CATEGORIES

Pukukoodit

24.1.2011

Itselläni on tämä vuosi täynnä jos jonkinmoista juhlaa, niin tekisi varmaankin ihan hyvää virkistää muistia siitä, mitä eri pukukoodit selkokielellä tarkoittavat.

Kun saat kutsun juhlaan jossa on pukeutumiskoodi, tulee sitä noudattaa. Ei ole mukavaa astella sisään tilaisuuteen, missä sinulla tulee selvästi alipukeutunut tunne.
Sinun pukeutumisesi tulisi viestittää ajatuksen Ooooooh!, eikä Oho.
Jos et ole aivan varma, mitä tilaisuuteen tulisi pistää päälle, itse menen mielummin mentaliteetilla “I would rather be overdressed than underdressed”.

Suomalaisessa terminologiassa käytetään perinteisesti näitä seuraavia pukukoodeja:

  • Juhlapuku tai frakki
  • Iltapuku tai smokki
  • Tumma puku tai vierailupuku
Nykyään Suomessakin törmää usein myös englanninkielisiin termeihin kuten Black tie, Coctail ja Smart casual. Pyrin tässä postauksessa antamaan hieman selkoa, miten näihin tilaisuuksiin sinun odotetaan pukeutuvan.
Juhlapuku tai frakki
Tätä koodia käytetään yleensä kello 18.00 jälkeen alkavissa juhlissa. Kun nimi jo sanelee miehille frakin (musta tai lähesmusta) juhlapuku-käsitteenä saattaa olla joillekin hieman häilyvä.
Juhlapuvulla tarkoitetaan kuitenkin kokopitkää ja näyttävää hametta, jonka alta vain sirojen kengänkäkien tulisi vilkkua. Laukun tulisi olla olkaimeton clucth-tyylinen iltalaukku ja muuna asusteena voit pitää mukana lämmittävän juhlashaalin tai stoolan. Hatut eivät esimerkiksi kuulu tähän tilaisuuteen.
Hyvä esimerkki tästä pukukoodista on jokuvuotiset Linnan juhlat, missä kutsutut astelevat presidentin kättelyyn koko kansan punnitessa heidän tietämystään pukuetiketistä.

Tähän pukukoodiin voi parhaiten rinnastaa englanninkielisen termin: Black tie event.

Iltapuku tai smokki
Myös tätä pukukoodia käytetään usein kello 18.00 jälkeen alkavissa juhlissa. Tällä koodilla annetaan jo paljon enemmän valinnan varaa. Naiselle tämä tarkoittaa täysipitkää hametta, polvipitkää kokonaisuutta ja epävirallisimmissa tilaisuukissa jopa juhlava ja kevyt on mahdollinen. Kannattaa käyttää tässäkin maalaisjärkeä, sillä mitä juhlavempi ja virallisempi tilaisuus, sitä pidemmäksi kannattaa hameen helman valita. On huomioitava myös, että vaikka iltapuku tarkoittaa juhlapuvun lailla täysipitkää helmaa, kyse ei ole samasta vaatteesta. Juhlapuku on aina selvästi näyttävempi kuin iltapuku.

Tummapuku tai vierailupuku
Tätä koodia käytettään ennen ja jälkeen 18.00 alkavissa juhlissa. Naisille annetaan vaihtoehdoiksi kevyt jakkupuku, leninki ja leninki-jakku-yhdistelmä. Vanhollisen kaavan mukaan kehotetaan välttämään kiiltäviä ja läpikuultavia kankaita, varsinkin jos on päivätilaisuus. Myöskään housupukua ei pidetä soveliaana valintana. Tähän luokkaan kävisi esimerkiksi ylioppilasjuhlat, kun kierretään paikasta toiseen onnittelemaan tuoreita ylioppilaita.

Cocktail
Tähän tilaisuuteen naisen oletetaan pukeutuvaan lyhyempään mekkoon, joita kutsutaankin jo melko yleisesti coctail-mekoiksi. Näihin tilaisuuksiin pikkumustat sopivat loistavasti, mitä voit maustaa upeilla “statement” sormuksilla tai kaulakoruilla.

