CATEGORIES

Lapsiperheen on hyvä olla Suomessa

20.4.2017

biker BALENCIAGA
body WOLFORD
pants ZARA
bag YSL
shoes CHRISTIAN LOUBOUTIN
sunnies CAILAP / saatu

Usein minulta kysytään ikävöinkö Kaliforniaa. Vaikka Los Angelesissa oli ihana asua ja saimme sieltä valtavan määrän mielettömiä kokemuksia, muistoja ja ystäviä, niin silti tässä elämäntilanteessa, kolmen pienen lapsen kanssa, on minusta äärimmäisen ihanaa asua Suomessa. Pääsääntöisesti siksi koska täällä on lähellä rakas perhe, laaja ystäväpiiri ja maamme (viimeaikaisista tapahtumista huolimatta) tuntuu kovin turvalliselta ja hyvältä paikalta kasvaa. Toiseksi perusasiat lapsiperheille ovat Suomessa todella hyvin. On neuvolat, pitkät äitiyslomat, lapsiperheiden tuet, mahdollisuus suhteellisen edulliseen päivähoitoon jne. Verrataanpa esimerkiksi Yhdysvaltoihin, missä ei ole lakisääteistä palkallista äitiyslomaa lainkaan. Lakisääteinen äitiysloma on 12 viikkoa palkatonta vapaata, mistä syystä moni äiti ei taloudellisista syistä pysty pitämään sitäkään. Itse tosin en koskaan ole äitiyslomalla ollut, vaan olen päättänyt tehdä töitä koska blogin pitämisen luonne sen sallii, mutta muistan miten yllättynyt olin aikoinaan siitä, että Suomen valtio tukee lapsen kotona hoitamista. Mikä mahdollisuus! Amerikassa lapsilisiä ei ole, valtio ei tue lapsen kotona hoitamista ja päivähoito on yleisesti ottaen kallista. Hinnat vaihtelevat, mutta monet niistä maksavat tuhansia dollareita kuussa. Uteliaisuuttani tutkin päivähoitopaikkojen hintoja asuinalueellamme Manhattan Beachillä, missä kokopäiväinen hoitopaikka yhdelle lapselle kustansi n.1600 euroa kuussa. Lisääntyminen Yhdysvalloissa on siis todella kallista puuhaa. Perheen ja työelämän yhdistäminen rapakon takana on haastavaa ja kaipaisi ehdottomasti uusia ja luovempia ratkaisuja.

Vaikka meillä asiat ovat erinomaisesti, en tarkoita etteikö suomalaisessa systeemissä ja järjestelmässä olisi silti parantamisen varaa. Aina on hyvä miettiä voisiko järjestelmäämme kehittää entistäkin vahvemmaksi – mutta on silti hyvä muistaa, että suurimmalle osalle maailman naisista (ja miehistä) meille nyt tarjotut mahdollisuudet ja tuet ovat pelkkää unelmaa. Silti pääsääntöisesti meillä tunnutaan keskittyvän niihin epäkohtiin. Keskustelu aiheesta on usein kovin negatiivissävytteistä. Se mitä ikävöin taas Kaliforniassa on yleinen positiivisuus. Ollaan tyytyväisiä paljon vähempään. Sitä kaipaisin enemmän tänne koti-Suomeenkin. Koska meillä on todellakin varaa olla tyytyväisiä. Kansainvälisellä mittapuulla asiamme ovat erittäin hyvin todella monella saraa.

Kuvat Kira Kosonen

39 comments

Comment

Your email address will not be published.

