CATEGORIES

Uusi maa – uusia ystäviä?

23.10.2018

Kysymys jonka saan useimmiten liittyen entisiin asuinmaihini on, miten olen saanut sieltä uusia ystäviä? Muutin Hollantiin vuonna 2005 eikä tuohon aikaan ollut vielä edes Facebookia. Tai olihan se olemassa, mutta suomalaisten suosioon se tuli ryminällä vasta vuonna 2007, milloin minäkin siihen liityin. Nykyään sosiaalinen media tarjoaa monia keinoja tutustua paikallisiin sekä samassa paikassa asuviin ulkosuomalaisiin. Tähän alle olen listannut muutamia niitä reittejä miten minä olen paikallisiin sekä ulkosuomalaisiin ystäviini tutustunut.

1.Koulu- tai työyhteisö
Hollantiin muuttaessa suurin osa ystävistäni tulikin juuri koulun ja mieheni työn kautta. Tuohon aikaan sosiaalinen media ei ollut lainkaan siinä mittakaavassa mitä se on tänä päivänä. Muuttaessani Hollantiin syksyllä 2005 aloitin samalla kansainvälisen kaupan opiskelun ja sitä kautta sain milteinpä kaikki ne ystävät, keiden kanssa vietin aikani Eindhovenissa asuessani. Koulu yhdisti hurjasti ja lukuisten kouluprojektien siivellä tutustui moniin samanhenkisiin ja ikäisiin ihmisiin. Olen myös saanut hurjasti ystäviä mieheni työn kautta. Monet hänen joukkuetoverinsa olivat myös ulkomaalaisia, milloin sain hengenheimolaisia muista ulkomaalaisista puolisoista. Heilläkään ei ollut maassa omaa perhettä tai pitkäaikaisia ystäväverkostoja, milloin meistä muodostui oma pieni ulkomaalainen perheemme, joka vietti monet illat, viikonloput ja juhlapyhät yhdessä. Autoimme toisiamme kaikessa ja loimme oman turvaverkostomme. Kävimme esimerkiksi mieheni kanssa hoitamassa ystäviemme vauvaa yön yli, että vanhemmat saivat edes silloin tällöin ehjän yön nukuttua. Kiitos tämän päivän sosiaalisen median, olen heistä monen kanssa edelleen tiiviissä yhteydessä vaikka asumme nykyään eri maissa.

2.Aloita uusi harrastus
Jatka rakasta harrastusta uudessa maassa tai vaihtoehtoisesti aloita ihan uusi harrastus! Liity paikalliselle kuntosalille ja ota osaa ryhmätunteihin, löydä hyvä joogastudio, käy tallilla ratsastamassa tai aloita vaikkapa taidekurssi! Minä kävin ulkomaalaisten ystävieni kanssa paljon salilla erilaisilla ryhmätunneilla sekä läheisellä tallilla ratsastamassa. Sitä kautta me kaikki opimme tuntemaan enemmän paikallisia ja kaupungilla törmästi enenevissä määrin tuttuihin.

3.Lapset
Hollannissa tai Englannissa asuessamme meillä ei vielä ollut lapsia, mutta Kaliforniaan muuttaessa meillä oli jo kaksi vanhempaa poikaamme. Lapset luovat todella helpon reitin tutustua muihin alueella asuviin. Leikkipuistoissa tutustuin moniin paikallisiin (kannattaa mennä viikonloppuisin, koska arkipäivisin lasten kanssa puistoissa oli enemmänkin nannyja) mutta sitten on olemassa erilaisia Suomi kouluja, missä voi tutustua muihin ulkosuomalaisiin. Suomi koulut löytää suhteellisen helposti googlettamalla asuinmaasi + Suomi koulu. Me kävimme poikieni kanssa Santa Monicassa Suomi-koulussa, missä itseasiassa tutustuin muutamaankin naiseen, keistä muodostui hyvin läheisiä ja rakkaita ystäviä. Suomi kytkösten lisäksi opit tuntemaan lähialueen perheitä lasten harrastusten, päiväkodin ja koulun kautta. Lapset ystävystyvät vaivatta ja vanhemmatkin löytävät heidän kauttaan helposti yhteisen sävelen. Samanikäiset lapset tuovat nopeasti yhteistä jutun juurta, vertaistukea ja samaistuttavuutta.

