CATEGORIES

Lasten lukemisesta

8.9.2022

Kaupallinen yhteistyö Storytel

Pojistamme jo kaksi ovat koululaisia ja viimeinenkin, eskaria käyvä kuopus, opettelee parhaillaan lukemaan. He ovat kaikki oppineet lukemaan ennen ensimmäistä kouluvuotta, mutta kukaan heistä ei ole perinteinen “lukutoukka”, joka yksinkertaisesti nauttisi lukemisesta ja sen rauhasta. Ainakaan vielä. Kaikki lapset ovat erilaisia, mutta omamme viihtyvät paremmin ulkona tekemässä ja touhuamassa. Siksi meillä saadaan nähdä hieman enemmän eforttia sen eteen, että pysähdyttäisiin paikoilleen lukemaan ja nauttimaan sen rauhasta ja erilaisista elämyksistä. Mitä omaa ystäväpiiriä on kuunnellut, niin tämä taitaa olla melkoisen yleistä. Myös lasten ja nuorten säätiön selvityksen mukaan vain 25% nuorista pitää lukemista siistinä ja jopa joka kahdeksas nuori valmistuu peruskoulusta ilman riittävää lukutaitoa.

Suomessa lukemista on pidetty aina suuressa arvossa, mistä syystä nuorten lukemisen merkittävää vähentymistä on pidetty hälyttävänä – erityisesti poikien. Kuilu tyttöjen ja poikien lukemisessa kasvaa vuosittain ja jopa kaksikolmasosaa heikoista lukijoista on poikia. Vaikka Suomi on PISA-tutkimusten mukaan edelleen lukutaidon kärkimaita, ovat tyttöjen ja poikien väliset erot suuremmat kuin muissa maissa. Pojat alkavat jäädä lukutaidossa jälkeen jo alakoulussa. Syyksi annetaan usein muut harrastukset, jotka vievät niin paljon aikaa, ettei lukeminen niinä muutamina hiljaisina hetkinä enää hirmuisesti innosta. Kolmen aktiivisesti harrastavan pojan äitinä allekirjoitan tämän. Jalkapallo vie niin paljon aikaa, että tuntuu painostavalta tuputtaa kirjoja käteen niinä harvoina hetkinä kun ei ole mitään ohjelmaa. Koen kuitenkin hyvän lukutaidon hyvin tärkeänä, mistä syystä haluan miettiä keinoja rohkaista lapsiani lukemisen pariin. Hyvä lukutaito kun merkitsee muutakin kuin sujuvaa lukemista ja tekstin ymmärtämistä. Lukemisella on tutkitusti myös vaikutusta oman ajatusmaailman ja empatiakyvyn kehittymiseen. Kun lukeminen sujuu hyvin, helpottaa se suuresti myös koulun eri oppiaineissa pärjäämistä.

Ilokseni olemme saaneet huomata, että 10-vuotiaamme alkaa olla jo melkoisen vahva lukija. Sen sivutuotoksena kouluaineet sujuvat moitteettomasti ja hän selkeästi myös viihtyy koulussa. Hän ei kuitenkaan koskaan ole ollut erityisen innostunut itse lukemisesta, mutta olemme vanhempina kokeneet tärkeänä tukea lukemisen kehittymistä kannustamalla häntä siihen. Olemme esimerkiksi yrittäneet aina integroida hänen kiinnostuksen kohteitaan luettavaan muotoon – eli toisin sanoen jalkapalloaiheiset kirjat ovat kovassa kulutuksessa :D Olemme kokeneet, että luettavan ei tarvitse välttämättä olla aina edes kirja. Se voi olla jopa vaikkapa käyttöohjeita tai englanniksi puhutun suosikkiohjelman suomalaiset tekstitykset. Luettavan on hyvä olla suhteessa kehitystasoon eikä liian monimutkaista. Lukemisen ei todellakaan tarvitse olla yksinään nyhjäämistä, vaan on lukemattomia tapoja tehdä siitä mielekästä.

