Alfalipoiinihappo
27.8.2009
- Alfalipoiinihappoa ja
- D-vitamiinia
Meidän perheessämme urheillaan paljon, joten alfalipoiinihapon tuoma lisä energia voi olla tarpeen. Rankempi urheilu myös edistää ryppyjen kehittymistä, joten siinä toinen syy miksi tämä nainen haluaa varautua taistelemaan niitä ryppyjä vastaan hyvissä ajoin! Myös suvussani on todettu aikuisiän diabetesta sekä Parkinsonin tautia, joten suurimpana syynä geeniperimäni takia haluan aloittaa aivojeni suojaamisen jo varhaisessa iässä.
D-Vitamiinia ryhdyn syömään vasta syksymmällä kun aurinko ei enää samalla tavalla porottele, mutta se on vitamiini, joka varmasti olisi hyvä lisä myös monelle muulle suomalaiselle talven aikana.
D-vitamiinin tärkeydestä kerron myöhemmin lisää. Nyt tässä postauksessa jaan teidän kanssanne hieman tästä sanahirmusta, alfalipoiinihaposta, jota tahdon lisäravinteena alkaa pian käyttämään!
Alfalipooiinihappo
Täydennyslisä on tarpeen myös sen vuoksi, että alfalipoiinihappoa saa ruoan mukana hyvin niukasti. Sitä on jonkin verran vihreissä kasviksissa, oluthiivassa ja punaisessa lihassa, varsinkin sisäelimissä, mutta esimerkiksi pinaattia, jossa sitä on suhteellisen paljon, pitäisi syödä useita kiloja päivässä.
Kolmas huomioitava seikka on ikääntyminen: Elimistön kyky muodostaa alfalipoiinihappoa alkaa vähetä suhteellisen varhain aikuisiässä – valitettavasti juuri silloin kun sen merkitys ihmiselle kasvaa.
Alfalipoiinihapon vaikutuksia lyhyesti. (Tarkemman selityksen löydät tämän postauksen lopusta)
- Poistaa raskasmetalleja
- Parantaa muistia
- Lisää keskittymiskykyä
- Suojaa hermostoa ja aivoja
- Lisää energisyyttä
- Monitehoinen superantioksidantti
- Kierrättää antioksidantteja
- Alentaa verensokeria ja kolesterolia
- Hidastaa vanhenemista
- Ehkäisee ihoryppyjä
- Kaikki, jotka haluavat parantaa energisyyttä sekä keskittymiskykyä ja muistia
- Urheilijat, kuntoilijat
- Ikääntyvät (30+)
- Vanhukset
- Diabeetikot
- Toipilaat ja kroonisesti sairaat
- nukkumaan syvää unta (mutta myös piristävä vaikutus!)
- edistämään hiusten (ja muiden karvojen) kasvua
- laihduttamaan
- suojaamaan ja uudistamaan verkkokalvoa
- hidastamaan MS-taudin etenemistä ja parantamaan toimintakykyä
- parantamaan raskausarpia
- Yleiskäyttö antioksidanttina:100 mg päivässä (alle 30-vuotiaat 100g jokatoinen päivä)
- Yli 60-vuotiaat:200 mg päivässä
- Tilapäinen lisäenergian tarve:200 – 400 mg päivässä
- Diabetes, syöpä, dementia, Alzheimer, sydän- ja aivohalvauksesta toipuminen:400 – 600 mg päivässä
Alfalipoiinihappo on sekä rasva- että vesiliukoinen ja toimii sen vuoksi aktiivisesti sekä solujen sisä- että ulkopuolella. Pienimolekyylisenä ja silti rasvaliukoisena se pystyy kulkeutumaan jopa aivoihin ja muihin keskushermoston osiin.Yli puolet aivojen painosta on helposti hapettuvaa rasvaa, joka on herkkää solujen hapettumisesta aiheutuville hermostovaurioille. Veri-aivoeste, joka yleensä estää haitallisten aineiden ja mikrobien läpipääsyn hiussuonista aivokudokseen, estää myös immuunipuolustukselle tärkeiden lymfosyyttien eli imusolujen ja vasta-aineiden pääsyn keskushermostoon; vasta kun tulehdus on murtanut veri-aivoesteen, avautuu tie myös immuunipuolustukselle. Toisin sanoen sama systeemi, joka estää infektion pääsyn keskushermostoon, vaikeuttaa myös parantumista. Alfalipoiinihapon kyky ohittaa veri-aivoeste ja lisäksi läpäistä solukalvo tekee siitä tehokkaan hermostoa suojaavan antioksidantin.