4.Aloita blogi
Minua on myös blogin pitäminen auttanut hurjasti. Olen saanut sitä kautta purettua tuntojani, saanut arvokasta informaatiota maasta sekä jopa saanut ystäviä uudessa maassa. Blogini kautta moni on osannut ottaa minuun suoraan yhteyttä. Esimerkiksi Kaliforniaan muuttaessa eräs kaverini kaveri laittoi minulle viestiä. Hän asui Losissa kahden samanikäisen lapsen kanssa mitä meillä oli. Hän sanoi ymmärtävänsä tilanteeni ja lupautui auttamaan kaikessa uudessa ja askarruttavassa uudessa maassa. Tapasimme n. 2 päivää sen jälkeen kun olin saapunut Kaliforniaan. Meillä klikkasi välittömästi. Päädyimme viettämään koko jenkkivuoden hyvin tiiviisti yhdessä nähden monia kertoja viikossa. Tänä päivänä hän on yksi parhaita ja rakkaimpia ystäviäni. Mikäli oman blogin perustaminen askarruttaa, etsi muiden ulkosuomalaisten blogeja maasta! Googlettele rohkeasti blogi + asuinmaasi / asuinkaupunkisi.

beanie KN COLLECTION
coat SAND COPENHAGEN / saatu
leather pants SAMSOE & SAMSOE
shoes CHRISTIAN LOUBOUTIN
bag YSL

5.Sosiaalisen median ryhmät
Hollantiin muuttaessani facebook ei ollut vielä löytänyt suosiotaan, joten itse en aikoinaan saanut siitä paljoa apua. Tänä päivänä sieltä löytyy kuitenkin pilvin pimein erilaisia ryhmiä, mistä voit löytää hengenheimolaisia. Esimerkiksi Kaliforniaan muutaessamme sain nopeasti kuulla ryhmästä, jonka suomalaiset pienten lasten äidit Kaliforniassa olivat perustaneet sopiakseen suomenkielisiä leikkitreffejä. Siellä suositeltiin ristiin myös hyviä lastenhoitajia ja sekä harrastusmahdollisuuksia jne. Jos et tiedä millä nimellä ryhmiä on, kokeile taas rohkeasti erilaisia nimiä facebookin haussa, kuten “suomalaiset Hollannissa”. Nopealla haulla löysin jo parikin nimeä sivuavaa ryhmää ja sen ryhmän alta monia alaryhmiä, kuten suomalaiset Eindhovenissa. Voi kun tämä olisi ollut jo meidän aikaan olemassa!

6.Kaverin kaverit
Kun muutin Kaliforniaan, hihkaisin facebookin päivityksessä tulevasta muutostamme ja pyysin ilmiantamaan kaikki kaverin kaverit ja muut asuvat alueella. Sitä kautta löysin monia ystäviä, sillä takaahan yksi yhteinen ystävä edes jotain yhtymäpintaa.

7.Oma asenne
Ehkä tärkein asia uusien ystävien etsimisessä on oma asenne. Kun on avoin ja löytyy mielenkiintoa oppia uutta sekä tutustua uusiin ihmisiin, on jo hyvällä alulla. Minua on varmasti auttanut oma avoimuus, pelottomuus sekä suhteellisen kupliva sosiaalinen luonteeni, joka on kuulemani mukaan tehnyt myös minusta helpostilähestyttävän. Kysele paljon, mutta uskalla myös itse jakaa. Uusi ihminen on aina uusi mahdollisuus.

4 comments

Comment

Your email address will not be published.

