Viime vuoden asukuvia katsellessani inspiroiduin vanhasta neulehameestani. Minulta on toivottu kovin “Yksi vaate, kolme eri tapaa pukea”-postauksia, joten intouduin miettimään erilaisia asukokonaisuuksia kyseisen hameen ympärille. Hyvin pienellä vaivalla sain sen ympärille luotua repertuaarin viisipäiväiselle työviikolle. Yhden olen kanssanne jo jakanut, tässä toinen. Kolme muuta kokonaisuutta vielä tulossa:
ruskea body MANGO
neulehame ZARA
kengät Gianvito Rossi
neule SOFT GOAT
Suuret muotiketjut hyvin usein leimataan turmiollisiksi paholaisiksi, jotka myyvät pelkkää pikamuotia. Siinä on tietty totuuttakin, mutta paljon vastuuta asetan myös kuluttajalle. “Pika”muotiketjuista voi tehdä ihan yhtälailla aikaa ja käyttöä kestäviä ostoksia, jos ostaa sellaisia kappaleita, jotka todella istuvat omaan tyyliin ja monipuolistuttavat omaa vaatekaappia. Ei ajaton ja rakas vaatekappale todellakaan tarvitse olla mikään hintava luksusliikkeen tuotos, vaan se voi aivan yhtä hyvin olla löytö tavallisesta ja edullisesta ketjuliikkeestä. Oma tyylini kostuu hyvin erilaisten merkkien yhdistelmästä – on edullisempaa ja hintavampaakin vaatemerkkiä. Minulle hyvin tärkeää on, että vaate istuu omaan tyyliini – silloin se todennäköisesti kestää aikaa ja miellyttää omaa silmää pitkään. Toisekseen materiaalin tulee olla käyttötarkoitukseen sopiva. Esimerkiksi polyesteriä pelätään mielestäni suotta – tiettyihin tarkoituksiin 100% polyesterivaate on aivan äärimmäisen hyvä valinta. Se on helppohoitoinen, kestävä, ei rytisty yhtä helposti kuin esim silkki ja se on myös kierrätettävä. Ostopäätöstä tehdessä kannustaisin myös aina punnitsemaan kuinka paljon ostos saa sinut käyttämää vanhoja vaatteitasi? Keksitkö heti ainakin kolme kokonaisuutta ostoksen ympärille olemassa olevasta vaatekaapistasi?
Tässä esimerkkinä tuo ruskea Mangon body. Olen ostanut sen melkein kymmenen vuotta sitten. Kuinka moni muistaa esimerkiksi tämän vanhan postauksen vuodelta 2011. Kuvissa on sama ruskea Mangon body. Ketjuliikkeistäkin voi tehdä aikaa kestäviä valintoja – oma kulutuskäyttäytymisesi ratkaisee sen onko se pikaa vai ei.