Casual ja Smart Casual
Casual ja smart casual eivät ole virallisia pukeutumiskoodeja. Tilaisuuden luonne ja juhlapaikka määrittävät asuvalintaa, tästä syystä kutsutun kannattaa ottaa selvää niistä etukäteen.
Casual-pukeutuminen on yleensä hyvinkin rentoa ja huoletonta. Tärkeää on, että vaatteet ovat puhtaat.
Smart casual on astetta siistimpi versio, eli siistiä arkipukeutumista toisin sanoen. Jos laki- tai pankki-ihmiset kokoontuvat ja koodina on smart casual, useissa tapauksissa miehet pukeutuvat ”työpukuunsa” eli tummahkoon pukuun, pukupaitaan, mutta jättävät solmion pois. Vastaavasti naiset pukeutuvat esimerkiksi jakkupukuun tai siistiin housuasuun.

Tietyissä juhlissa pitää hameen helman pituuden lisäksi myös varoa mitä väriä pukee päälleen.
Esimerkiksi häissä ei vieras saisi vanhan kansan mukaan käyttää punaista, sillä se tarkoittaa sinun maanneen sulhasen kanssa. Tuskin kukaan niin enään tänä päivänä miettii, mutta kyllä minä silti ystävältäni tarkistin, ettei häntä punainen mekon väri häiritse. Oikeastaan ainut väri tänä päivänä mitä vieraan ei tulisi häihin pistää on kokovalkoiset tai haalean beessiin sävyiset hameet/mekot. Toki voi olla morsiamia, joita tämä ei haittaa lainkaan jos sitä itse vaikka ei halua pukeutua valkoiseen. Mutta jos morsian itse viettää tärkeän päivänsä valkoisessa, suuri mahdollisuus on, että vieras joka samaisen värin on asukseen valinnut saa paljon paheksuntaa puoleensa.

Nykypäivänä, koodit ovat melko häilyviä ja maalaisjärkeä kannattaa käyttää näissä valinnoissa. Jos epäilet asuvalintasi soveliaisuutta, kannattaa rohkeasti kysäistä juhlien järjestäjältä – mikäli mahdollista.
Lisäapua löytyy tältä sivulta, mistä minäkin sain selvennystä suomalaisiin pukukoodeihin.

Olisiko teillä muilla joitain tärkeitä muistisääntöjä juhlapukeutumiseen mitä muiden olisi hyvä tietää?

26 comments

Comment

Your email address will not be published.

*

  • Korkkiruuvisääri

    Kuinka pukeutua arvokkaaseen cocktailtilaisuuteen, kun jalat ovat kierot kuin korkkiruuvit enkä missään nimessä halua näyttää niitä??

  • Vieraana

    Olin häissä, joissa morsiamen äiti ja sisko olivat pukeutuneet kirkkaan punaiseen. Vieraita nauratti selän takana, koska värivalinta tarkoitti, että molemmilla oli ollut suhde sulhasen kanssa :D

  • päivi

    heipsan! Tyttärelle tuli virallisen kuuloinen ja näköinen kutsu harrastuksen kautta palkintotilaisuuteen. Hän 13v ja mietin kuinka tarkkaan pukukoodia on käytettävä? Edellisessä palkinnonjako tilaisuudessa mikä myös oli illalla klo 19 hänellä oli pinkkejä ruusuja mustalla pohjalla oleva kaunis mekko jossa tyllialushame,ihon väriset sukkahousut ja mustat korkeat kengät. Voiko mennä samaisella asulla,ajattelin lisätä siihen mustan ohuen boleron ja pienen kirjekuorilaukun,kaikki mustaa. Vai voisiko kengät vaihtaa ruusun värisiin kenkiin? Millaiset korut? Hänellä on mustat hiukset jotka laittaa tyyliin rock,siististi.

  • Samma

    Kommentoin vielä tätä vanhempaa viestiä, mutta on pakko sanoa tosta punaisesta. Olen kuullut sellaisenkin uskomuksen, että aina jonkun vieraan täytyy olla pukeutuneena punaiseen, se tietää hyvää onnea hääparille.Mutta nämä on näitä: helmet tuovat yhden mukaan onnea ja toisen mukaan kyyneleitä :)

  • Anonymous

    Nyt on vielä pakko kommentoida, kun itse tarkistin tuon kenkä-asian. Pitkän iltapuvun kanssa pitäisi siis olla kärjestä umpinaiset korkkarit :) Tämä tietenkin "erittäin" muodollisissa juhlissa… Mutta toisaalta varmempi pistää umpinaiset kengät ettei sitten vain loukkaa ketään :) Punaiset matot ovat varmaan erikseen, siellä saa olla muutakin kuin muodollinen ja hillitty :)-M-