Äänikirjat houkuttelevat kirjojen maailmaan

Monilla samoilla konsteilla tuemme nyt nuorempia veljiä myös vahvemmiksi lukijoksi. Meillä äänikirjat ovat toimineet erinomaisena houkuttimena kirjojen maailmaan. Niitä on hyvin helppo kuluttaa – yhdessäkin – ja kurkistaa näin sisään tuhansien satujen kiehtovaan maailmaan. Miten ne rikastuttavatkin mielikuvitusta ja tarjoavat aivan omanlaisensa viihteen ja rentoutumisen muodon. Erityisen suuri hitti meillä on ollut Storytelin oma äänikirjasarja: Hyvää yötä Pikku Lohikäärmeet. Jaksot kestävät n.10-15 minuuttia ja jokainen alkaa sekä loppuu samaan rauhoittavaan musiikkiin. Se on ollut meidän vanhempien ja nuorempien poikien yhteinen rauhallinen hetki ennen heidän nukahtamista. Usein sitä on itsekin ollut niin puhki iltaisin, että on ihana vain asettautua mukavasti poikien viereen ja seurailla heidän keskittymistään kuunneltavaan tarinaan ja silitellä heidät höyhensaarille. Erityisen toimiva ominaisuus meille on, kun Storytelin saa kätevästi yhdistettyä myös kodin Sonos äänijärjestelmään. Näin saan puhelimesta helposti poikien huoneen kaiuttimeen iltaisin halutun kirjan soimaan. Tällä hetkellä nuoremmilla pojlla on menossa vaihe, että he haluavat itse lukea haluamiaan kirjojaan meille ääneen iltaisin. Keskimmäinen lukee Risto Räppääjää ja kuopus tavuttaa ensimmäisiä lauseitaan myös.

Mitä lapsemme tykkäävät lukea / kuunnella?

Esikoisemme tykkää lukea enemmän tietoon pohjautuvia kirjoja – mutta kulmana hänellä on melkein aina jalkapallo. Hän on kuunnellut storytelistä mm. Tietopalat: Jalkapallo haltuun, Todelliset Taitajat: Jalkapallo, Teemu Pukki ja nyt viimeisimpänä hän on kiinnostuneena kuunnellut pätkiä uudesta suomalaisesta “Parempia Pelaajia” -teoksesta. Viimeinen on ehkä enemmänkin aikuisille suunnattu, mutta kirjassa pääsee myös ääneen muutama hetken suomalainen tähtipelaaja kertomaan heidän treenitavoistaan nuorena ja polustaan maan huipulle. Se on kiinnostanut 10-vuotiasta intohimoista jalkapalloilijaa kovin.

Pikku Lohikäärmeet on erinomainen ensiaskel äänikirjojen maailmaan perheen pienimmille. Siitä seuranneena kiinnostus. kirjoja kohtaan on kasvanut. Muita suosikeita ovat mm. Disneyn viiden minuutin iltasatuja, Maailman yksinäisin pieru, Ryhmä Hau, Vitsi Pitsa, Supermarsu ja Risto Räppääjä-kirjat. Matkustaessamme pojilla on lähes aina mukana kuulokkeet, joista kukin voi kuunnella puhelimensa kautta haluamaansa kirjaa. Olisipa äänikirjat olleet jo omassa nuoruudessa! Olisin mielelläni lukenut esim automatkoilla, mutta matkapahoinvointi esti lukemiseni liikkeessä.

Yksi lisähoukutin lukemiseen on Storytelin oma Reader -lukulaite. Se muistuttaa pientä pädiä, joka on jo omiaan kiinnostamaan ainakin meidän lapsia. Kevyt laite sisältää Storytelin koko kirjaston – helppo ottaa matkaankin mukaan ja tukea itse lukemista.

Tänään, 8. syyskuuta, vietetään YK:n lukutaitopäivää. Read Hour on Lasten ja nuorten säätiön järjestämä vuosittainen kampanja, jossa haastetaan kaikki lukemaan tunti klo 19. Read Houria vietettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2019 ja Storytel on tänä vuonna ensimmäistä kertaa mukana kampanjan kumppanina. Storyteliä ja Read Houria yhdistää sama ajatus: lukeminen kuuluu kaikille ja kynnyksen tulee olla matala. Lukemisen huolista ja hyödyistä puhutaan paljon, mutta ennen kaikkea pitäisi ymmärtää lukemisen olevan suuri ilo ja nautinto!

Siksi minä ja Storytel haastamme sinut ja perheesi mukaan viettämään Read Houria. Haaste on helppo: lue tai kuuntele kirjaa tänään 8.9. klo 19 tunnin verran.

Voit kuunnella tai lukea yksin tai yhdessä jonkun kanssa. Kirjojen tuomaa iloa kaikille!

6 comments

Comment

Your email address will not be published.

*

  • Lisa

    Vähän ikävää ettet “muistanut” mainita tässä mainoksessa kuinka koulusta lasten kanssa käydään kirjastoissa ja kuinka tärkeä osa lukutaitoa se yhteistyössä opettajien kanssa on. Kirjastot ovat olleet ja tulevat olemaan tasa-arvoisina ilmaisina avainasemassa lasten ja aikuisten lukemisessa sekä sivistämiskehityksessä vaikka te somehahmot haluattekin ansaintamielessä siirtää huomiota maksullisiin äänikirjatoimittajiin.
    Jos aidosti olet huolissasi lukutaidosta, äänikirja ei ole eikä tule olemaan minkäänlainen ratkaisu asiassa, päinvastoin. Siinä palkitaan keskittymiskyvyttömiä häröilijöitä olemaan yhäkään lukematta. Tieto- ja oppikirjoja tuskinbtulee jatkossakaan olrmaan merkittävästi äänikirjoina vaan oppi on luettava, kyettävä keskittymään pitkiinkin teksteihin.
    Fakta on nyös se että lukutaidon puute tulee olemaan keskeinen tekijä syrjäytymisessä.

