ei ole mikään häpeätauti” ja jäin miettimään, onko tänä päivänä olemassa vielä jotain “häpeätauteja” – minun mielestäni ei.

    • Hanna Vayrynen

      Juurikin näin.
      Suomessa suojellaan todella paljon tiedotuskella esim missä tarkalleen mikäkin tartunta on tapahtunut. Tässä vedotaan yksilönsuojaan. Minkä senkin ymmärrän. Tällaisissa tilanteissa sairastunut voi kokea häpeää. Olen sitä mieltä että häpeätauteja ei ole, miksi siis silloin ei jaeta myös tietoa enemmän? Esim meillä tarhassa ei jaettu tietoa siitä missä ryhmissä lapset ovat tuon kriittisen päivän aikana leikkineet – vedoten yksilönsuojaan. Ymmärrän senkin, mutta tällaisissa tilanteissa olisi hyvin tärkeää saada mahdollisimman paljon infoa jotta riskien suuruus ja mahdollisuus voitaiiisn tehdä!

  • Riitta

    Tuntuu todella hassulta, että Suomessa odotetaan epidemiaa ennen kuin aletaan toimiin. Mitä hyötyä rajoitteista on kun homma on karannut jo käsistä. Sitten se tauti saa jyllätä vapaasti ja monet toimet tehottomia. Nyt vielä varmaan pystyy rajoittaa epidemian laajuutta, mutta se juna menee ohi hyvin nopeaa. Toivottavasti kohta alkavassa infossa tulee tietoa toimenpiteiden aloittamisesta.

    • Hanna Vayrynen

      Olen ihan samaa mieltä. Toivottavasti toimia ja ohjeistuksia tiukennetaan merkittävästi.

  • Lotte

    Amen! Hyvin kirjoitettu Hanna. Täällä Hollannissa on viralliselta taholta valitettavasti ollut vähän sama meininki ja jo viikon sisällä todetut tartunnat ovat kasvaneet alle sadasta yli 500:an. Tällä hetkellä 5 ihmistä on jo kuollut. Itsekin kuulun riskiryhmään (astma) ja olen todella huolissani ihmisten asenteista kyseistä virusta kohtaan. Lasteni puolesta olen myös huolissani, olen pitänyt poikamme tarhasta kotona koko viikon ja pitkin hampain päästän tyttäreni kouluun. Toistaiseksi.

    Brabantissa jossa mekin asumme on otettu nyt käyttöön erityistoimet (täällä jo puolet Hollannin tartunnoista) ja kaikkia vähänkään flunssaisia kehotetaan pysymään kotona. Parasetamoli ja käsidesit ovat loppu kaupoista ja ihmiset hamstraavat kuivaelintarvikkeita. Ehkäpä Italian tilanne on saanut jo osan ihmisiä ymmärtämään mihin hallitsematon leviäminen voi johtaa.

    Pelkoa en myöskään halua lietsoa, mutta jonkinlaista yhteishenkeä ja vastuuntuntoa toivoisin kaikilta kanssaihmisiltä. Toivon, että perheesi pysyy terveenä. Samaa toivon myös omalle perheelleni Suomessa, huoli on kova.

    • Hanna Vayrynen

      Voi Lotte! Juuri eilen luin Brabantin uutisia ja huoli senkin tilanteesta nousi. Toivon kovasti, että loputkin maat tajuaisivat tilanteen vakavuuden ja miten järeitä toimia on melkein pakko käyttää aiemmin kuin liian myöhään. Nyt on nojattava vahvasti etukenoon. Nimenomaan yhteishenkeä ja vastuuta! Toivon kovasti, että tilanne saadaan sielläkin “kuriin” ja säästytte taudilta – tai ainakin saamme yhteisvoimin hidastettua kulkua jotta saisimme enemmän tietoa itse viruksesta ja sille suojautumisesta.

  • Jenna N

    Mahtava postaus! Olen miettinyt täysin tätä samaa, ja ajatukset THL:n löyhäilystä kaikki allekirjoitettavissa. Mutta en nyt viitsi blogia aloitta sen takia että saisin oman äänen sitä kautta kuuluviin.

    Tässä todellakin punnitaan Suomen johtajat. Ovatko he todellisia johtajia vai ei. Se että taloudellisesti tulee isot tappiot jos yritetään ennalta ehkäistä asioita – tulee tappiot kosketaamaan yrityksiä pandemian muodossa jos koko maailman väestöstä sairastuu 70% ja osa kuolee. Siinä kuolee työvuosia ja työntekijöitä jolloin automaattisesti tulee lovi talouteen. Nyt täytyisi punnita se että ei menetetä työvuosia juurikaan vaan he jäävät henkiin ja ovat työkuntoisia taudin pysähdyttyä kasvattamaan maailman taloutta.
    Musta teitte oikein, ja nyt kaikkien yritysten pitäisi painottaa sitä että jos tunnet oloa yhtään kipeäksi – JÄÄ KOTIIN. Vaikka itse kokisit että jaksat suomalaisella sisulla ja buranalla mennä töihin – mitä jos tapaat asiakkaana olevan diabeetikon tai raskaana olevan naisen tai vanhuksen jolla sairauksia ja SINÄ olet syy hänen kuolemaansa, kun olet ajanut hänet tilanteeseen jossa sairaus leviää. Kamala ajatus.

    • Rosa

      Tämä oli hyvin sanottu! Ja kun esim diabetes ei ole harvinainen sairaus :'( Kamalaa, että jo muutenkin vakavaa sairautta sairastavat voivat joutua lisää kärsimään mahdollisesti jopa kuolla. Nyt se suomalainen sisu.. Sanonko minne.

    • Hanna Vayrynen

      Kyllä! Tässä tullaa niinkin järkyttävän kysymyksen äärelle kuin: Talous vai Terveys? Nyt ei ole lainkaan aihetta suomalaiselle sisulle. Nyt jos joskus on pysähdyttävä perusasioiden äärelle!