  • Anonymous

    Mistähän alimman kuvan keskimmäinen mekko on? ihana :)

  • Anonymous

    Heh, nauratti tuo punaisen käyttö häissä…. omalla kohdallani kylläkin aivan totta, avioiduin nimittäin kirkkaanpunaisessa pitkässä juhlamekossa ja ihan en ollut säästellyt hääyöhön asti… :D

  • RagDoll

    Jep, mielummin yli, kuin alipukeutunut. =) Näytät, että olet pukeutunut tapahtumaa varten, joka on kunnioitus illan isäntää/emäntää kohtaan.Oho, tuota juttua punaisesta en ollut ennen kuullutkaan! Hyvä pitää mielessä. ;)Tosin, itse jos saisin päättää, niin kaikki voisivat pukeutua halutessaan vaikka kokomustaan. Kunhan eivät pistäisi päälleen samaa väriä, kuin morsian.Kiitos tästä postauksesta. Nyt tietää blondikin mitä laittaa päälleen. ;)

  • Anonymous

    Meikäläinen ei ihan niin fiineissä juhlissa käy, että pitäisi cocktailmekko erikseen ostaa :DMutta jokavuotiset kesähäät tuottaa usein päänvaivaa, oon enemmänkin "suoratharmaathousut" ihminen ja kartan hameita kun ruttoa. Kesähäihin yleensä ainoat juhlavat housut on valkoiset, ja joka kerran olen miettinyt onko soveliasta laittaa edes niitä valkoisia housuja. Oisko liikaa pyydetty jos jaksaisit kaivaa joskus kuvakavalkadeistasi omia juhla-asujasi, varsinkin jos ne sisältävät housuja?? :)Mukavaa kevättä!Nia

  • Mrs. V

    Anonyymi,Minä olen hieman eri mieltä. Jos on vaan astetta enemmän ylipukeutunut (esim vaikka muilla farkut ja sulla kynähame) niin ei minusta lainkaan paha. Eri asia jos olisi tosiaan näyttävä juhlapuku päällä. Sillä jos muilla on vaan farkut päällä, mitä todennäköisimmin pukukoodia ei ole annettu. Ja silloin omalla siistimmällä olemuksella vietsit juhlien järjestäjälle että arvostat hänen vaivannäköään itsekin hieman näkemällä vaivaa. Vaikka ei paras tilanne, niin silti ehdottomasti minun mielestäni parempi kuin alipukeutuminen, kunhan ei ole ÖVERI:) eli meinaan jo puhutaan vaan asteesta, niin mielummin ylipukeutunut kuin alipukeutunut:)Alma,tuskin tarvitsee hätäillä :) Ei varmaan moni ole asiasta kuullutkaan. Ja ne jotka on, niin vanhollisia on että uskoisi siihen itsekään. Joten tsekkaa broidilta ja morsiamelta, mutta tuskin heitä kiinnostaa :DJonna,voi kiitos ihanan hyvin imartelevista sanoista. Mutta kauneus on katsojan silmässä;) JOten kiitos ystävällisyydestäsi. Hyvä idea! Pyrin ehdottomasti toteuttamaan!Joannah,riippuu onko tilaisuus mihin aikaan? päivällä vai illalla? Jos on illalla, niin ihan rauhassa voit pukeutua pikkumustaan esimerkiksi. ainakin minun mielestäni. Niinkuin tummapuku etikettikin sanoo. Illalla kiiltävät kankaat ovat sallittuja.eva,Hmmm… Onkohan noin? sillä kun katsoo esimerkiksi hollywoodin punaista mattoa niin aika harvalla on umpinaiset? Ja minusta liian raskaat kengät raskaan puvun kanssa ei ole hyvännäköistä? Tosin voi olla hyvin että koodi sanelee umpinaiset? Mutta minusta se olisi hassunnäköistä. UUh. Pitääpä katsoa mitä se etiketti sanoo :DKiitos hyvästä huomatuksesta!:)M,voi miten ihana että joku sai tästä jotain irti! :DLola,Aaaah! voi kiitos ihana tästä mahtavasta vinkistä! meni korvan taakse!!:)Namuro,Kiitos paljon selvennyksestä!!:)

