Pukukoodit
24.1.2011Itselläni on tämä vuosi täynnä jos jonkinmoista juhlaa, niin tekisi varmaankin ihan hyvää virkistää muistia siitä, mitä eri pukukoodit selkokielellä tarkoittavat.
Kun saat kutsun juhlaan jossa on pukeutumiskoodi, tulee sitä noudattaa. Ei ole mukavaa astella sisään tilaisuuteen, missä sinulla tulee selvästi alipukeutunut tunne.
Sinun pukeutumisesi tulisi viestittää ajatuksen Ooooooh!, eikä Oho.
Jos et ole aivan varma, mitä tilaisuuteen tulisi pistää päälle, itse menen mielummin mentaliteetilla “I would rather be overdressed than underdressed”.
Suomalaisessa terminologiassa käytetään perinteisesti näitä seuraavia pukukoodeja:
- Juhlapuku tai frakki
- Iltapuku tai smokki
- Tumma puku tai vierailupuku
Tummapuku tai vierailupuku
Tätä koodia käytettään ennen ja jälkeen 18.00 alkavissa juhlissa. Naisille annetaan vaihtoehdoiksi kevyt jakkupuku, leninki ja leninki-jakku-yhdistelmä. Vanhollisen kaavan mukaan kehotetaan välttämään kiiltäviä ja läpikuultavia kankaita, varsinkin jos on päivätilaisuus. Myöskään housupukua ei pidetä soveliaana valintana. Tähän luokkaan kävisi esimerkiksi ylioppilasjuhlat, kun kierretään paikasta toiseen onnittelemaan tuoreita ylioppilaita.
Cocktail
Tähän tilaisuuteen naisen oletetaan pukeutuvaan lyhyempään mekkoon, joita kutsutaankin jo melko yleisesti coctail-mekoiksi. Näihin tilaisuuksiin pikkumustat sopivat loistavasti, mitä voit maustaa upeilla “statement” sormuksilla tai kaulakoruilla.
Casual ja Smart Casual
Casual ja smart casual eivät ole virallisia pukeutumiskoodeja. Tilaisuuden luonne ja juhlapaikka määrittävät asuvalintaa, tästä syystä kutsutun kannattaa ottaa selvää niistä etukäteen.
Casual-pukeutuminen on yleensä hyvinkin rentoa ja huoletonta. Tärkeää on, että vaatteet ovat puhtaat.
Smart casual on astetta siistimpi versio, eli siistiä arkipukeutumista toisin sanoen. Jos laki- tai pankki-ihmiset kokoontuvat ja koodina on smart casual, useissa tapauksissa miehet pukeutuvat ”työpukuunsa” eli tummahkoon pukuun, pukupaitaan, mutta jättävät solmion pois. Vastaavasti naiset pukeutuvat esimerkiksi jakkupukuun tai siistiin housuasuun.
Tietyissä juhlissa pitää hameen helman pituuden lisäksi myös varoa mitä väriä pukee päälleen.
Esimerkiksi häissä ei vieras saisi vanhan kansan mukaan käyttää punaista, sillä se tarkoittaa sinun maanneen sulhasen kanssa. Tuskin kukaan niin enään tänä päivänä miettii, mutta kyllä minä silti ystävältäni tarkistin, ettei häntä punainen mekon väri häiritse. Oikeastaan ainut väri tänä päivänä mitä vieraan ei tulisi häihin pistää on kokovalkoiset tai haalean beessiin sävyiset hameet/mekot. Toki voi olla morsiamia, joita tämä ei haittaa lainkaan jos sitä itse vaikka ei halua pukeutua valkoiseen. Mutta jos morsian itse viettää tärkeän päivänsä valkoisessa, suuri mahdollisuus on, että vieras joka samaisen värin on asukseen valinnut saa paljon paheksuntaa puoleensa.
Nykypäivänä, koodit ovat melko häilyviä ja maalaisjärkeä kannattaa käyttää näissä valinnoissa. Jos epäilet asuvalintasi soveliaisuutta, kannattaa rohkeasti kysäistä juhlien järjestäjältä – mikäli mahdollista.
Lisäapua löytyy tältä sivulta, mistä minäkin sain selvennystä suomalaisiin pukukoodeihin.
Olisiko teillä muilla joitain tärkeitä muistisääntöjä juhlapukeutumiseen mitä muiden olisi hyvä tietää?