*

  • Aulikki

    mainio teksti, hienoa lukea kokemukseen perustuva näkemys Suomessa valitusta hyvinvointipolitiikasta. Se perustuu siihen, että verotus on korkeampi kuin vaikkapa USAssa ja se on osoittautunut erittäin kannattavaksi. Saamme kaikkien lasten lahjakkuuden käyttöön koska koulu ei erottele vähävaraisempien perheiden lapsia automaattisesti jonnekin heikkotasoisiin kouluihin kuten monessa muussa maassa. Koulutuksen taso on vakaa, peruskoulu on suunnilleen sama asuinpaikasta riippumatta. Tai lääkäriin pääsee jokainen ilman että terveys jäisi varattomuudesta kiinni. – Sinulla olikin tuossa vähän vinkkiä siitä, mitä palvelut maksavat matalan verotuksen maassa, jossa jokainen maksaa itse kaikki ilman yhteisvastuullisesti luotuja tuettuja palveluja. Jos sinua kiinnostaa millaisesta euromääräisestä panoksesta veronmaksajilta yhteisiin palveluihin on Suomessa kyse, tässä yksi tuore katsaus siitä. Mikä on peruskoulun “oikea” hinta, entä synnytyksen tai yliopistotutkinnon? – Iloa ja menestystä elämääsi! https://yle.fi/aihe/artikkeli/2017/09/11/mihin-veroeurosi-menevat-palvelujen-todelliset-hintalaput-yllattavat

  • Tuuli

    Pakko vielä kommentoida täältä Kalifornian piilaaksosta, että täällä kaupungin päiväkodissa alle 3-vuotiaan kokopäivähoito maksaa $2300/kk ja yli 3-vuotiaan $1700/kk. Ja ala-asteikäisten iltapäiväkerho on $800/kk (täällähän ei saa ala-asteikäiset olla yksinään kotona koulun jälkeen). Isolle perheelle nanny tulee usein edullisemmaksi, mutta sekin maksaa yleensä yli $3500/kk. Onhan palkatkin täällä toki korkeammat kuin Suomessa, mutta ei ne nyt NIIN paljon korkeammat ole. Täältä katsottuna myös Suomen äitiysloma-hoitovapaa-käytäntö tuntuu ihan käsittämättömältä. Että kolmen vuoden lasten kotihoidon jälkeen voi vielä palata samaan työpaikkaan, vau! Suomessa lapsiperheitä arvostetaan ja tuetaan mielettömän paljon. Mahtava juttu, hyvä Suomi!

  • Tanja

    Suomi on huikean hieno maa niin lapsiperheille kuin monille muillekin ihmisryhmille. Kannatan myös ilman muuta positiivisuuden ja kiitollisuuden esiinmarssia.

    Kuitenkin haluan tuoda esille toisenkin näkökulman. Itse en koe, että suomalaiset yleisesti valittaisivat leikkauksista sinänsä. Valitus kohdistuu oman käsitykseni mukaan sen sijaan niihin arvovalintoihin, mitä leikkausten takana on – joitakin asioita kun tuetaan enemmän silloinkin kun lapsiperheiltä, lääketuista ym. leikataan. Eivät kaikki leikkausten kritisoijat ole kiittämättömiä ja katkeria negistelijöitä, heidän arvomaailmansa vain voi olla varsin erilainen. Myös Suomessa on erilaisia elämänkohtaloita, joita voi etuoikeutetun (jollainen ainakin itse olen) näkökulmasta olla vaikea havaita niin ikään.

    Kiitos blogistasi ja herättämistäsi ajatuksista.

  • Amanda

    Hei! Olen kanssasi samaa mieltä siitä, että lapsiperheen on hyvä olla Suomessa. Ilmaisia nämä edut eivät kuitenkaan ole, vaan maksajina toimimme me veronmaksajat. Eri maiden käytäntöjä on myös hyvin vaikea vertailla keskenään tuntematta maiden palkka- ja hintatasoa, verotusta jne. Siinä missä Suomessa maksamme puolisoni kanssa useamman tuhat euroa kuussa mm. tuloveroa ja saamme osan tästä takaisin äitiysrahan, lasten koulutuksen yms. muodossa, saisimme jossain muualla mahdollisesti pitää koko palkkamme ja säästää siitä (tai olla säästämättä) omiin tarpeisiimme, parhaaksi katsomallamme tavalla. Se, että erilaisten vanhempainvapaiden aikana ei menetä työpaikkaansa, on toki etu meille hyvätuloisillekin. Sen sijaan valtiolta saamani rahalliset avustukset koen maksaneeni aivan itse verojen muodossa. Ehkä olen tullut tukeneeksi veroeuroillani myös naapurin Maijan äitiyslomaa.