    Arvostan sinua tosi paljon mutta huolesi ei tunnu aidolta erittäin hyväosaisten lasten vanhempana; teitä asia ei tule koskettamaan ja osa hyväosaisistahan (yrittäjistä) varmaan kokeekin että hyvä homma miten saadaan lukutaidottomia simpletoneja jotka ei ymmärrä oikeuksiaan ym. ja joita voidaan hyväksikäyttää työntekijöinä ym. Sillä tähänhän kehitys on liukumassa takaisin, siihen mistä Suomi taisteli tiensä pois sata vuotta sitten.
    Lukutaito ja luetun ymmärtäminen ovat VALTAVA asia.

    • Hanna Vayrynen

      Kyllä, nuo ovat asioita miten hienosti koulu tukee lasten tukemista. Koen sen hyvin tärkeänä. Mutta tässä pyrin osoittamaan toisenlaisia tapoja mitä kotona voi tehdä jotta sen kiinnostuksen saisi herätettyä. Ymmärrän olevani hyvin etuoikeutettu. Ja kv-mittarilla ylipäänsä Suomessa asuu paljon hyvin etuoikeutettuja ihmisiä. Toivon että ymmärrät, että minulla on tietty yleisö joka minua seuraa ja yritän yleisesti vastata sen ryhmän valtaosan haasteiisin. Minusta on kurjaa, että puhut lapsista keskittymiskyvyttöminä härölijöinä, kun valitettavan usein keskittymiskyvyn haasteisiin liittyy ihan todellisia haasteita kuten ADD ja ADHD. Joskus äännikirjat voivat nimenomaan olla se portti kirjoista kinnostumiseen. Meillä se on nimittäin ollut iso tekijä. Itse en juurikaan kaunokirjallisuutta kuuntele koska haluan lukea jotta voi muodostaa mielikuvia selkeämmin ja rauhassa. Siksi itse nimenomaan kuuntelen todella paljon tietokirjoja. Ihmisillä on erilaisia elämänvaiheita ja tilanteita. Minun kirjojenn kulutus tässä elämännvaiheessa olisi kymmenkertaisesti vähäisempää jos en voisi kuunnella.
      En pitäisi koskaan ketään simpletonina vaan yritän ymmärtää kaikkien haasteita. Elämäni suurmpia filosofioita on etten tuomitse ketään ja yritän aina ymmärtää, mutta ikävä kyllä en koskaan voi kirjoittaa blogitekstiä missä olisi tarpeeksi disclaimereita. Vaan olen myös hyväksynyt, että työssäni pyrin palvelemaan sitä valtaosaa, joka blogiani seuraa. Viimeisestä lauseestasi olen aivan samaa mieltä.

  • Sade

    Suosittelen kymppivuotiaalle Pottereitakin jo! Toimineet meillä.

    • Hanna Vayrynen

      Hän ei oikein niistä ole vielä innostunut. Ollaan kyllä yritetty. Hän ei luonteeltaan / kiinnostuksen kohteiltaan ole genreä joka niistä ehkä innostuu, mutta meidän kaksi nuorempaa aivan varmasti pian! <3 Ihanaa että teillä on jo päästy sen kiehtovaan maailmaan!

  • Ansku in Ireland

    Lukeminen ja äänikirjojen kuuntelu parasta! Mä olen yksi niistä joka aina tuo lapsille kirjoja lahjaksi vaikka lelut ehkä olis mielukkaampia ? Oon ostanut nuorelle suomiserkulle, joka on futishullu, Marcus Rashfordin kirjoja; hyvä harjoitella englanniksi lukemista ja aiheet on tärkeitä kasvavalle nuorelle. Suosittelen!

    Toivottavasti ehdit palata blogin pariin jossain vaiheessa… postauksia ikävä!

    • Hanna Vayrynen

      Hei aivan mahtava vinkki! Kiitos paljon! :)
      Ja juuri itsekin kipuilen paljon asian kanssa. Moni asia niin muuttunut somemaailmassa ja itsekin kipuilen vähän sen kanssa mitä haluan tehdä. Tämä kuuluu luovaan työhön ja näitä “hakemisen hetkiä” on minulla aina ajoittain. Kiitos kovin rohkaisusta <3