Voimakas antioksidantti
Lisää energisyyttä
Toisin kuin aikaisemmin uskottiin, voivat hermosolut tietyissä olosuhteissa uusiutua – jopa aivokuoressa, jossa mm. päätöksenteko ja oppiminen tapahtuvat. Alfalipoiinihappo on tehokas antioksidantti, joka pystyy ehkäisemään ja korjaamaan hermoston epänormaalisuuksia, esimerkiksi ikääntymiseen liittyviä hermosoluvaurioita aivoissa. Alfalipoiinihappo auttoi rottia suorittamaan muistamista vaativia tehtäviä paremmin estämällä vapaiden radikaalien hapettavaa vaikutusta ja aktivoimalla hermostoa suojaavia tärkeitä antioksidantti-entsyymejä sekä tehostamalla ATP:tä tuottavien mitokondrioiden toimintaa. Alfalipoiinihappoa saaneiden ikääntyvien eläinten muisti parani jopa paremmalle tasolle kuin nuorilla eläimillä, joille ei annettu alfalipoiinihappoa.
Ikääntymisen myötä energiaa tuottavien mitokondrioiden määrä soluissa alenee ja niiden aktiivisuus laskee, ja samalla koko elimistön energiantuotanto vähenee. Sen seurauksena solutoiminta hidastuu, energisyys katoaa ja terveys heikkenee. Alfalipoiinihappo nostaa glutationipitoisuutta, mikä aikaansaa tehokkaan hermostoa suojaavan vaikutuksen. Glutationi on tärkein solunsisäinen antioksidantti, jolla on vaikutusta myös hermoviestien välittymisessä. Glutationin väheneminen voi johtaa mitokondrioiden toimintahäiriöihin ja hermosolujen tuhoutumiseen.
Alfalipoiinihappoa on kokeiltu lupaavin tuloksin Parkinsonin, Alzheimerin ja MS-taudin hoidossa ja ehkäisyssä. Sen on todettu estävän Alzheimerin taudin osasyynä pidetyn, vapaiden radikaalien muodostumista stimuloivan beeta-amyloidin toimintaa ja lievittävän MS- eli pesäkekovettumatautiin liittyvää aivo-selkäydintulehdusta. Alfalipoiinihappo ehkäisee ihon ennenaikaista vanhenemista ja ryppyjen muodostumista suojaamalla ihon kimmoisuudelle tärkeitä proteiineja, varsinkin kollageenia, sekä vähentämällä auringon ultraviolettisäteiden vanhentavaa vaikutusta. Alfalipoiinihappo hidastaa myös ikääntymisen aiheuttamaa kuulon heikkenemistä.
Säännölliseen käyttöön sopiva annostus alfalipoiinihappoa on yli 30-vuotiaille yksi 100 mg:n kapseli päivässä; nuoremmille riittää yksi kapseli joka toinen päivä. Annostusta voi tarpeen mukaan lisätä tilanteissa, joissa vaaditaan tavallista voimakkaampi vaikutus, sillä alfalipoiinihappo on tutkimusten ja vuosikymmenten kokemusten perusteella turvallinen ja hyvin siedetty suurinakin annoksina. Alfalipoiinihappoa on käytetty 2-tyypin diabeteksen yhteydessä 600-1200 mg päivässä useiden viikkojen ja jopa kuukausien ajan.