  • Tiina

    Mainitsemasi “viimeaikaiset tapahtumat” ovat käsittääkseni lievästi liioiteltuja sekä tiettyjen populististen ryhmien aikaansaannoksia suut vaahdossa meuhkaamalla. Enemmistöllä tuntuu olevan harhainen kuvitelma, että kaikille pitäisi vaan jakaa siitä yhteisestä potista, joka ei lopu koskaan.(?)

    • ? Sinulta taisi mahdollisesti mennä pointtini ohi? :)

  • Anonymous

    USA on ainoa länsimaa, jossa valtio ei tue tuoreita vanhempia. Esimerkiksi monessa EU-maassa tuet ovat vielä paremmat kuin Suomessa. Siksi en oikein ymmärrä miksi Suomea pitää verrata juuri USA:han. Lisäksi pitäisi muistaa, että USA:ssa etukäteen säästäminen vauva-aikaa varten on oikeasti helpompaa, nettotulot ei ole sen 50% brutosta, mitä Suomessa usein.

    • Vertasin Jenkkeihin koska asuin lasteni kanssa viime vuoden ja tämä ajatus lähti siitä kysymyksestä, että ikävöinkö sinne :) Ja itse en kovinkaan montaa maata tiedä missä olisi paremmat tuet kuin SUomessa! Kerrohan ihmeessä lisää! Kiinnostuin! :) Ymmärtääkseni vain muut Pohjoismaat vetävät vertoja!

      • Anonymous

        Asun itse Saksassa ja täällä palkallinen äitiysloma on 12 kk syntymän jälkeen. Päivähoito on ilmainen 5 h päivässä kaikille lapsille. Lisäksi avioparin yhteisverotus mahdollistaa monen sadan euron säästöt kuukaudessa, jos toinen vanhemmista päättää jäädä vuotta pidemmäksi ajaksi kotiin. Tässä nyt muutama esimerkki.
        Olen kyllä siinä samaa mieltä, että maailmanlaajuisesti verrattuna Suomessa on asiat hyvin. Mutta USA on tässä lastenhoitoasiassa muita länsimaita tunnetusti niin paljon jäljessä, että en henkilökohtaisesti oikein ymmärrä miksi juuri näiden maiden eroja kannattaa korostaa. Toki kun olet itse asunut siellä niin varmasti näkökulmasi on eri.

      • Lucy

        Minäkin mielelläni kuulisin tältä nimettömältä mitkä ne monet eu-maat ovat joissa lapsiperheillä on asiat paljon paremmin :D
        Ja veikkaan että esim Suomessa “duunarin” lapsilla on “paremmat” oltavat kun jenkkien vastaavalla :) Ne pienempituloiset kun tuskin siellä kaikkien muitten maksujen jälkeen paljoa pysty säästämään palkastaan. Ellei halua elää riskillä ilman vakuutusta tms. Eri asia toki sitten hyvätuloisilla.
        Hanna varmaan tiedätkin vielä paremmin mitä kaikkea muita maksuja siellä pitää maksaa, mutta mitä olen ymmärtänyt niin yleisesti eläminen on huomattavasti kalliimpaa. Että vaikka veroja vähemmän meneekin, niin maksuja on kuitenkin senkin edestä.

  • Olen ymmärtänyt, että Yhdysvalloissa työ menee alta jos äitiyslomalta ei palata äkkiä takaisin (korjatkaa, jos tämä on ihan huuhaata). Olettaisin myös, että esim. Kaliforniassa palkat ovat eritasoisia kuin Suomessa tai Euroopassa. Selvitin kerran oman alan palkkani (rahoitusala) rapakon takaa ja se kolminkertaistuisi nykyisestä :D