  • Anonymous

    Black tie = smokkiWhite tie = frakki"Tie" ei tässä yhteydessä missään tapauksessa tarkoita kravatin väriä (jos siis pukeutuu tummaan pukuun, minkä kyseiset pukukoodit myös mahdollistavat), vaan nimenomaan joko frakkia tai smokkia. Frakissa rusetti AINA valkoinen, smokissa musta tai värillinen, esim. smokkivyön kanssa samanvärinen.-Namuro

  • Lola

    Todella ihana postaus, minullekkin on tulossa vaikka mitä juhlaa sun muuta..Muistelisin että käytit sitä Tigin recovery hoitoainetta, feelunique'sta saa sitä tilattua paljon edullisemmin (esim jättipakkaus missä sekä shampoo + hoitoaine 750ml) 29 Puntaa ja hoitoaine 750 ml tais olla 13 puntaa.. Mulla lähti tilaukseen kun Suomen 200 ml purkeista saa maksaa sen 20 € ja on kyllä ihan huipputuote, kiitos sinulle että jaksat jakaa vinkkisi meidän kanssa!

  • M

    Todella asiallinen postaus ! Törmäsin jossain muuallakin tällaiseen, mutta tää tuntuu olevan selkeempi, ja ainakin suomeksi kirjoitettu. Ja noi kuvat selventää asiaa vielä entisestään ! Upeita juhla-asuja ! :)

  • eva

    Moikka,Kiitos hyvästä postauksesta!Sen haluaisin tuohon iltapukuasiaan (pitkä juhlapuku) vielä lisätä, että kenkien tulee olla umpinaiset, ei missään nimessä kärjistä avoimet tai sandaalit. :)

  • Joannah

    Hei!Kuinka tulkitsisit kun kutsutaan coctailtilaisuuteen, ja pukukoodina on tumma puku?

  • Jonna

    Kun aikaisemmin kyselit postaustoiveitakin, niin olisi ihana näin kevään alla kuulla vinkkejä valmistujaismekoista noinkin upealta pukeutujalta kuin sinä! Apu tulisi enemmän kuin tarpeeseen, omat valmistujaiset kun lähenevät huimaa vauhtia :) Jatka samaan malliin blogisi kanssa! Aina yhtä piristävää luettavaa :)

  • Alma

    Voi ei… Arvaa kuka osti juuri kirkkaanpunaisen mekon veljensä häihin. Ja nyt mulle tuli ihan irstas olo. Hehee.:) En tiennytkään tuollaisesta vanhasta "uskomuksesta". No, onneksi ei moni mukaan.:)

  • Anonymous

    Minulle on opetettu ja olen monesta paikasta kuullut, että tilaisuuteen ylipukeutuneena tuleminen on vähintään yhtä huono kuin alipukeutuneena tuleminen… Kuvittele kaikilla farkut ja siisti paita ja itselläsi korkkarit ja lyhyt juhlallinen mekko, auts.

  • Mrs. V

    Anonyymi,Voi ei ole mitään pahoiteltavaa!:) Erittäin mukavaa saada rakentavaa palautetta fiksusti esiettynä! Eli en todellakaan ottanut pahalla!:) Joo tosiaan lukihäiriö on hyvin lievä (esim mulla saattaa numerotkin vaihtaa paikkaa mutta asiaan on tuonut helpotusta tieto että tämmöinen on ja pitää vaan hieman enemmän keskittyä:)) sama siis pätee kirjoitukseen – jos olisi aina aikaa niin lukisin postaukseni huolellisemmin läpi.Mutta kiitos vielä asiallisuudestasi ja ymmärtäväisyydestäsi! Mahtavaa päivän jatkoa ja hyvä että sait pukukoodi probleeman ratkaistua!:)

  • Anonymous

    aikaisempi kielipoliisi täällä taas! pahoittelen aiemmasta kommentistani, en tiennyt, että sinulla on lukihäiriö. näen aina punaista, kun blogeissa on kielioppivirheitä… ei tarvitse käyttää kirjakieltä, mutta selkeät virheet ottavat aivoon. ajattelen aina, että jos kerran kirjoittaa julkisesti, niin voisi nähdä sen verran vaivaa, että kirjoittaa oikein! mutta joo, tämä asia on loppuunkäsitelty, juttujasi on mukava lukea :)munkin piti ihan googlailla tuota pukukoodia, niin ilmeisesti white tie tarkoittaa sitten frakkia. ei muuta. :D

