A1 -kielen valinta
29.4.2019Esikoisen aloittaessa koulun yksi suurimpia kysymyksiä iltapäiväkerhon ja tulevien käytännön asioiden ohella on ollut mitä valita A1-kieleksi? Syksyllä 2018 Helsingin kaupunki loi uuden opetustrategian, jonka mukaan vieraan kielen opinnot alkavat jo ensimmäisellä luokalla. Aikaisemmin A1-kielen opiskelu on helsinkiläisissä suomenkielisissä peruskouluissa käynnistynyt vasta kolmannella vuosiluokalla. Tämä uudistus mahdollistaa kielen opiskelun peruskoulussa yhdeksän vuoden ajan, aiemman seitsemän sijaan.
Kieltenopiskelu tuntuu olevan monelle perheelle hyvin tärkeä asia. Monet painottavat kielten osaamisen tärkeyttä tämän päivän maailmassa. Talvella osallistuin esikoiseni ikäluokan koulun aloituksen infotilaisuuteen ja kun agendalla päästiin kieliin räjähti kysymysten määrä. Asia kiinnosti niin, että kaikkiin kysymyksiin ei edes ehditty vastata. Mutta mitä me valitsimme yhdessä esikoisemme kanssa hänelle A1-kieleksi?
Kielitaidon kehittyminen alkaa hyvin varhain. Lapset ovat suorastaan kuin sieniä ja omaksuvat uusia kieliä kuin leikkien. Vieraan kielen oppimisen alkuvaiheessa ilo, leikkisyys ja luovuus ovatkin merkittävässä roolissa. Siksi Helsingin kaupungin opetussuunnitelman mukaan oppiminen lähtee leikinomaisesti kieleen ja kulttuuriin tutustumisesta ja painottuu alussa lasten suullisen kielitaidon kehittämiseen. 1-2 luokalla ei kuulema anneta lainkaan esim läksyjä, vaan kaikki oppiminen tapahtuu luokassa leikin ja luovien tehtävien kautta.
Kouluun johon esikoisemme menee on mahdollista valita englanti tai ranska A1-kieleksi. Koska esikoisemme englanti on suhteellisen vahva ja hänellä on erittäin hyvä kielipää, totesimme ettemme halua valita englantia A1-kieleksi. Koimme, että tällöin ensimmäiset vuodet saattaisivat mennä ns. hukkaan, sillä hän ei välttämättä oppisi paljoa uutta. Tästä syystä valitsimme hänelle ranskan. Toki meillä myös painaa suuresti vaakakupissa se, että osa suvustani on ranskalaisia ja vietämme siellä paljon aikaa. Vaikka esikoisemme on ranskaa paljon sukumme takia kuullutkin, niin silti itse kieli on vieras muutamia perusilmaisuja lukuunottamatta. Vielä yksi painava syy ranskan valintaan on esikoisemme kielipää. Hän oppi englannin häkellyttävän nopeasti Kaliforniaan muuttomme jälkeen. Ruotsiakin hän jo osaa, sillä poikiemme päiväkoti on kaksikielinen (suomi-ruotsi). Hän ymmärää ruotsia todella hyvin ja nyt hiljattain on alkanut sitä käyttämäänkin, sillä valtaosa hänen jalkapallojoukkueen ystävistä puhuu ruotsia äidinkielenään.
Ystäväpiirissäni on muutama kieltenopettaja. He neuvoivat, että tämän uudistuksen myötä voi olla jopa suositeltavaa valita se vieraampi kieli englannin sijaan. Englantia lapset kun kuulevat nykypäivänä niin paljon muutenkin, että on todennäköisesti hyödyllisempää valita toinen vieraampi kieli, jota lähteä harjoittelemaan leikin ja luovuuden kautta. Lapset ovat tuossa iässä vielä niin herkkiä uusille kielille, joten he suosittelivat valitsemaan sen “ei niin tutun ja turvallisen” vaihtoehdon.
En ole vielä tietoinen toteutuuko esikoisemme koulussa A1-kielenä ranska, eli valitsiko sen tarpeeksi moni englannin sijaan. Ainakin hyvin monet ystäväperheistämme ovat sen valinneet, joten todennäköisyydet siihen ovat hyvät. Seuraavan kerran ollaan kielivalintojen edessä neljännellä luokalla, kun saa valita vapaaehtoisen kielen. Kuudennella tulee vasta toinen pakollinen. Me varmasti valitsemme neljännellä yhden kielen lisää ja todennäköisesti se olisi silloin englanti. Ruotsi tulisi sitten kuudennella.
Jänniä kohtia! Kahden viikon päästä meillä on esikoisen kanssa ensimmäinen kouluun tutustuminen. Silloin viimeistään selviää alkaako hänellä syksyllä ranska vai englanti A1 kielenä. Kuinka moni teistä oli saman valinnan edessä tänä vuonna?