    Itsellä ei ole vielä lapsia mutta olen kyllä kade Suomen kasvatusjärjestelmästä kun kaikille tarjotaan tarhapaikkaa ja hinnat ovat ihan kohtuullisia. Täällä Itävallassa maalla ei ole edes usein tarjolla täysipäiväisiä lastentarhoja (75% naisista on osa-aikatöissä) ja jos haluaa hyvätasoisen täysipäiväisen lastentarhan, saa lampsia yksityiselle jonka kuukausihinnat määräytyvät usein vanhempien tulojen mukaan .Eli silkkaa ryöstöä :D Itsellä olisi tarkoitus palata työelämään sitten joskus jo vuoden äitiysloman jälkeen, koska lyhyin aika on sidottu tuloihin. Jos olet pitempään, kuukausiraha tippuu niin alas että lainan/vuokranmaksun jälkeen käteen jää muutama satanen. Että saisivat suomalaiset lopettaa sen marisemisen ja olla ihan tyytyväisiä :D :D :D

    • Tämä vaihtelee hurjasti eri aloilla. Mitä maksetaan missäkin ja mikäkin firma jne. Joten siihen ei ole selkeää kavaa, että olisi aina hurjasti parempi palkka. Ja tosiaan samaa minäkin olen kuullut… esim tietyillä aloilla katsotaan jo kieroon jos olet pidempään kuin 6 viikkoa äitiyslomalla… :O

      Olen samaa mieltä. Tämä Itävaltalainen systeemi kuulostaa kovin samanlaiselta kuin hollannissa ymmärtääkseni. Hollannissa asuin 7 vuotta, mutta itsellä ei silloin vielä ollut lapsia joten enemmän tiedän vain muiden puiheiden kautta aihesta. Mutta fakta minusta on se, että meillä on todella hyvin asiat. Melkeinpä ihan sama minne päin maailmaa vertaamme.

  • Maija

    :) Juurikin näin! Kiitos tästä!

    • Kiva että pidit! :)

  • Mari

    Olen täysin samaa mieltä, mikä onni olla suomalainen. :) Pakko kysyä vielä, että tiedätkö asuuko LA:ssa pelkästään hyvin hyvin rikkaita ihmisiä, vai miten siellä tavallinen keskituloinen työntekijä järjestää lapsensa/lapsiensa hoidon? Uskomattoman kallista! :o

    • No kyllä… Jenkeissä käytetään hurjan paljon nannyja. Se tulee edullisemmaksi. Tai sitten usein äiti jää kotiäidiksi jos vaan isän tulot sen mitenkään sallivat. Kotitaloudet saavat myös verohelpotuksia jos vain toinen käy töissä. Ja Losi on todella kallis paikka asua… Yllätti minut moni asia kun sinne muutimme.

  • Jenni

    Tämä on niin totta! Ja vielä yksi mahtava asia: hoitovapaalla voi myös muuttaa ulkomaille. Nelihenkinen perheeni muutti San Diegoon työni perässä ja mieheni saa hoitaa lapsia kotona. Kuopuksen täytettyä 3 vuotta voimme palata Suomeen ja miehi pääsee vanhaan työhönsä takaisin. Täällä sitä ei voida ymmärtää lainkaan ja itsekin nyt vasta todella ymmärrän arvostaa niin montaa asiaa Suomessa. Kaikista leikkauksista ym. huolimatta jotenkin tuntuu että suomalaisella yhteiskunnalla on lempeät arvot. Aurinkoiset terveiset Kaliforniasta!

    • Sekin vielä! ja isyysvapaat!!! Meillä on niin paljon MAHDOLLISUUKSIA! ja näitä tosiaan osaa arvostaa todella viimeistään kun asuu muualla hetken ja näkee mikä on muualla “standardi”. Ja hei ihanaa aikaa Kaliforniaan! SInne jäi silti pala sydäntä ja kasa niiiiin rakkaita ihmisiä <3

  • Gia

    Itse USA:ssa asuvana voin kyllä allekirjoittaa, että esimerkiksi lasten päivähoito on aivan järjettömän kallista, samoin vakuutukset ja asuminenkin, varsinkin isoissa kaupungeissa. Minulla ja miehelläni ei ole vielä lapsia, mutta suunnitelmissa on toivottavasti parin vuoden päästä. Ja koulutusrahastoakin pitäisi alkaa kartuttaa lapselle suunnilleen siinä vaiheessa, kun plussaa raskaustestissa :D. Mutta oma valintahan tämä on täällä olla, elämä kuljetti tänne ja tosi paljon hyvääkin tietysti myös on :).
    Kiitos muuten kivasta blogistasi, tulee usein luettua vaikka en ole kommentoinutkaan :).