*

  • Aivan huippuhyvä lista, allekirjoitan joka kohdan! :) Minä olen huomannut, että on melko paljon eroa myös sillä, että onko uudessa asuinmaassa ns. paikallisten keskellä vai onko ympärillä enemmän muita samassa tilanteessa olevia. En olisi esimerkiksi koskaan voinut uskoa, että täältä Kiinasta olemme saaneet jopa nopeammin ystäviä kuin Yhdysvalloista, sillä täällä on hyvin tiivis expat-yhteisö ja kaikki tietävät, että miten hämmentäviä alkuajat uudessa ympäristössä saattavatkaan olla. Tosin me asuimme etelän pikkukaupungissa, joten vertailu Losin kansainväliseen vilinään on mahdotonta. ;) Saimme kyllä elämäämme upeita ihmisiä sieltäkin, mutta se otti hieman enemmän aikaa kuin täällä. Jos alueella ei löydy suomalaisia, voi etsiä laajemmin expat-ryhmiä. Tuon listasi seiskakohdan eli oman asenteen merkitystä ei voi myöskään kylliksi alleviivata! Jos vain mahdollista, kannattaa verkostoituminen aloittaa jo ennen muuttoa somen kautta ja paikan päällä liittyä vaikkapa lasten koulun vanhempainyhdistykseen.

    Ihanaa syksyä sinne Suomen ruskaisiin maisemiin! <3

    • Hei miten ihana kuulla sinun kokemuksistasi! :) Ja on ihan totta – se tekeminen on hyvin erilaista onko paikallisia vai expatteja. Molemmissa on omat juttunsa. Suomalaisten kanssa saa ihanan vertaistuen maan “outouksiin” ja koti-ikävään kun taas paikallisten kavereiden kavereiden kanssa saa ihan erilailla syvyyttä ja kosketusta paikalliseen kulttuuriin. Meillä jenkkiajoilta yksi lempimuistoja on smores-nuotioillalliset rannalla paikalisten ystävien kanssa. Se oli jotenkin niin…kalifornialaista <3 Mutta hei tosi hyvä vinkki tuo, että kannattaa etsiä muita expatteja myös jos ei suomalaisia löydy! Minulla juurikin tämä kokemus mieheni työn ja opiskeluiden kautta, kun väistämättä omassa yhteisössä oli paljon muita ulkomalaisia! :)

      Kiitos ihanasta kommentista ja ihana Kiinan-hetkiä!
      Äitini asui siellä tovin niin ymmärrän hyvin että siellä on kyllä omat haasteensa, vaikka samalla todella arvokas kokemus! :)

  • Haidi

    Omana vaihtoaikana sain ensimmäisen ystäväni asuntonäytöstä :D Asunnon etsintä Dublinista oli todella haastavaa ja yhtenä päivänä ravasin kolmessa näytössä. Kolmannessa näytössä tunnistin yhden tytön edeltävästä näytöstä ja menin sitten kysäisemään oliko hän ollut tässä aiemmassa näytössä. Hän muisti minut taas päivän ensimäisestä näytöstä. Juteltuamme selvisi, että hän oli tulossa samaan kouluun kanssani, tosin master tasolle kuin itse oli bachelor. Päädyimme näytön jälkeen syömään ja hommaamaan yhteinen hostelli huone kunnes pääsimme omiin asuntoihin. Nyt neljä vuotta myöhemmin olemme edelleen yhteydessä ja noin kerran vuodessa pääsemme näkemään livenä :) monesti mietin, että olisin ollut todella pulassa ilman tätä ensimmäistä ystävää, sillä koulu ei tarjonnut juuri verkostoitumista ja joka kurssilla oli eri ihmiset ja monet olivat oman maaporukansa kesken. Ensimmäisen ystäväni kautta tapasin muutaman muun ihanan ystävän, joiden kanssa aika Dublinissa oli unohtumatonta<3

    • Miten ihana tarina! <3 Mutta sä oletkin niin valloittava ja avoin tyyppi, etten yhtään ihmettele että teet ystävän asuntonäytöstäkin! <3 Kiitos Haidi ihanasta tarinasta! <3