  • Mrs. V

    Jaana,hahahahah:) Todella hyvä pointti!:) Illan sankarin kuuluu tosiaan olla illan sankari:) Huomaavainen on hyvä ollas tässäkin suhteessa!:)

  • Mrs. V

    Pelham,Mäkin kuulin blogin kautta asiasta ihan vasta pari vuotta sitten:) Mullakin oli häissäni kaasot/morsiusneidot kokpitkissä… Ja isäni saattoi mut myös alttarille… Olen sitä mieltä, että häät pitää olla omannäköiset, joten en itse liikaa perinteitä tuijota:) Ja kyllä. Kokovalkoista olen minäkin häissä vierailla nähnyt ja kyllä se aina närkästystä/ihmetystä herättää.Anonyymi,Hyvä jos tästä oli jotain hyötyä jollekin!:) Itseasiassa Nina Garcia black book of style kirjan mukaan miehelle se tarkottaisi smokkia? Ja tosiaan juhlapuku etiketissä se tarkoittaa frakkia. Kai black tie on ehkä enemmän juhlapuku/iltapuku koodin väliltä?Ps.Kirjoitan tätä blogian enemmän "tajunnan virtana" enkä täysin oikeaoppisesti, vaikka toki pyrin niihin kiinnittämään huomiota. Minulla on myös lievä lukihäiriö, niin en välttämättä edes virheitäni huomaa… Pahoitteluni siis siitä, että vaikka pyrinkin mahdollisimman oikeaoppisesti kirjoittamaan, virheitä varmasti tulee täälta jatkossakin löytymään huolimattomuuden/tietämättömyyteni takia. Arkena joudun puhumaan/kirjoittamaan muilla kielillä joten tämä blogi on mahtava tapa pitää yllä suomen kielen kirjoitustaitoa edes jotenkuten, joten varmasti PYRIN ainakin kieliopin mukaisuuteen!:)

  • Jaana

    Ihan yleisenä huomaavaisuutena itse yritän aina muistaa juhliin mennessä, että en pukeutumisella/käyttäytymiselläni "varasta" showta itse juhlien sankarilta, mikäli kyseessä on jotakuta henkilöä varten järjestetyt juhlat, kuten syntymäpäivät, häät, valmistujaiset, rippijuhlat jne. Jos kyse on lähemmän sukulaisen juhlista, niin yritän hienovaraisesti kysellä ja onkia tietooni etukäteen vähän itse sankarin pukeutumisesta, jotta vältän laittautumasta sankarin "yli". Muutoin vähän vieraamman henkilön juhlien suhteen on hyvä luottaa klassisiin valintoihin; simppeli, mutta tyylikäs kotelopuku klassisessa sävyssä; beige, musta, tummansininen, ja lisäkkeinä asusteet, jotka eivät ns. huuda olemassaoloaan, toimii aina. Ehkä vähän tylsää, mutta itse menen mieluummin näin, kuin otan vastaan paheksuvat katseet pukeutumalla kärjistäen sanottuna pinkkiin sambapukuun ja juhlat tultaisiin aina muistamaan siitä, kun Jaanalla oli se överipuku päällään.

  • Anonymous

    hyvä ja asiallinen postaus!kysyn vielä, että tarkoittaako siis "black tie" miehille frakkia? aivan yksiselitteisesti?ps.pukukoodien oikeellisuuden lisäksi kiinnitäthän huomiota kielioppiin; enää, ei enääN.

  • Pelham Wife

    oho, enpä ole koskaan kuullut tuosta punaisesta, hyvä tietää ainakin nyt jos joskus tulee mentyä häihin jossa kunnioitetaan vanhoja perinteitä :) Omissa häissäni esim kaasot pukeutin mustaan kokopitkään mekkoon ja monet olivat sitämieltä että ei olisi soveliasta, mutta itse en ole niinkään perinteiden puolesta. Olen kyllä nähnyt niitäkin ihmisiä jotka tulevat toisten häihin KOKOVALKOISISSA ja se on mielestäni loukkaavaa :/