    • Se on juuri näin. Minun ensimmäinen kysymys mieheltäni oli kun sinne olimme muuttamassa, että kaihan työnantaja tarjoaa kattavan vakuutuksen. Kun se oli selvä, niin sitten vasta uskalsi kunnolla miettiä muuttamista kahden pienen lapsen kanssa. Mutta siis tästä kaikesta huolimatta jenkeillä on ehdottomasti monet hyvät puolensa! En sano sitäkään! Mekin mielellämme asuisimme siellä vielä hetken! Ihanaa aikaa sinne ja nauttikaa! Jenkit on aivan ihana paikka myös, vaikka SUomen tasoisia tukia ei olekaan. Kaikella puolensa! :) Ja kiitos itsellesi kun käyt! <3

  • Ansku in ireland

    Niin totta! Irlannissa yhden lapsen hoitopaikka kustantaa yleensä tonnin luokkaa ja palkkataso ei ole mitenkään Suomea korkeampia, keskiansio on joku 35K vuodessa. Täällä suurin osa ystävistäni on mennyt töihin “Palkallisen” äitiysloman jälkeen eli silloin kun lapsi on n 6kk vanha. Niin ja paikallinen ei siis ole palkkaan suhteutettu vaan kaikille sama n 200eur viikko, 26 viikon ajan. Ymmärrän että ei Suomessa asiat ole täydellisiä mutta paremmin kuin missään muualla joka tapauksessa. Onneksi viisaat (eg you) osaavat arvostaa sitä hyvinvointi yhteiskuntaa missä saavat asua. Great, thoughtful text, still love coming here for some insightful posts!! ❤

    • Ja juuri näin. Meillä Suomessa on todella hyvin asiat verrattuna moneen muuhun maahan tällä saralla. Missään tuskin on täydellistä, mutta meillä tosiaan on varaa olla tyytyväisiä! Ja kiitos Ansku niin kovin kun olet jo niin monet vuodet kanssani ollut! <3

  • Suski

    Juuri näin! Meidän perhe on juurikin muuttamassa Jenkeistä takaisin Suomeen toisen lapsen ollessa tuloillaan ja kyllä vain innolla odotan, että Suomeen pääsemme. Sitä osaa kyllä arvostaa Suomen tukijärjestelmiä ym. ihan eri tavalla, kun on vertailupohjaa. Säästämme jo pelkässä synnytyksessä luultavasti monta tonnia, kun ei tarvitse täällä synnyttää. Ps. Tykkään kovasti näistä sun postauksissa joissa yhdistyy hienot kuvat/asut ja visuaalisuus, mutta samalla vähän enemmän sisältöä myös tekstissä. You go girl!

    • Niinpä! Sekin vielä! Juuri kiittelin vuolaasti perheelleni taas kolmannen synnyttyä, minkä avun , palvelun ja saimme kolmannen syntymässä ja kaikki maksoi sen perus poliklinikkamaksun, eli vaivaiset parikymppiä!! Ja Suomessakin synnytyksen hinta ilman valtion tukea on reilu 9000e!!!! MEidän valtiomme pitää meistä niin älyttömän hyvää huolta! Ja hei kiitos kovasti. Itse kaipaan lisää syvyyttä blogilta. Liian syvälle en halua mennä jotta tietty keveys säilyisi, mutta tällaiset hieman herättelevät pintaraapaisut tuntuvat vähän antoisammalta kirjoittaa. Kiitos niin paljon kannustavasta kommentista! <3

  • Veera

    Olin vähän yli viisi vuotta kotona, palasin vakituiseen toimeen. Nyt saan tehdä lakisääteisesti lyhyempää päivää. Ihmeellistä, ihanaa ja niin hienoa! Suomi<3 Paras maa olla äiti! Töissä on ihanaa olla ja kotona jaksaa <3

    • Aivan mahtavaa! Niin hienoa, että Suomessa onnistuu tällaiset luovemmat ratkaisut ja lyhyemmät päivät onnistuvat sinun työssäsi! :) JA juuri kun saa tehdä molmepia hyvässä balanssissa, niin sehän on kerrassaan täydellistä. <3 Kaikkea ja iloa ja onnea perheellenne! <3

      • Veera

        Kiitos! Life is good.
        Ja olet kyllä huikea, kun olet jaksanut tehdä töitä koko ajan! :) Välillä mietin, kun moni valittaa lasten kanssa olemisen raskautta, niin mielestäni lapsista saa toisaalta todella paljon energiaa! Ja joka päivä saa nauraa ja hassutella. Ehkä se on se balanssi, että ei vaan ole sitä ” lapsiarkea” (ihanaa kyllä), vaan kaikkea muutakin, mitä elämällä on tarjottavana.

  • Idaa

    Kiitos loistavasta tekstistä. Toivottavasti se taas muistuttaa kaikkia kuinka hyvin asiat meillä on. Itse olen joutunut sairasteluiden takia käyttämään erilaisia palveluita ja on ihan mahtavaa että poliklinnamaksulla joka on alle 40e pääsee lääkärin luo ja erilaisiin tutkimuksiin. Muualla maailmassa tarvisi olla vakuutuksia sun muita, että pääsisi edes jotenkin kohtuu hinnalla hoitamaan itseään.
    Ja suur kiitos huippu blogista. :) olen pysynyt mukana alusta asti.

    • Juuri näin. Meillä on niin monella eri saralla asiat hyvin. Perusturva on mahtava. Kiitos itsellsi ihan hurjan paljon siitä, että olet jo niin pitkään ollut kanssani! Sinä olet ihan huippu! :)

  • i

    Olen elämäni aikana saanut asua viidessä eri maassa(vauraista länsimaista köyhiin kehitysmaihin) ja saanut nähdä todella erilaisia yhteiskuntia. Kerran sukulaislapsi valitti kuinkaa tyhmä ja turha koulu ja otti sen verran päähän,että pidin oikein kunnon läksytyksen :D Ilmainen ja hyvä koulutus ei todellakaan ole mikään itsestäänselvyys. Moneessa maassa kun hyvän koulutuksen edellytys on varakkaat vanhemmat. Kyllä myös ymmärrän,että ihmiset valittavat jonkin verran kun leikkauksia tehdään. Suomessa on niin hurjat verot,joten kyllähän rahoille täytyy saada vastinetta.

    • Kiitos paljon kokemuksesi jaosta! Se on juuri näin. Koulutusysteemimme on esimerkillinen niin monessa suhteessa! Ja toki ymmärrän myös että leikkauksista ei olla kaikki tyytyväisiä ja toisilla se voi olla valtava menetys. Mutta samalla muistetaan, että hetken leikkauksista huolimatta sosiaaliturvamme on ihan utopistisen hieno monelle muun maan kansalaiselle.

  • Tiina

    Kiitos tästä postauksesta! Olen viime aikoina kiinnittänyt huomiota juuri tähän negatiivisuuteen mitä tulee juurikin vaikka siihen mistä kaikesta leikataan. Kun niin moni asia on kuitenkin täällä todella hyvin. “Ilmainen” koulutus, kouluruoka, terveydenhoito jne. Minä maksan mielelläni veroja jotta tämän kaltaiset asiat toteutuvat ja esim. kaikilla lapsilla on yhtäläinen ja tasavertainen mahdollisuus koulutukseen. Ja juurikin tuo mainitsemasi päivähoito. Miten vähän siitä maksammekaan verrattuna sen todellisiin kustannuksiin!
    Aina asioita voi ja pitääkin parantaa ja kehittää, mutta jatkuva negatiivisuus vie varmasti huomion niistä hyvistä asioista.

    • Koulutus ja koulujärjestelmä Suomessa on kyllä niin hienosti järjestetty, että ei ihme että sitä ihastellaan myös joka puolella maailmaa. Ja tosiaan! Suomessakin eikö hinta todellisuudessa ole about samaa luokkaa? N. 1400e/kk?! Mutta valtio vain tosiaan kustantaa siitä leijonan osan, milloin meille jää paikasta riippuen se 200-500e maksettavaksi…

  • Laura

    Tämä oli hyvä postaus! Itse amerikassa asuneena ja siitä perspektiiviä saaneena tuntuu hölmöltä kuunnella jatkuvaa valitusta lapsiperheiden tuista ja siitä valittamisesta. Todellisuus kuitenkin on se että meillä on kaikki todella hyvin ja kukaan lapsi ei kuole Suomessa nälkään.
    Hyvä ystäväni amerikassa on saamassa ensimmäistä lastaan ja vertailimme sitä miten valtio tukee lapsiperheitä. No, jenkeissä ei millään tavalla ja meidän saamamme tuet ovat utopistisia pohjoismaiden ulkopuolella asuville. Kiitollisia meidän kaikkien pitäisi olla kun asumme näin hienossa maassa <3

    • Juuri näin. Itsekin nimenomaan lapsiperheenä amerikan arkea eläneenä nämä asiat Suomessa todella tuntuvat utopistisen hienolta. Ero on valtava! Toki meillä maksetaan verojakin paljon ja kaikesta, mutta minusta on sen väärti siihen nähden, miten paljon saamme.

  • Lucy

    Tämä! Tätä itsekin aina ihmettelen julkisessa keskustelussa, että kun “aina leikataan tukiensaajilta”, kun meillä on asiat edelleen ihan äärettömän hyvin kun saamme edes jotakin tukea asioista, mistä muualla kuin pohjoismaissa maksetaan satoja/tuhansia euroja kuukaudessa. Unohdetaan että kuinka onnekkaita ja etuoikeutettuja olemme että olemme syntyneet kaikista maailman maista juuri pohjoismaihin! Niin kauan kun voit saavuttaa minkä tahansa ammatin taustasta riippuen, voit pitää äitiyslomaa ja sulle jopa maksetaan siitä, jos sairastut lomalla voit pitää lomasi toisena ajankohtana jne. , Ei meillä pitäisi olla mitään valittamista että valtion pitää hieman leikata jotta Nämä etuudet ovat jatkossakin saatavillamme :)

    • Totta. Tottakai ymmärrän, että aina kun leikataan se tuntuu hirveältä ja tietysti tuntuu toisilla huomattavasti enemmän kuin toisilla. Mutta sosiaaliturvamme (ja muiden pohjoismaiden) on muihin maihin verrattaessa kyllä rakentunut tavalla, joka tarjoaa meille etuoikeutetun määrän mahdollisuuksia. Meille maksetaan että me opiskellaan! meille maksetaan että hoidamme lapsia kotona! Ihan hurjan upeita asioita. Ymmärän senkin, että tätä etuoikeutta on vaikea ymmärtää jos ei ole muuta vertauspohjaa. Mutta fakta on, että vaikka vähän leikkaisimme / karsisimme, on meillä silti asiat ihan äärimmäisen hyvin.

      • Laura

        Kiitos Hanna tästä tekstistä (+kommentista) – allekirjoitan joka sanan. Mietin tätä itsekin usein ääneen (ja vielä useammin äänettömästi).
        En tiedä pätisikö tähänkin asiaan sanonta, “”Et osaa arvostaa sitä, mitä sinulla on, ennen kuin menetät sen.”? Noh, toivottavasti tuohon ei ikinä tarvitsisi nähdä vastausta.
        Haluan vielä kertaalleen kunnolla kiittää kaikista viimeaikaisista teksteistäsi, on ihailtavaa, että käytät platformiasi syvällisten asioiden esille tuomiseen. Hyvä Hanna, olet ihana!

        • Kyllä. Toivotaan näin. Itse neljässä eri maassa asuneena niin en voi kuin todeta, että Suomessa on lapsiperheen hyvä olla.
          Kiitos Laura niin kovasti erittäin kauniista kommentista ja niin kauniista sanoistasi! VAikka tämä olikin ihan minimaalistisen pieni pintaraapaisu isosta asiasta niin toivon, että tietyllä tapaa pystyisi vaikuttamaan ihmisten yleiseen peruspositiivisuuteen ja toisten ymmärrykseen. <3 Kiitos, te lukijat itse olette! <3